Vēsturnieki neiesaka Cukuru pārapbedīt Brāļu kapos (8)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Herberts Cukurs.
Herberts Cukurs. Foto: Wikipedia

Latvijas Valsts prezidenta administrācijas Vēsturnieku komisija, atbildot uz prezidenta Raimonda Vējoņa administrācijas lūgumu dot savu slēdzienu, ir nolēmusi atzīt Herberta Cukura pārapbedīšanu Brāļu kapos Rīgā par ''neieteicamu'', raksta "Latvijas Avīze".

Kā skaidrojis komisijas vadītājs Inesis Feldmanis, lēmums, kam ir rekomendējošs raksturs, gan vēl juridiski nav noformēts.

Taču komisijas dalībnieku ieskatā nesenais Ģenerālprokuratūras slēdziens izbeigt kriminālprocesu pret aviatoru un bēdīgi slavenās Arāja komandas dalībnieku Cukuru pārapbedīšanas lietā maz ko maina.

Vēsturnieks, komisijas dalībnieks Uldis Neiburgs skaidrojis, ka Ģenerālprokuratūras lēmums nav mainījis pašu būtiskāko - kapteinis Herberts Cukurs ieņēma vadošu amatu vācu Drošības policijas SD palīgvienībā - "Arāja komandā", kas Otrā pasaules kara laikā veica Latvijas civiliedzīvotāju iznīcināšanu. Arāja vienība 1941. gada beigās piedalījās Rīgas geto ebreju iznīcināšanā Rumbulā un līdzīgās akcijās citviet Latvijā.

Arī Vēsturnieku komisijas rīcībā nav nekā tāda, kas dotu pamatu uzskatīt, ka Cukurs būtu kādu nogalinājis vai devis pavēli nogalināt, taču dienests Arāja komandā darot viņu morāli līdzatbildīgu, lai arī kā 1918.- 1920. gada Latvijas Neatkarības kara dalībnieks un virsnieks Cukurs kvalificētos apbedīšanai Brāļu kapos Rīgā.

» Pēc teju 80 gadiem izbeidz kriminālprocesu pret Herbertu Cukuru

Vēsturnieku komisijas lēmums Cukura lietā ir identisks tam, kāds jau tika pieņemts 2011. gada aprīlī. Profesors Feldmanis norādīja, ka komisijas dalībnieki, pirms rakstveidā noformulēt savu viedokli, gan vēl gribot iepazīties ar Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurora Monvida Zelča sagatavotā slēdziena pilno versiju 36 lappušu garumā, jo līdz šim vēsturnieku rīcībā bijusi tikai slēdziena īsā versija.

Ģenerālprokuratūra izbeigt kriminālprocesu nolēma 2018. gada 23. oktobrī, norādot: "Cukura darbībās netika konstatēts Krimināllikuma 71. pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāvs, kā arī kriminālprocesā netika noskaidrota neviena konkrēta un dzīvi esoša persona, par kuras darbībām saistībā ar tās iespējamo dalību kādā no šādām ebreju tautības civiliedzīvotāju masveida iznīcināšanas akcijām būtu pamats un nepieciešamība veikt turpmāku izmeklēšanu."

Pēc šī lēmuma "Herberta Cukura piemiņas fonds", kas darbojas Herberta Cukura meitas Antineas Doloresas Cukurs-Risoto vārdā, atsāka centienus, lai iegūtu dažādu organizāciju un sabiedrības atbalstu idejai par Cukura pelnu pārvešanu no Brazīlijas un apbedīšanu Brāļu kapos.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu