Francijā noraida centienus liegt piedalīties protesta akcijās

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
"Dzelteno vestu" protesti Francijā
"Dzelteno vestu" protesti Francijā Foto: SCANPIX

Dodot triecienu valdības centieniem apslāpēt vardarbīgos "dzelteno vestu" protestus, Francijas Konstitucionālā padome ceturtdien atzinusi, ka varasiestādēm nav tiesību liegt pilsoņiem piedalīties protesta akcijās.

Padome norādījusi, ka iecere dot amatpersonām tiesības liegt demonstrācijās piedalīties atsevišķām personām, kas tiek uzskatītas par tādām, kuras rada "īpaši nopietnus draudus likumam un kārtībai", paver ceļu "pārmērīgai patvaļai".

Šie ierobežojumi bija iecerēti, pamatojoties uz precedentu, kādu sniedz aizliegums ielaist stadionos futbola huligānus, taču sadūrās ar kritiku, ka tas ir nepieļaujams pilsoņu vārda un pulcēšanās brīvības ierobežojums.

Foto: Francijā turpinās "dzelteno vestu" protesti

Tajā pašā laikā Konstitucionālā padome akceptēja citas 12.martā pieņemtā likuma normas, kas cita starpā paredz smagākus sodus nesaskaņotu demonstrāciju rīkotājiem un demonstrantiem, kas aizsedz savas sejas.

Cilvēkiem, kas nepakļausies demonstrācijas rīkošanas aizliegumam, tagad draud līdz 7500 eiro liela sodanauda, bet tiem, kas demonstrāciju laikā aizsedz seju, - varēs uzlikt līdz pat 15 000 eiro lielu sodanaudu.

Jaunais likums dod arī tiesības policijai demonstrāciju norises vietās vai to tuvumā pārmeklēt cilvēkus un automobiļus, lai atsavinātu priekšmetus, kurus varētu izmantot kā ieročus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu