Cik liela būs pensija pēc 30 gadiem? Latvijas Banka izsaka pesimistiskas prognozes (36)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Monētas. Ilustratīvs attēls.
Monētas. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Čīka/LETA

Pensiju apjoms attiecībā pret vidējo algu valstī nākotnē samazināšoties. 2050. - 2060. gadā tas varētu noslīdēt līdz 24% no vidējās algas apmēra, intervijā Latvijas Radio sacījis Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste.

"Ja šobrīd, salīdzinot algu pirms nodokļu nomaksas, saņemamā pensija ir apmēram 40%. Ja cilvēks saņem bruto algu 1000 eiro, pensijā viņš var sagaidīt apmēram 400 eiro. Nākotnē šis pensijas relatīvais apjoms būs daudz zemāks," Latvijas Radio sacījis Rutkaste. 

Viņš norādījis, ka šāda perspektīva var radīt sociālo spriedzi sabiedrībā un tad nāksies saskarties ar protesta balsojumiem.

Skaidrojot pensijas apmēra mazināšanos pret algām, ekonomists sacījis – nodarbināto cilvēku skaits pret pensionāriem samazinās.

Pašlaik esot 37% pensionāru attiecībā pret darbaspējīgā vecuma iedzīvotājiem, bet 2060. gadā tie varētu būt jau 67%.

Turklāt, tā kā cilvēki dzīvo ilgāk, pensijā tiek pavadīts vairāk laika. Tāpēc nākotnē noteikti būs jādomā par pensijas vecuma palielināšanu. Latvijā gan tuvākajos gados neesot aktuāls jautājums par pensionēšanās vecuma sasaisti ar mūža ilguma pieaugumu.

Pensionēšanās vecuma palielināšanai gan ļoti būtisks esot sabiedrības veselības stāvoklis.

Tāpēc, lai nākotnē varētu atrisināt pensiju jautājumu, jau šobrīd pastiprināti jārisina veselības aprūpes problēmas.

Vēl viena būtiska lieta ir sociālās apdrošināšanas iemaksas, jo pašlaik daļa strādājošo maksā pilnu, bet citi samazinātu likmi. Arī ēnu ekonomikas mazināšana ir būtiska pensiju problēmu risināšanā.

Eksperts uzskatot, ka Latvijas pensiju sistēma nebūtu kardināli jāmaina, jo tā ir uzbūvēta pareizi, taču tā ir jāpieregulē, lai nākotnē neveidotos sociālā spriedze. Tas gan neesot viena vai divu gadu jautājums, taču jāsāk diskutēt jau pašlaik.

Komentāri (36)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu