Eiropa piedzīvojusi masalu uzliesmojumu. Lietuvā šogad saslimuši vairāk nekā 300 cilvēku (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Slimnieks. Ilustratīvs attēls
Slimnieks. Ilustratīvs attēls Foto: SIPA/Scanpix

Mūsu kaimiņus - lietuviešus - esot jau skāris masalu "drudzis", saslimuši vairāk nekā 300 cilvēki, vēsta TV3 ziņas.

Pēdējos gados Eiropa piedzīvojusi masalu uzliesmojumu. No slimības, kas bija jau teju aizmirsta, inficējušies tūkstošiem cilvēku, daudzi arī miruši, atklāts raidījumā.

2019. gadā masalas strauji izplatījušās arī kaimiņos – Lietuvā.

Tur līdz šī gada aprīlim reģistrēti jau vairāk nekā 330 saslimušie. No tiem 80 ir bērni, no kuriem neviens nav bijis vakcinēts, raidījumā tiek izvirzīts jautājums -

vai Latvija ir pasargāta no šīs lipīgās infekciju slimības?

Mediķi atgādina, ka pret masalām zāļu nav. Vienīgā iespēja sevi pasargāt ir vakcinācija. 

Masalu uzliesmojums Eiropu skāra jau pagājušajā gadā, visvairāk saslimušo ar šo bīstamo infekcijas slimību esot bijuši Rumānijā, Itālijā un Vācijā.

Mediķi prognozējot, ka masalu gadījumu skaits Lietuvā turpināšoties pieaugt, jo cilvēki pret šo lipīgo infekcijas slimību ir zaudējuši kolektīvo imunitāti.

Masalu saslimstības izplatība Lietuvā pa reģioniem.

Foto: ULAC infografika

Tam, ka šobrīd kaimiņos ir infekcijas uzliesmojums, nav izšķiroša nozīme.

"Masalas plosās visā Eiropā, visvairāk gadījumu ir reģistrēti Itālijā, Rumānijā, un mūsu iedzīvotāji var ļoti viegli atrasties arī tur, vai Itālijas iedzīvotājs var atvest uz šejieni," raidījumam vēstījusi Slimības profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemioloģe Larisa Savrasova.

"Latvija pērn ar masalām esot saslimuši 30 cilvēki, tostarp bērni. Vissmagākā formā ar masalām slimo pieaugušie, kā arī zīdaiņi līdz viena gada vecumam, kuri vakcīnu vēl nav saņēmuši un kuriem būtu jāpaļaujas uz kolektīvo imunitāti," informējusi SPKC pārstāve.

Masalas esot ārkārtīgi lipīga vīrusa infekcijas slimība, viens cilvēks var aplipināt vismaz 18 citus, tā izplatās pa gaisu vai arī tieša kontakta ceļā, ziņots raidījumā.

Slimības simptomi ir augsta temperatūra un izsitumi, kas pakāpeniski noklāj visu ķermeni. Slimība pārsvarā pielīp cilvēkiem, kas pret masalām nav vakcinējušies.

"Gadās, ka arī vakcinēti cilvēki saslimst, bet viņi iztur to daudz vieglāk. Un ar daudz mazākām komplikācijām. Un šeit nav runa par nāves gadījumiem, kā tas ir ar nevakcinētiem pacientiem," TV3 ziņām norādījusi Savrasova.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu