Vai tiešām viss ir tik vienkārši izvēloties gultas veļu?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Viss liekas vienkārši – mīksta, maiga un patīkama gultas veļas, kura ne tikai lieliski iederas guļamistabas interjerā, bet palīdz veidot arī mājas omulību, kā arī nodrošina kvalitatīvu atpūtu nakts laikā. 

Kā izvēlēties tādu, kura atbilstu vairākām no nosauktajām īpašībām? Uzdevums nav no vienkāršākajiem, jo vēloties atrast gultas veļu, kura atbilstu jūsu vajadzībām, nepieciešama rūpība un nelielas zināšanas. Tātad, kas ir svarīgi un kam jāpievērš uzmanība?

Materiālu īpašības

Šis ir viens no svarīgākajiem atlases kritērijiem, kurš nolemj vairākas gultas veļas īpašības. No materiāla ir atkarīgs tas, cik ilgi gultas veļa kalpos, kā tā mazgāsies vai būs ērta un patīkama pieskārienam, vai ļaus ādai elpot, vai nodrošinās piemērotu temperatūru un mitruma regulēšanu, neizraisīs alerģijas? Situācijās, kad gultas veļas materiālu piedāvājums ir plašs, populārākā izvēle ne vienmēr nozīmē to, ka tā atbildīs jūsu vajadzībām. Kokvilnas, satīna, lina, flaneļa un sintētiskās, kā arī kombinētu materiālu gultas veļas ir ar savām neaizvietojamajām īpašībām, kas padara tās par īpašām.

Kokvilnas universālums. Dabisks, gaisa caurlaidīgs audums, kuru iespējams mazgāt veļas mazgājamā mašīnā, savukārt šī materiāla kalpošanas laiks ir pietiekoši ilgs. 100% kokvilnas gultas veļas komplekti lieliski uzsūc mitrumu, ļauj ādai elpot, neelektrizējas un neizraisa alerģijas. Šis ir pietiekošs, kokvilnas gultas veļas pozitīvo īpašību saraksts. Tomēr jāpievērš uzmanība tam, kas nolemj šī materiāla kvalitāti un izturību. Pirmkārt, viss ir atkarīgs no blīvuma. Izvēloties gultas veļu, kuras blīvums ir vismaz 200-220 gramu kvadrātmetrā – būsiet pārliecināti, ka tā kalpos ilgi, tā tik ātri neizgulēsies un materiāls izskatīsies estētiskāks.

Satīna spīdums. Jā, satīnam ir īpašs spīdums un tas nedaudz atgādina zīdu, jo ir patīkams un maigs pieskārienam. Satīna audumi ir blīvi, tie lēnāk izdilst un labi saglabā krāsu pat pēc vairākām mazgāšanas reizēm. Šis audums viegli gludinās, tāpēc tiem, kam nepatīk pavadīt ilgu laiku pie gludināmā dēļa, būtu jāizvēlas tieši šī auduma gultas veļa. Satīna auduma gultas veļas pārvalki var kļūt par guļamistabas interjera akcentu, jo tie, pateicoties iespējamajām krāsu un rakstu kombinācijām veido kopējo guļamistabas estētiku.

Lina ekskluzivitāte. Lins nav pats populārākais gultas veļas audums, tomēr šī auduma piekritēji nemainītu to uz neko citu. Šis audums nav pats blīvākais un tas ir krietni vien raupjāks salīdzinot ar satīnu – tas ir samērā biezs, izturīgs un ciets. Neskatoties uz to, vairākums izvēlas linu, tiecoties pēc kvalitatīva miega. Dabiska lina gultas veļa iederēsies katrā sezonā. Vasarā šāda gultas veļa atvēsinās, savukārt ziemā - patīkami sildīs. Lins iezīmējas ar lieliskām mitruma izkliedēšanas īpašībām, uztur vienmērīgu ķermeņa temperatūru, tāpēc pat karstākajās vasaras naktīs šāda gultas veļa neļaus svīst. Linam ir arī antibakteriālas īpašības, tāpēc tas ir piemērots cilvēkiem ar alerģijām. Vienīgais lina gultas veļas trūkums – tas grūti gludinās, ja vēlēsieties, lai gultas veļa izskatītos ideāli.

Flanelis silda. Tā ir tā pati kokvilna, tikai audums ir pārklāts ar maigu, ādai patīkamu pūciņu, tāpēc šī gultas veļa ir ļoti populāra ziemas laikā. Flaneļa auduma pūciņas silda labāk – starp pūciņām izveidojušās gaisa spraudziņas neļauj aukstajam gaisam izspraukties cauri audumam, savukārt - dabiskais ķermeņa siltums netiek izlaists ārā. Karstās vasaras naktīs šāda gultas veļa nav ieteicama, tāpēc, ja ziemai izvēlēsieties flaneļa audumus, vasarā nāksies tos nomainīt pret citu audumu gultas veļu. Flaneļa audums var nekalpot ilgi, jo laika gaitā pūciņas saveļas, tāpēc komplekts zaudē savu pievilcīgo izskatu. Tomēr, ja vēlaties saglabāt lielisku izskatu, rekomendējam  izvēlēties augstākas kvalitātes flaneļa audumu, kura pūciņa ir apstrādāta, kas nozīmē, ka audums saglabās maigumu, nezaudējot izskatu pat pēc vairākām mazgāšanas reizēm.

Pareizā izmēra nozīmīgums

Izvēloties piemērotāko gultas veļas audumu, vajadzētu padomāt arī par izmēriem. Izvēloties gultas veļu, jāpievērš uzmanība gultas, matrača un spilvenu izmēriem. Paturiet prātā to, ka dabiskie audumi mazgājot saraujas, tāpēc, ja vēlaties, lai pēc mazgāšanas jaunā komplekta pielietošana nepārvērstos par neiespējamo misiju, izvēlieties par 5 cm lielākus pārvalkus, nekā ir jūsu sega vai spilveni. Neaizmirstiet arī par palagu. Novērtējiet matrača izmēru un atstājiet vismaz 20 cm, lai palags kārtīgi piegultu un nekāptu uz malām. Ideālākais variants, ja palaga malas varat palikt zem matrača, jo tā svars piespiedīs to un nakts laikā tas nesavelsies. Lai būtu vēl vienkāršāk, varat izvēlēties palagu ar gumiju, to ir vienkārši uzlikt un būsiet droši, ka tas neburzīsies, nepazudīs un ir ideāli piemērots bērnu gultiņām.

Krāsas un stili

Nav svarīgi, kāds ir jūsu mājas interjers, jo gultas veļa ir visdažādāko krāsu un rakstu – no klasiskiem, grezniem līdz moderniem, ģeometriskiem un iedvesmojošiem, iztēli raisošiem dabas motīviem. Izvēloties gultas veļu, var pazaudēties ne tikai rakstos, bet arī visā piedāvājumā, tāpēc ja jums ir vīzija par to, kāda krāsa vai raksts iederētos jūsu guļamistabā vai vislabāk patiktu mīļotajam cilvēkam, atvieglosiet sev izvēles misiju. Pretējā gadījumā ar gadīties tā, ka iespaidīgie gultas veļas raksti iedrošinās guļamistabas interjera izmaiņām.

Gultas veļa acu mirklī var transformēt guļamistabas interjeru, savukārt ar vairākiem komplektiem, istabas interjeru mainīsiet ik reizes, kad tiks nomainīta gultas veļa. Iespējams vienu nedēļu vēlēsieties mierīgu noskaņu, vairāk baltās krāsas, noteiktības vai SPA garastāvokli, savukārt citu - dzīvespriecīgus, krāsainus punktiņus, mirāžu vai iztēli rosinošus rakstus. Vienmēr varat paeksperimentēt, kombinējot dažādu rakstu spilvendrānas, pārklājus un palagus. Pat balta gultas veļa var atdzīvoties, ja, piemēram, spilveni gultā būs dažādi. Ja vēlaties vai nepieciešams atjaunot gultas dekorus, varat izvēlēties pledus vai gultas pārklājus, kuri daudz ekonomiskākā veidā palīdzēs mainīt noskaņu guļamistabā.

Tātad, viss ir diezgan vienkārši - pirms gultas veļas izvēles neaizmirstiet izmērīt gultu, matraci un spilvenus. Arī izvēloties audumu, obligāti jāapsver un jānovērtē savi miega ieradumi un vajadzības. Padomājiet arī par sezonalitāti, gultas veļas kopšanas īpatnībām un, protams, neaizmirstiet par alerģijām. Galu galā, atliks jautrākā un radošākā daļa - izvēlēties krāsas un rakstus.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu