Lietuvas pilsonim par spiegošanu Krievijas labā piespriež septiņu gadu cietumsodu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Pixabay

Klaipēdas apgabaltiesa trešdien par spiegošanu Krievijas labā piespriedusi septiņu gadu cietumsodu Krievijā dzimušajam Lietuvas pilsonim Romānam Šešelim, kurš saskaņā ar apsūdzību vācis datus par NATO karakuģiem, kompāniju "Klaipedos nafta" un citiem objektiem.

Izskatot lietu slēgtās sēdēs, jo atklāta iztiesāšana būtu pretrunā ar nepieciešamību aizsargāt valsts noslēpumu, tiesa secinājusi, ka Šešelis laikā no 2015. līdz 2017. gadam vācis un nodevis Krievijas izlūkošanas organizācijai to interesējošu informāciju.

Lietuvas likumdošana par spiegošanu paredz brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz piecpadsmit gadiem. Ģenerālprokuratūra Šešelim lūdza piespriest astoņu gadu cietumsodu.

Apsūdzētais savu vainu tiesā neatzina, sacīdams, ka nekādus uzdevumus no Krievijas izlūkdienesta nav saņēmis, taču tiesa norādījusi, ka viņš ne tikai saņēmis uzdevumu spiegot, bet to arī pildījis, veicot konkrētas spiegošanas darbības.

"Balstoties uz lietas materiāliem, konstatēts, ka Krievijas Federācijas izlūkdienestu interesējusi visa informācija, no kuras būtu iespējams iegūt datus par Klaipēdas valsts jūras ostas teritorijā esošajiem Lietuvas stratēģiskajiem objektiem. Lietā konstatēts, ka šo informāciju Krievijas Federācijas izlūkošanas organizācija no notiesātās personas arī saņēmusi," nolasot spriedumu, norādījis tiesnesis Daļus Jocis.

Spriedumu var pārsūdzēt Lietuvas apelācijas tiesā.

» Kā Lietuvas gaisu spēku kapteinis kļuva par krievu spiegu: Sergeja Pušina stāsts

Šešelis, kurš ir Lietuvas pilsonis, dzimis un ilgu laiku nodzīvojis Krievijā.

Kā iepriekš norādīja Ģenerālprokuratūra, apsūdzēto savervējusi Krievijas izlūkošanas organizācija un savāktie dati ļauj uzskatīt, ka no 2015. gada līdz aizturēšanai 2017. gada decembrī viņš vācis un nodevis tālāk informāciju par Lietuvas Bruņoto spēku Jūras spēkiem, NATO karakuģiem un tajos transportēto militāro tehniku, kā arī objektiem Klaipēdā un Klaipēdas jūras ostā, ieskaitot objektus, kuriem ir stratēģiska nozīme no Lietuvas nacionālās drošības viedokļa.

Cita starpā Šešelis vācis informāciju par Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes termināli, kompāniju "Klaipedos nafta", šo objektu infrastruktūru, rezervuāriem, drošības sistēmām un pārmaiņām tajās. Dati par viņa iespējamo nelikumīgo darbību iegūti pretizlūkošanas operācijas gaitā.

Prokuratūra uzsvēra, ka Šešelis nav vācis un nodevis tālāk slepenus dokumentus, taču viņa darbība uzskatāma par noziedzīgu, jo viņš darbojies ārvalsts izlūkošanas organizācijas uzdevumā.

Tiesībsargājošajām iestādēm ir dati, ka apsūdzētajam bijis dots uzdevums iedibināt draudzīgus kontaktus ar Lietuvas Bruņoto spēku Jūras spēku pārstāvjiem un iemantot viņu uzticēšanos, bet tiesa cita starpā ņēmusi vērā, ka uzdevumos pieminētās personas saskaņā ar lietas materiāliem nav savervētas.

Par spiegošanu Lietuvā kopš 2014. gada cietumsodi piespriesti pieciem cilvēkiem, daļa no viņiem sodu jau izcietuši.

Kā ziņots, pagājušā gada nogalē Lietuvas tiesībsargājošās iestādes paziņoja, ka veic jaunu izmeklēšanu par iespējamu spiegošanu Krievijas labā un šī izmeklēšana aptver "veselu personu tīklu, kuru darbība apdraud Lietuvas nacionālo drošību".

Aizdomās turēto skaitā ir kādreizējais Seima deputāts, radikāli kreisās partijas "Lietuvas Sociālistiskā tautas fronte" bijušais līderis Aļģirds Paleckis, kurš apcietinājumā atrodas jau kopš oktobra. Konkrēts aizturēto skaits netiek izpausts.

Februārī tiesai nodota vēl viena lieta, kurā divām personām izvirzītas apsūdzības spiegošanā Krievijas labā, darbojoties organizētā grupā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu