Ko darīt pacientiem, kuri ilgstoši lietojuši "Rigvir"? Onkologu viedokļi atšķiroties (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Kā rīkoties pacientiem, kuri ilgstoši lietojuši "Rigvir" medikamentu? Onkologu viedokļi esot atšķirīgi. LTV ziņu raidījumā "Panorāma" kāda paciente, kura jau piecus gadus sadzīvo ar melanomu, atklāj, ka "Rigvir" efektivitātei ticot.

"Man 2014. gadā bija slikta pašsajūta, gāju pie neirologa, galva reiba. Tad uztaisīja magnētisko rezonansi un izrādījās, ka man ir audzējs galvā. Pamatīgi liels," raidījumam atklājusi paciente Silvija.

Ārsti Latvijā un Lietuvā sarežģītās pārbaudēs konstatējuši, ka galvā esošais audzējs ir ādas vēzis, ko nevarot izgriezt pilnībā. Tas atrodas starp galvas un muguras smadzenēm, īpašā riska zonā. Melanoma esot tās ceturtajā stadijā.

Neskatoties uz to, ka "Rigvir" paredzēts melanomas sākuma stadijām, ne audzēja noslēguma stadijās, ārsti ieteikuši mēģināt. Paciente esot piekritusi, vēstīts "Panorāmā".

"Te ir jautājums par dzīvību un par nāvi. Tās ir pārāk nopietnas lietas, lai ar viņām eksperimentētu. Man, paldies Dievam, vēl ir dažas tās kapsulas," raidījumam sacījusi Silvija.

Aizliegto zāļu efektivitātei sieviete pati ticot, jo nodzīvojusi daudz ilgāk, nekā sākotnēji prognozējuši ārsti. Tādā vēža stadijā, kāda esot viņai, no medikamentiem nepalicis ne sliktāk, ne labāk.

Saistībā ar konstatētajām nepilnībām zāļu sastāvā "Rigvir" izplatīšana esot apturēta, un medikaments esot svītrots no valsts kompensējamo zāļu saraksta.

"Pieņemsim, ka tas tā ir. Bet tādā gadījumā tai būtu jābūt pacientu un arī ārstu izvēlei, ko darīt?" raidījumā teikusi Silvija.

Pat Onkologu asociācijas valdes viedoklis neesot vienprātīgs.

Onkoloģijas centrā pacientus ar melanomu ārstējot onkoloģe Simona Doniņa. Viņas uzraudzībā "Rigvir" patlaban esot nozīmēts 30 pacientiem. Tieši Doniņa iepriekš publiski vairākkārt esot uzstājusies ar dažādiem ziņojumiem par "Rigvir" efektivitāti, norādījis raidījums.

Doniņas pacienti "Rigvir" saņēmuši vēl pirms nedēļas. Tagad to vairs nevarot nopirkt pat par naudu.

"Jā. Protams, ka pieraksts ir pilns. Diemžēl ar katru no šiem pacientiem būs jārunā. Jāmēģina atrast viņam piemērotākais risinājums," raidījumā teikusi ārste.

"Ko darīt pacientiem? Situācija ir neapskaužama, jo Latvijā, pārtraucot "Rigvir" terapiju un pieejamību, nav nevienam tādas pieredzes, ne arī mēs varam pateikt, kas notiks ar katru pacientu individuāli.

Mēs taču nevaram balstīt zinātni un rekomendācijas uz dažu pacientu veiksmes stāstiem,”

raidījumam norādījusi Rīgas Stradiņa universitātes docente, dermatoloģe Māra Rone-Kupfere.

» No Kompensējamo zāļu saraksta izņems "Rigvir"

Bezizejas situācijā daktere aicinājusi vērsties pie ķīmijterapijas speciālistiem. Esot pieejami valsts apmaksāti jaunākās paaudzes medikamenti melanomas ārstēšanai tās vēlākās stadijās, ziņojis raidījums "Panorāma"

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu