Kā atklāt jaunas kafijas garšas? Dažādi kafijas pagatavošanas veidi

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Vai esat pavisam svaigs kafijas cienītājs un sapņojat par jauniem veidiem, kā pagatavot tik nepieciešamo rīta kafijas tasīti? Varbūt esat īsts kafijas entuziasts, kas nolēmis doties jaunu, neatklātu kafijas garšu meklējumos? 

Iespējams sapņojiet par jaunu kafijas aparātu mājām, bet neziniet ko no tā sagaidīsiet? Nomainot kafijas pagatavošanas veidu, jūsu iecienītās un lieliski pazīstamās kafijas pupiņas var iegūt jaunas pēcgaršas, pagatavotā kafijas tasīte var kļūt intensīvākās vai piezemētākas garšas. Apkārt ir tik daudz dažādu veidu kā pagatavot kafiju, tik daudz kafijas šķirņu un maisījumu, ka šis ceļojums, meklējot iecienītāko kombināciju,  vienlaicīgi var būt ļoti interesants un tajā pašā laikā neierasts. Tāpēc parunāsim par kafijas šķirņu garšu iespējām, t.i. par to, kā dažādi pagatavošanas veidi atklāj jaunas kafijas dzēriena īpašības.

Tiem, kas meklē vieglu, sabalansētu garšu

Ja esat iecienījuši maigākas, sabalansētas garšas kafiju, visticamāk izvēlaties mazāk grauzdētas kafijas pupiņas, kas visbiežākā izvēle ir arabika šķirne, savukārt, ja izvēlaties maisījumus – uzmanīgi lasāt etiķeti, jo meklējat mazāko robusta daudzumu maisījumā. Ja vēl neesat to sākuši darīt, tomēr meklējat tieši šādas garšas īpašības, būtu īstais laiks to sākt. 

Ne velti arabika šķirne tiek uzskatīta par populārāko visā pasaulē – tā sastāda ap 70% no visas audzējamās kafijas. Pateicoties savas šķirnes augšanas īpašībām - vietas augstumu, mitrumu un vajadzību pēc karstuma - arabika saglabā daudzpusīgu, maigu garšu, kas vēl labāk atklāj dažādās skābuma vai salduma notis.

Gatavojam arabika: Chemex kafijas automāts

Gatavojot arabika šķirnes kafiju, ļoti svarīgi ir nenomākt un nesajaukt tās sabalansēto garšu. Šim mērķim noderēs Chemex kafijas automāts. Tieši ar to pagatavotajā, izvēlētajā kafijā sajutīsiet tās unikālos aromātus. Šis pagatavošanas veids ļauj kārtīgi izbaudīt sabalansētas kafijas garšu, jo kafijas samērā īsu laiku kontaktējas ar ūdeni, tāpēc kafija neiegūst rūgtumu, savukārt papīra Chemex filtri aiztur visus nosēdumus, biezumus un eļļas, lai kafijas garša netiktu sabojāta. Jāpiemin arī tas, ka no izvēlētās kafijas un ūdens, ūdens temperatūras attiecības ir atkarīga kafijas garšas intensitāte, šeit paveras iespēja eksperimentēt ar garšas īpašībām. Ieteicamā kafijas un ūdens attiecība ir 1:15. Piemēram, dubultā espresso pagatavošanai nepieciešams, 15 gramu kafijas un 225 ml karsta ūdens. Ūdens temperatūrai būtu jābūt ap 90 grādiem. Apvienojot arabika kafijas pupiņas ar Chemex kafijas automātu, iegūsiet piesātinātas garšas kafijas dzērienu.

Tiem, kam patīk intensīvāka garša

Kafijas cienītāji piekristu, ka stiprās kafijas mīļi ir burvīgie itāļi. Tieši itāļu kafija iezīmējas ar piesātinātu garšu un īpašu biezumu. Kāpēc? Itāļu kafijas maisījumos atradīsim robusta šķirnes kafijas pupiņas, kuras pagatavotajam dzērienam piešķir iepriekš minētās īpašības. Viss ir vienkārši - jo lielāks robusta daudzums maisījumā, jo piesātinātāka un intensīvāka kafija.

Robusta šķirne ir pasaulē otrā pēc popularitātes un audzēšanas daudzumiem. Tā nav tik aromātiska kā arabika šķirne, tāpēc visbiežāk tiek izmantota maisījumos. Šīs kafijas pupiņas satur daudz kofeīna, garšā uzreiz sajutīsim nedaudz rūgtuma, piesātinātību, savukārt konsistence ir biezāka, krēmīgāka, kafijas „ķermenis“ ir smagāks. Pateicoties šīm īpašībām, robusta tiek augsti novērtēta un izmantota kafijas maisījumos. Pareiza robusta un arabika attiecība var izveidot lieliskas kombinācijas, kuras atklāsiet gatavojot kafiju, izmantojot speciālas metodes.

Gatavojam robusta: moka kafijas aparāts

Itāļu vēlme baudīt spēcīgas garšas kafiju, iedrošināja viņus meklēt atbilstošāko veidu, kā šādu kafiju pagatavot. Šādi dzima moka – espresso kafijas aparāts. Par to vajadzētu pateikties izgudrotājam Luigi De Ponti un Alfonso Bialetti, kas uzsāka masveida kafijas aparātu ražošanu. Šodien Bialtetti ir zināmākais moka ražotājs visā pasaulē, savukārt moka kafijas aparātu var atrast gandrīz katra šādas kafijas cienītāja mājās. Moka kafijas aparāts sastāv no trīs daļām: apakšējā daļa domāta ūdenim, vidus – sietiņš (filtrs) maltai kafijai, savukārt augšdaļa – tilpne pagatavotajam dzērienam. Uzliekot aparātu uz uguns, ūdens sāk vārīties un ceļas uz augšu, sūcoties cauri filtram ar kafiju un lēni piepilda augšējo daļu. Process ir lēns, aizņem dažas minūtes līdz ūdens uzvārās un pilnībā nonāk no vienas daļas citā, pārvēršoties par lielisku, aromātisku kafijas dzērienu. Procesa laikā tiek saglabāta augsta temperatūra. Tieši tāpēc kafija iegūst intensīvu garšu, savukārt ilgais kontakts ar ūdeni palīdz iegūt vairāk kofeīna, pievieno bagātīgāku garšu un maigu rūgtumu.

Ja svarīga daudzveidība

Vai nevarat sevi piešķirt ne pie intensīvas kafijas cienītājiem, ne pie vieglas garšas meklētājiem? Varbūt vienkārši esat iecienījis eksperimentēt un meklējat daudzveidību? Protams, virtuvē varat turēt gan chemex un moka kafijas aparātus, varat papildināt savu virtuvi ar profesionāliem kafijas pagatavošanas aparātiem! Tomēr, ja vēlaties ko skaidru un konkrētu – izvēlieties automātisko kafijas aparātu, kurš ne tikai svaigi samals kafijas pupiņas, bet arī bez piepūles pagatavos dažādākos kafijas dzērienus, kā arī ļaus eksperimentēt ar kafijas garšu. Ja vēlaties sākt dienu ar iespaidīgu garšu, atliek tikai izvēlēties atbilstošo kafijas stiprumu un varēsiet baudīt lielisku kafiju jau pēc dažām sekundēm. Kafijas aparāti nodrošina to, lai kafijas un ūdens kontakts būtu garāks, lai temperatūra procesa laikā būtu tieši tāda, kāda nepieciešama. Varat regulēt arī kafijas aparāta dzirnaviņas un izvēlēties atbilstošāko malumu – piemēram smalkāku, ja vēlaties pagatavot stiprāku itāļu espresso vai rupjāku, vieglākai kafijas garšai. Varēsiet eksperimentēt ar arabika, robusta vai ar kafijas maisījumiem. Daži kafijas aparāti ir aprīkoti ar papildus funkcijām, kas speciāli domātas jaunu garšu un aromātu atklāšanai. Tāpēc no kafijas cienītāja līdz šī dzēriena ekspertam jūs var šķirt tikai atbilstoša kafijas aparāta izvēle.

Kafijas aparāti un kafijas pagatavošanas rīki palīdz atklāt kafijas garšu. Jāsaprot, kāds rīks vai aparāts palīdzēs sasniegt vajadzīgo rezultātu. Atcerieties svarīgāko – cik ilgs ir kafijas kontakts ar ūdeni, kāda ir pagatavošanas temperatūra, cik daudz nosēdumu procesa beigās nonāks jūsu dzērienā. Atbildot uz šiem jautājumiem varēsiet iztēloties pagatavotā kafijas dzēriena garšu. Arī apzinot kafijas šķirnes, vieglāk sapratīsiet kāda garša jūs sagaidīs. Lai kā arī nebūtu, labāko garšu iespējams atklāt eksperimentu ceļā, vislabāk, ja tas norisinātos jūsu pašu virtuvē.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu