VP kriminālvajāšanai nodevusi vairāku personu lietas par dažādām slepkavībām (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Valsts policija. Ilustratīvs attēls.
Valsts policija. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Šī gada sākumā Valsts policijas (VP) Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes amatpersonas ir beigušas izmeklēšanu atsevišķos kriminālprocesos par vairāku personu slepkavību Kokneses un Ludzas novadā, kā arī Rīgā, vēsta VP "Facebook" lapā pieejamā informācija.

Veicot operatīvo izmeklēšanas darbību, likumsargi noskaidroja aizdomās turētās personas un noziegumu motīvus.

Visām aizturētajām personām tika piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums.

Jau iepriekš publiski izskanējusi informācija, ka pagājušā gada 12. augustā kādā privātmājā Kokneses novada Iršu pagastā ar vardarbīgas nāves pazīmēm mirusi tika atrasti 1960. gadā dzimusi sieviete un 1953. gadā dzimis vīrietis.

Abi mirušie atrasti, nodzēšot ugunsgrēku vienstāvu dzīvojamā mājā, kur dega sadzīves mantas desmit kvadrātmetru platībā.

Par minēto noziedzīgo nodarījumu tajā pašā dienā tika aizturēti divi 1986. gadā dzimuši vīrieši, kuriem tiesa piemēroja drošības līdzekli - apcietinājumu.

Amatpersonām radās aizdomas, ka abas aizdomās turētās personas ir izdarījušas vēl vienu slepkavību 2018. gada jūnijā Ludzas novadā.

Sākotnēji gan tika uzskatīts, ka persona gājusi bojā nevērīgas rīcības ar uguni dēļ.

Tomēr noskaidrots, ka abos gadījumos aizdomās turētie vīrieši slepkavības izdarījuši personīgu motīvu vadīti, kā arī centušies slēpt izdarītos noziegumus un iznīcināt pierādījumus - nodedzinot mājas kopā ar noslepkavoto personu līķiem.

Lai atklātu noziedzīgos nodarījumus un iegūtu pietiekamu pierādījumu kopumu, tika nopratinātas vairāk nekā 20 personas, nozīmētas vairāk nekā 20 ekspertīzes, veiktas kratīšanas, apskates un citas izmeklēšanas darbības.

Abi vīrieši tiek turēti aizdomās par divu cilvēku slepkavību, kas izdarīta personu grupā, un pēc kuras izdarīta līķa apgānīšana, par zādzību un mantas tīšu bojāšanu, kas izdarīta ar dedzināšanu.

Tāpat vīrieši tiek saukti pie kriminālatbildības par personas sevišķi cietsirdīgu slepkavību, kas izdarīta personu grupā, kā arī par mantas tīšu iznīcināšanu, kas izdarīta ar dedzināšanu.

Vīrieši var tikt sodīti ar mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu uz laiku no 15 līdz 20 gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Šī gada 7. februārī, pēc septiņu mēnešu ilgas izmeklēšanas, Valsts policijas Krimināizmeklēšanas pārvaldes amatpersonas lietu nodeva Zemgales tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Savukārt 2017. gada 21. aprīlī Valsts policijā tika saņemts iesniegums par kādas personas pazušanu nenoskaidrotos apstākļos Rīgā.

Nekavējoties tika uzsākta viņa meklēšana. Operatīvo un izmeklēšanas pasākumu veikšanas laikā policijas darbiniekiem izdevās noskaidrot, ka vīrietis ticis noslepkavots un viņa līķis - paslēpts.

Tāpat likumsargi noskaidroja, ka vīrieša slepkavība saistīta ar viņa profesionālo darbību, peļņas un ienākumu gūšanas avotiem, kā arī noziedzīgajā nodarījumā, proti, pazudušā vīrieša noslepkavošanā, ir iesaistīts viņa biznesa partneris, kurš noslepkavotajam bija parādā lielu naudas summu par automašīnas iegādi.

Pēc vīrieša slepkavības izdarīšanas aizdomās turētais mēģinājis slēpt savas noziedzīgās darbības, iznīcinot lietiskos pierādījumus un paslēpjot līķi meža masīvā - bedrē, zem koku zariem.

Aizdomās par minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu tika aizturēts 1970. gadā dzimis vīrietis, kurš tiek saukts pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 117. panta devītā punkta - par slepkavību, ja tā izdarīta mantkārīgā nolūkā.

Par šādu noziegumu likumā paredzēts mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšana uz laiku no desmit līdz 20 gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Kriminālprocesa ietvaros ir veiktas visas nepieciešamās izmeklēšanas darbības, lai apstiprinātu iegūto pierādījumu bāzi, 2019. gada 16. janvārī tika pieņemts lēmums par kriminālprocesa nodošanu kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Valsts policija norāda, ka ikviena nozieguma izmeklēšanā tiek ieguldīts rūpīgs darbs, taču slepkavību atklāšanas mēdz būt sarežģītākas un laikietilpīgas.

"Tas nav vienas dienas darbs. Dažkārt slepkavību izmeklēšanās iesaistās vairākas policijas struktūrvienības un katrai ir sava loma nozieguma atklāšanā. Īpaši svarīgi ir iegūt spēcīgus un neapgāžamus pierādījumus, turklāt ekspertīžu veikšana un rezultātu apstrāde nenotiek acumirklīgi," skaidro Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes 1. nodaļas priekšnieks Romāns Jašins.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu