Par naudas izspiešanu, izliekoties par Krievijas FDD darbinieku, tiesa piespriež reālu cietumsodu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa piespriedusi nelielu cietumsodu Krievijas pilsonim, kurš, izliekoties par Krievijas Federālā drošības (FDD) dienesta darbinieku, izspiedis naudu, liecina publiski pieejamais tiesas spriedums.

2017.gada nogalē Krievijas pilsonis iegādājās viltotu FDD apliecību nolūkā bez tiesiska pamata pieprasīt naudas līdzekļus no kādas personas.

Apsūdzētais no Krievijas ieradās Rīgā un cietušajam stādījās priekšā kā FDD operatīvais darbinieks, uzrādot viltoto dienesta apliecību. Apsūdzētais viņam apgalvoja, ka Krievijā ir aizturēts kāds viņa kādreizējais biznesa partneris, kurš sniedz liecības pret viņu, sakarā ar ko cietušajam radušās nopietnas problēmas tiesībsargājošajās iestādēs.

Tad apsūdzētais pieprasīja no cietušā naudu, piedraudot, ka nemaksāšanas gadījumā cietušais tiks aizturēts, aizvests uz Krievijas vēstniecību un pēc tam uz Krieviju, kur tiks apcietināts. Turklāt apsūdzētais izrādīja pastiprinātu interesi par citiem cietušā ģimenes locekļiem Krievijā.

Uztvēris izteiktos draudus kā reālu drošības apdraudējumu, cietušais turpat savā dzīvesvietā apsūdzētajam samaksāja 9416 eiro. Pēc tam abi devās uz banku, kur cietušais no sava konta noņēma vēl 23 550 eiro, ko atdeva apsūdzētajam, teikts spriedumā.

Tad apsūdzētais pieprasīja, lai cietušais paraksta aizdevuma līgumu par 50 000 eiro. Cietušais draudu ietekmē to arī izdarīja.

Vēlāk apsūdzētais no sava telefona regulāri sazinājās ar cietušo, turpinot bez tiesiska pamata pieprasīt 50 000 eiro, atbilstoši piespiedu kārtā parakstītajam aizdevuma līgumam. Pagājušā gada sākumā abi vienojās satikties, lai apsūdzētais saņemtu 10 000 eiro kā daļu no aizdevuma līgumā norādītās summas.

Saņēmis 10 000 eiro, apsūdzētais turpināja psiholoģiski ietekmēt cietušo un pieprasīja no viņa rakstveida apliecinājumu, ka viņš sadarbojas ar FDD. Cietušais to uzrakstīja un nodeva apsūdzētajam, kurš devās prom, bet tika aizturēts, liecina spriedums.

Ar savām noziedzīgajām darbībām apsūdzētais nodarīja cietušajam materiālo kaitējumu 32 966 eiro apmērā.

Tiesa apsūdzētajam piemēroja brīvības atņemšanu uz vienu gadu un trim mēnešiem. Soda izciešanā viņam ieskaitīja apcietinājumā pavadīto laiku - gandrīz 12 mēnešus.

Pēc brīvības atņemšanas soda izciešanas apsūdzētais tiks izraidīts no Latvijas un viņam arī noteikts ieceļošanas aizliegumu uz pieciem gadiem.

Tāpat tiesa nolēma piedzīt no apsūdzētā par labu cietušajam materiālā kaitējuma kompensāciju 37 318 eiro apmērā, kā arī 2000 eiro lielu morālā kaitējuma kompensāciju.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu