No antīkiem auto līdz virtuālam ceļojumam. Rīgas Motormuzejs svin dzimšanas dienu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Rīgas Motormuzeja ēka.
Rīgas Motormuzeja ēka. Foto: Zane Bitere/LETA

Pirms 30 gadiem - 1989. gada 22. aprīlī realizējās seno spēkratu kolekcionāru un entuziastu sapnis par savu mājvietu - tapa Rīgas Motormuzejs. 

Pagājušā gadsimta 70. gadu sākumā seno spēkratu entuziasti kala plānus kā popularizēt retro auto kustību.

1972. gada 21. jūlijā tika nolemts dibināt Latvijas Antīko automobiļu klubu (AAK), kas apvienoja domubiedrus ar interesi par senajiem spēkratiem, to meklēšanu, restaurēšanu un saglabāšanu.

Par īstu leģendu kļuva 1975. gada seno spēkratu salidojums, uz kuru Rīgā pulcējas tūkstošiem skatītāju. 

Muzeja pamatakmens tika ielikts 1986. gada 6. jūnijā, bet ēkas atklāšana notika 1989. gada 22. aprīlī. Muzeja ekspozīcijas pamatā bija AAK biedru seno spēkratu kolekcija. Jaunatvērtā muzeja apmeklējums bija iespaidīgs  - 1989. gadā 75 tūkstoši cilvēku, bet 1990. gadā jau 130 tūkstoši. 

Pēc vērienīgās rekonstrukcijas 2016. gadā atklātais Rīgas Motormuzejs ir pārvērties līdz nepazīšanai.

Izmantojot modernas un interaktīvas tehnoloģijas, apmeklētāji tiek aicināti doties virtuāli patiesā ceļojumā auto būves vēsturē, kas aizsākas nu jau pirms 133 gadiem, kad patentēja pirmo auto. 

Līdzās pastāvīgai ekspozīcijai, kas izvietota 3 stāvos 4000 kvadrātmetru platībā, notiek tematiskas izstādes, spēkratu prezentācijas, autobūves vēstures izpētes darbs un muzeja darbnīcās tiek restaurēti spēkrati.

Jubilejas mēnesī Motormuzeja pārstāvji iepazīstina ar muzeja vēsturi, ekspozīcijām, ēkas unikalitāti, ko noteica tā rašanās apstākļi, laikmets un cilvēku entuziasms.

Foto: Atklāts rekonstruētais Rīgas Motormuzejs

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu