"VEF Rīga" kļūst par "Ventspils" pretinieci Latvijas-Igaunijas čempionāta zelta mačā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kristaps Janičenoks
Kristaps Janičenoks Foto: Jānis Škapars/TVNET

"VEF Rīga" komanda piektdien Tallinā "OlyBet" Latvijas-Igaunijas finālčetrinieka turnīra pusfinālā pārspēja Tallinas "Kalev"/"Cramo" vienību, kļūstot par "Ventspils" pretinieci finālā.

Tādējādi Latvijas-Igaunijas līgas čempionāta zelta un sudraba medaļas sestdien ceļos uz Latviju, kamēr "Ogre" ar "Kalev"/"Cramo" cīnīsies par bronzu.

"VEF Rīga" pusfinālā svinēja uzvaru ar rezultātu 90:80 (20:25, 13:22, 26:10, 31:23).

Tiesa, uzvaru aizēnoja kapteiņa Mareka Mejera gūtā sejas trauma - ceturtajā ceturtdaļā latviešu basketbolists pēc Redžija Linča sitiena ar elkoni pa degunu maču neturpināja.

Mejeris ar 17 punktiem, 11 atlēkušajām bumbām un trim bloķētiem metieniem bija "VEF Rīga" līderis šajā mačā, 19 punktus guva Artis Ate, 16 punkti un deviņas bumbas zem groziem bija Stīvenam Zekam, bet 12 punktus un septiņas rezultatīvas piespēles iekrāja Glens Kouzijs.

Tikmēr talliniešiem 32 punktus guva Šavons Lūiss, bet 14 punktus iemeta Tonijs Rotens.

Spēles pirmajā ceturtdaļā cīņa ritēja līdzīgi, bet pirmā puslaika beigās Tallinas komanda veica ievērojamu izrāvienu un mača pirmās 20 minūtes uzvarēja ar 47:33. Trešās ceturtdaļa sākumā Igaunijas čempiones pārsvars sasniedza 17 punktus, taču ar izrāvienu 24:4 tas tika atspēlēts, vadībā atrodoties jau "VEF Rīga" komandai.

Ceturtajā ceturksnī Rīgas klubs iekrāja jau astoņu punktu handikapu, taču zaudēja vienu no saviem līderiem Mejeri, kurš pēc sitiena ar elkoni laukumu pameta ar asiņojošu degunu un spēlē neatgriezās. Teisa, Mejera prombūtne netraucēja "VEF Rīga" komandai nosargāt vadību un izcīnīt uzvaru.

Regulārajā čempionātā abos mačos pārāki bija rīdzinieki - 91:82 un 84:66, turklāt divreiz Igaunijas čempioni pieveikti arī VTB Vienotajā līgā.

"VEF Rīga" kopš gadu mijas apvienotajā līgā uzvarējuši 16 spēlēs pēc kārtas un ceturtdaļfinālā divreiz sagrāva Raplas "Avis Utilitas" (90:65 un 121:71). Rīdzinieki pavasari sagaidījuši labā formā, jo viņiem nesen bija arī piecu panākumu sērija Vienotajā līgā, kur gan pašlaik piedzīvotas divas neveiksmes pēc kārtas.

Tikmēr "Kalev"/"Cramo" apvienotā čempionāta pamatturnīra pēdējā mačā zaudēja "Ventspilij", bet ceturtdaļfinālā pārliecinoši pieveica "Tartu Universitāti" (84:59 un 96:59). Komanda pēdējā laikā sekmīgi spēlē arī Vienotajā līgā, jo gūtas trīs uzvaras pēdējo četru maču laikā, turklāt vidēji cīņā gūti vairāk nekā 100 punkti.

Otrajā pusfinālā "Ventspils" ar rezultātu 84:80 (32:18, 8:20, 23:27, 21:15) pārspēja "Ogres" vienību.

Ventspilniekiem rezultatīvākais ar 22 punktiem bija Ingus Jakovičs, 17 punkti bija Rihardam Lomažam, 13 punktus guva Usmans Dramē, bet 12 punktus - Mārtiņš Gulbis.

Ogres vienībā 19 punktus iemeta Viktors Iļjins, 16 punkti bija Rihardam Zēbergam, 13 punktus guva Kristaps Dārgais, bet pa 11 punktiem bija Edgaram Lasenbergam un Kārlim Apsītim.

"Ogres" basketbolisti aizvadīja katastrofālu pirmo ceturtdaļu, kurā ielaida 32 punktus, taču spēles otrajā nogrieznī krietni uzlaboja savu aizsardzību, ventspilniekiem gūstot četras reizes mazāk punktu nekā pirmajā desmitminūtē. Pēc pirmā puslaika vadībā ar 40:38 bija "Ventspils" basketbolisti.

Otrā puslaika pirmajās minūtēs "Ogres" basketbolisti pārņēma vadību un četras minūtes pirms trešās ceturtdaļas beigām iekrāja sešu punktu pārsvaru. Turpinājumā cīņa ritēja punkts punktā, lielākoties vadībā atrodoties Ogres vienībai. Sākoties pamatlaika pēdējai minūtei, rezultāts bija neizšķirts 79:79, bet tad pēc Riharda Lomaža metiena vadībā izvirzījās "Ventspils".

Ogres komandas atbildes uzbrukumā pusminūti pirms pamatlaika beigām Kristapu Dārgo nobloķēja Džonatans Erledžs, un bumba nonāca "Ventspils" rīcībā. Otrā laukuma galā 17 sekundes pirms finālsvilpes pie diviem soda metieniem tika "Ventspils" kapteinis Mārtiņš Gulbis, kurš realizēja vienu no diviem "sodiņiem" (82:79). Piecas sekundes vēlāk arī Rinalds Sirsniņš iemeta tikai vienu no diviem soda metieniem, tādējādi "Ventspils" pārsvars bija divi punkti.

Nākamais uz soda metienu līnijas devās Erledžs, kurš bija nekļūdīgs un panāca 84:80 Latvijas čempiones labā, "Ventspilij" svinot uzvaru.

"Ventspils" un "Ogres" savstarpējos šīs sezonas mačos ventspilnieki bija pārāki abas reizes - 94:92 un 99:79.

Latvijas čempioni apvienotās līgas turnīrā uzvarējuši 30 spēlēs pēc kārtas, pelnīti izcīnot pirmo vietu pamatturnīrā un bez ļoti lielām problēmām ceturtdaļfinālā pieveicot Pērnavas "Sadam" (83:80 un 94:80). Tiesa, savainojuma dēļ no ierindas izgājis saspēles vadītājs Ārons Džonsons, kuram bijusi ļoti svarīga nozīme komandas spēlē.

Tikmēr "Ogre" veiksmīgi aizvadīja sezonas vidusdaļu, februārī piebremzēja, bet izskaņā nosargāja ceturto vietu pamatturnīrā un ceturtdaļfinālā divu spēļu summā pārliecinoši pieveica tuvākos sekotājus Tallinas "TalTech" (81:87 un 85:59). Turklāt šai Latvijas komandai šobrīd nav liela psiholoģiskā sloga - iekļūšana finālturnīrā ir lielākais panākums kluba vēsturē, bet reputācijas un iespēju ziņā trīs konkurentu vienības ir krietni augstākā plauktā.

Pēc "Final Four" sacensībām notiks abu valstu čempionātu izslēgšanas turnīri.

Apvienotās līgas pirmajā sezonā no Latvijas komandām ārpus izslēgšanas turnīra palika "Jūrmala"/"Besafe" un "Latvijas Universitāte", kuras tik un tā ieguva tiesības sacensties vietējā čempionāta "play-off". Savukārt sezonu jau noslēgušas "Valmiera Glass"/"Vidzemes Augstskola", "Liepāja" un "Jēkabpils"/"SMScredit.lv".

Jaunizveidotajā Latvijas un Igaunijas līgas čempionātā šosezon piedalījās 15 komandas, regulārajā turnīrā tām aizvadot divu apļu cīņas un labākajām astoņām sasniedzot izslēgšanas turnīru.

Pērn par Latvijas čempioniem pirmo reizi kopš 2014.gada kļuva "Ventspils" basketbolisti, kas finālsērijā ar 4-2 pieveica pagājušās sezonas čempioni "VEF Rīga". Savukārt Igaunijā triumfēja Tallinas "Kalev"/"Cramo", kas finālsērijā ar 4-0 guva virsroku pār "Tartu Universitāti".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu