Pārbaudīs, vai Jaunzēlandes šāvējs ir pieskaitāms un tiesājams

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Terorists Brentons Tarants
Terorists Brentons Tarants Foto: AFP / Scanpix

Austrālijas pilsonim Brentonam Tarantam, kurš 15. martā sarīkoja apšaudi divās mošejās Jaunzēlandes pilsētā Kraistčērčā, tiks veikti psihiskās veselības testi, lai noskaidrotu, vai viņš ir pieskaitāms un tiesājams.

28 gadus vecais Tarants, kurš atrodas Jaunzēlandes vienīgajā maksimālās drošības cietumā Oklendā, piektdien ar videozvana starpniecību piedalījās viņa lietas otrajā tiesas sēdē Kraistčērčā, neizrādot nekādas emocijas.

Tarants klusēja, kamēr viņam tiesas sēdē tika izvirzītas apsūdzības 50 punktos par slepkavību un 39 punktos par slepkavības mēģinājumu.

Tarants 15.martā atklāja uguni divās mošejās Kraistčērčā, nogalinot 50 cilvēkus. Savu uzbrukumu viņš filmēja un pārraidīja sociālajā tīklā "Facebook", izmantojot dzīvās straumēšanas pakalpojumu.

Kraistčērčas Augstās tiesas tiesnesis Kamerons Manders piektdien paziņoja, ka apsūdzētajam ir jāveic psihiskās veselības novērtējums.

"Tas ir pilnīgi parasts solis šajā procesā, un es neuzskatu, ka to vajadzētu kaut kā interpretēt," Manders sacīja tiesas zālē, kur atradās slaktiņā izdzīvojušie, viņu tuvinieki un mediju pārstāvji no visas pasaules.

Lai gan Tarants pēc pirmās tiesas sēdes atteicās no tiesas nozīmētā advokāta un pavēstīja, ka vēlas pats aizstāvēt sevi tiesā, viņu piektdien pārstāvēja advokāti Šeins Teits un Džonatans Hadsons.

Tikmēr Valsts drošības dienests (VDD) apstiprina, ka Jaunzēlandē teroraktu sarīkojušais Brentons Tarants pērn bijis arī Latvijā. Uzbrucējs pāris dienas pirms terorakta savā Facebook profilā dalījies ar video no Latvijas Dziesmu svētkiem.

Tiesnesis Manders noraidīja nacionālo un starptautisko mediju pieteikumus filmēt, fotografēt vai ierakstīt piektdien rīkoto tiesas sēdi.

Tarants tika paturēts apcietinājumā līdz nākamajai tiesas sēdei 14.jūnijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu