Kā uz ceļa justies droši? Ceļu satiksmes noteikumi velosipēdistiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pexels

Līdz ar pavasari un silto laiku gan Latvijā, gan arī Igaunijā uz ielām parādās riteņbraucēji. Padomus, kā ievērot drošību un neapdraudēt citus ceļu satiksmes dalībniekus, sniedz "Postimees".

Tāpat kā Latvijā, arī Igaunijā riteņbraucējiem ir atļauts pārvietoties pa gājēju ietvi, ja satiksme ir apgrūtināta sastrēgumu vai lielas auto plūsmas dēļ. Konkrētu noteikumu pa kurieni pārvietoties riteņbraucējiem nav. Tāpēc mēdz rasties situācijas, ka kāds no riteņbraucējiem pārvietojas pa ietvi, kamēr cits pa brauktuvi un tas sarežģī jau tā haotisko pilsētas plūsmu. 

Apdrošināšanas kompānijas "Gjensidige" pārstāve, Mārika Morka, nenoliedz:   

"Pārvietošanās lielā auto satiksmes plūsmā var kaitēt gan pašiem riteņbraucējiem, gan arī autovadītājiem, bet, braucot pa ietvi, var arī traucēt gājējiem."

Tāpēc riteņbraucējam, kurš izlēmis braukt pa gājēju ietvi, kur nav iezīmēta josla velosipēdam, ir jārēķinās ar gājējiem un jācenšas nepakļaut viņus bīstamām situācijām.

Galvenokārt, lai saglabātu drošību, uz ietves, kur notiek liela cilvēku plūsma, jāsamazina ātrums, lai tas būtu līdzīgs gājēju ātrumam. 

"Lai arī brauciens būs krietni lēnāks, tomēr drošāks pilnīgi noteikti," uzsver Mārika Morka.

Svarīgi atcerēties arī par bīstamajiem krustojumiem, kur autovadītājs ne vienmēr var pamanīt riteņbraucēju, jo redzamībai traucē māja vai kādas privātmājas nožogojums.  

Pārstāve atgādina - pirms riteņbraukšanas sezonas uzsākšanas, jāpārliecinās par sava velosipēda tehnisko stāvokli, ja nepieciešams, tad jāveic pilna apkope, lai izvairītos no nelaimes gadījumiem. 

Drošība pilsētā sākās ar ceļu satiksmes noteikumu ievērošanu. Lai pārvietošanās būtu arī ērta, starp autovadītājiem un riteņbraucējiem jābūt savstarpējai cieņai.

Latvijas ceļu satiksmes noteikumi riteņbraucējiem:

  • velosipēdistiem ir jāpārvietojas pa tiem paredzēto infrastruktūru, bet, ja tādas nav, tad pa brauktuvi vai izņēmuma gadījumā - pa ietvi, kur priekšroka dodama gājējiem. Izņēmuma gadījumi: remonts, laika apstākļi, pārlieku intensīva satiksme, šaura, bīstama brauktuve, u.c. Ja nav īpašas velojoslas vai veloceliņa, braukšana pa ietvi jebkurā gadījumā atļauta bērniem līdz 12 gadu vecumam un viņu pavadītājiem. Bet gājējiem uz ietves ir priekšroka;
  • velosipēdistam, kas pārvietojas pa braucamo daļu vai velojoslām, nepieciešama vadītāja apliecība. Tiesības var saņemt no 10 gadu vecuma visās CSDD nodaļās vai Rīgas Motormuzejā. Braukt bez tiesībām pa ceļu nav atļauts nevienam, arī pa velojoslu;
  • diennakts tumšajā laikā vai nepietiekamības redzamības apstākļos velosipēdam jābūt aprīkotam ar gaismu atstarojošiem elementiem, kā arī iedegtiem gaismas lukturīšiem - priekšā jādeg baltam gaismas lukturim, aizmugurē - sarkanam. Ieteicams, lai mugurā būtu spilgtas krāsas apģērbs ar gaismu atstarojošiem elementiem (līdz 12 gadiem arī ķivere ir obligāta);
  • velosipēdu vadītājiem jābrauc vienā rindā tuvāk brauktuves labajai malai;
  • ar velosipēdiem atļauts braukt pa sabiedriskā transporta joslām, ja uzstādīta attiecīgā papildzīme;
  • ielas un gājēju pārejas šķērsošana atļauta nenokāpjot no velosipēda, atļauts šķērsot brauktuvi pa ietves vai nomales iedomāto turpinājumu, kā arī, netraucējot gājējus un gājēju ātrumā, pa gājēju pārejām – gan pa tādām, kas aprīkotas ar luksoforu, gan pa neregulējamām (bez luksofora). 
  • ir aizliegts vadīt velosipēdu, ja alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,5 promiles. Par transportlīdzekļa vadīšanu konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,5 promiles, bet nepārsniedz 1,0 promili, — velosipēdistu soda 40 eiro apmērā. Par alkohola koncentrāciju asinīs līdz 1,5 promilei – 120 eiro, savukārt, ja alkohola koncentrācija asinīs ir augstāka par 1,5 promili – 170 eiro. 
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu