"Barcelona" uzvar Mančestras "United"; "Ajax" cīnās neizšķirti ar "Juventus"

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lionels Mesi un Luiss Svaress
Lionels Mesi un Luiss Svaress Foto: Reuters/ScanPix

"Barcelona" futbolisti UEFA Čempionu līgas ceturtdaļfināla pirmajā spēlē divu grandu duelī viesos ar 1:0 (1:0) pārspēja Mančestras "United", kamēr Amsterdamas "Ajax" savā laukumā cīnījās neizšķirti 1:1 (0:1) ar Turīnas "Juventus".

Mančestrā notikušajā mačā bumbu savos vārtos ieraidīja "United" aizsargs Lūks Šovs.

Jau spēles pirmajās minūtēs Mančestras "United" tika pie teicamas standartsituācijas, tomēr Markus Rešforda tiešais brīvsitiens lidoja tikai nedaudz garām vārtiem. Iniciatīva pēc tam droši pārgāja "Barcelona" rindās, kas kontrolēja bumbu, turklāt tā jau 13.minūtē atklāja rezultātu - pēc teicama Lionela Mesi centrējuma turpat soda laukumā vārtus bumbu galvu sita Luiss Svaress, kas, atsitusies pret Lūka Šova plecu, nonāca vārtos. Lai arī līnijtiesnesis sākotnēji fiksēja aizmuguri, galvenais tiesnesis pēc sazināšanās ar video centrā esošajiem kolēģiem vārtu guvumu ieskaitīja.

Pēc tam spēle izlīdzinājās, tomēr bumbas kontrole joprojām lielāka bija "Barcelona" futbolistiem, bet Mančestras "United" spēlēja uz pretuzbrukumiem, pāris reizes uzbrukuma smailē nesekmīgi izlaužoties Rešfordam. Tuvojoties pirmā puslaika beigām Kriss Smolings asi nospēlēja pret Mesi, ar plecu ietriecoties argentīnietim sejā un pārsitot viņam degunu. Pēc ārstu aprūpes "Barcelona" zvaigzne varēja maču turpināt. Cīņas 36.minūtē Mančestras komandu no vārtu zaudējuma glāba vārtsargs Davids de Hea, kad spēcīgi pa vārtiem sita Filipe Kutinju.

Kopumā pirmā puslaika otrajā pusē ritēja aizraujoša cīņa, jo atvērusies bija arī Mančestras "United", mačam norisinoties no vieniem uz otriem vārtiem.

Otro puslaiku krietni labāk iesāka Mančestras "United", kas kontrolēja bumbu un centās radīt vārtu gūšanas iespējas. Tiesa, reālu izdevību panākt neizšķirtu nebija, bet "Barcelona" spēle tikmēr izskatījās pajukusi. Tiesa, vienā no viesu pretuzbrukumiem atkal glāba de Hea, bet cīņas 83.minūtē Mesi izpildīja bīstamu brīvsitienu no soda laukuma robežām, tomēr pēc neliela rikošeta mājinieku vārtsargs atkal bija vietā. Uzreiz pēc tam lieliska iespēja panākt neizšķirtu bija Mančestras "United" futbolistam Antonī Marsiālam, taču rezultāts nemainījās.

Tikmēr Amsterdamā notikušajā mačā mājiniekiem vārtus guva Davids Neriss, bet viesiem precīzi sita portugāļu superzvaigzne Krištianu Ronaldu.

Pirmajā puslaikā "Ajax" futbolisti centās veidot presingu, visbīstamāko sitienu pa vārtiem izdarot Hakima Zijeham, kura no distances raidīto bumbu atvairīja "Juventus" vārtsargs Vojcehs Ščensnijs. Tikmēr vārtus pirmie guva viesi. Puslaika pēdējā minūtē Ronaldu iesāka ātru uzbrukumu un uz labo malu piespēlēja bumbu Žuāu Kansēlu. Portugālis turpināja reidu uz vārtiem un apsteidz pretinieku aizsargus, pēc tautieša Kansēlu piespēles ar galvu raidot bumbu mērķī. "Ajax" vārtsargs Andrē Onana sniedzās pēc bumbas, taču neglāba komandu no vārtu zaudējuma.

Otrā puslaika sākumā mājiniekiem vajadzēja vien pusminūti, lai panāktu neizšķirtu. Laukuma kreisajā malā "Ajax" brazīliešu uzbrucējs Neriss ieguva bumbu un devās uz "Juventus" vārtiem. Brazīlietis no soda laukuma dziļuma trīs pretinieku ielenkumā sita bumbu pa vārtiem, tai atrodot ceļu tīklā. Dažas minūtes vēlāk viņa sistā bumba vēlreiz šķērsoja vārtu līniju, taču pirms tam tika fiksēta aizmugure.

Puslaika turpinājumā "Ajax" futbolisti turpināja aktīvu spēli, nākamo bīstamo sitienu izdarot Jirgernam Ekelenkampam, kurš astoņas minūtes pirms pamatlaika beigām sita no distances, bet Ščesnijs bija savā vietā. Dažas minūtes vēlāk otrā laukuma galā Duglass Kosta trāpīja pa vārtu stabu, neizmantodams iespēju "Juventus" komandai izraut uzvaru. Kompensācijas laikā bija pāris bīstamas epizodes pie "Juventus" vārtiem, bet mača rezultāts palika nemainīgs.

Atbildes cīņas šajos pāros notiks 16.aprīlī.

Starp Mančestras "United" un "Barcelona" komandām bijusi gana bagātīga vēsture. Spānijas futbola grands uzvarēja Anglijas vienību 2009. un 2011.gada UEFA Čempionu līgas finālā, bet šī abām komandām bija pirmā savstarpējā tikšanās reize oficiālos mačos pēdējo astoņu gadu laikā.

Titulētais Anglijas klubs lieliskā stilā pārvarēja šīs sezonas UEFA Čempionu līgas astotdaļfinālu - pēc pirmās spēles tas ar 0:2 atradās iedzinējos pret Francijas flagmani Parīzes "Saint-Germain", taču, pateicoties Markusa Rešforda 11 metru soda sitienam pēdējās minūtēs, izbraukumā tas guva virsroku ar 3:1 un sasniedza ceturtdaļfinālu. Savukārt "Barcelona" divu maču summā ar 5:1 pārspēja Francijas komandu Lionas "Olympique", lai gan pēc pirmās spēles tika fiksēts neizšķirts 0:0. Turnīra labāko astoņniekā Mančestras vienība iekļuvusi pirmo reizi kopš 2014.gada, kamēr "Barcelona" tas izdevies jau 12.reizi pēc kārtas, taču iepriekšējos trīs gados tā tālāk tā arī nav tikusi.

Apakšgrupu sacensībās "Barcelona" droši uzvarēja savā grupā, kamēr Mančestras "United" bija otrajā vietā. Abu komandu savstarpējos mačos "Barcelona" no 11 cīņām guvusi četras uzvaras uzvaras, bet Anglijas vienības kontā ir trīs panākumi.

Šobrīd labākā formā atrodas tieši šī dueļa favorīte "Barcelona", kas zaudējumu oficiālās spēlēs nav piedzīvojusi jau kopš 23.janvāra, iekrājot 17 nezaudētu maču sēriju, kamēr Mančestras "United" zaudējusi četrās no pēdējām piecām cīņām. Kopā astotdaļfināla Anglijas klubs gan ir noslēgusi pilnvērtīgu trīs gadu līgumu ar norvēģi Ūli Gunnaru Sūlšēru, kurš pirms tam bija galvenā trenera vietas izpildītājs. Tiesa, pēdējā laikā vienības rezultāti ir pasliktinājušies.

"Barcelona" sastāvā spēlē arī šīs sezonas UEFA Čempionu līgas rezultatīvākais futbolists Lionels Mesi, kurš šī turnīra ietvaros vārtsargus pārspējis astoņas reizes. Tikpat vārtu ir Vācijas kluba Minhenes "Bayern" uzbrucējam Robertam Levandovskim, taču vienība jau ir noslēgusi savas gaitas turnīrā.

Vietējos čempionātos "Barcelona" soļo pretī kārtējam Spānijas titulam, septiņas kārtas pirms turnīra beigām tuvāko sekotāju Madrides "Atletico" apsteidzot par 11 punktiem, kamēr Mančestras "United" premjerlīgā ir sestā un cīnās par dalību nākamās sezonas UEFA Čempionu līgā.

Mančestras vienībai pašlaik ir vairāki sastāva iztrūkumi, jo savainoti ir Ēriks Bajī, Antonio Valensija un Aleksis Sančess. Tikmēr "Barcelona" vienībai nav būtisku sastāva iztrūkumu.

Šī pāra uzvarētāja pusfinālā tiksies ar Anglijas klubu "Liverpool" vai "Porto" no Portugāles. Pirmajā mačā otrdien "Liverpool" savā laukumā bija pārāka ar 2:0.

Tikmēr no otrā ceturtdaļfināla pāra Amsterdamas komanda UEFA Čempionu līgas labāko astoņniekā iekļuvusi pirmo reizi pēdējo 16 gadu laikā.

Pirms tam astotdaļfinālā "Ajax" pēc pirmā mača ar 1:2 zaudēja pēdējo trīs gadu UEFA Čempionu līgas uzvarētājai Madrides "Real" no Spānijas, tomēr atbildes cīņā pamanījās sagraut pretiniekus ar 4:1, iesoļojot ceturtdaļfinālā. Tikmēr "Juventus" pēc pirmās cīņas ar 0:2 zaudēja "Atletico" futbolistiem, bet atbildes mačā guva uzvaru ar 3:0, visus trīs vārtus gūstot portugāļu superzvaigznei Krištianu Ronaldu.

Ronaldu šodien piedzīvoja savu atgriešanās maču pēc traumas. Viņš bija izlaidis iepriekšējās trīs spēles, bet šodien laukumā devās jau starta vienpadsmitniekā. Itālijas kluba sastāvā šodien nespēlēja pussargs Emre Džans un aizsargs Džordžo Kjelīni, kurš ir arī komandas kapteinis. Savukārt "Ajax" vienībai diskvalifikācijas dēļ nepalīdzēja pussargs Nussairs Mazrauī.

Pirms tam grupu turnīrā "Juventus" savā grupā guva uzvaru, kamēr "Ajax" bija otrajā vietā.

Šī pāra uzvarētāja pusfinālā tiksies ar kādu no Anglijas klubiem - Totenhemas "Hotspur" vai Mančestras "City". Otrdien notikušajā pirmajā spēlē "Hotspur" savā laukumā uzvarēja ar 1:0.

Turīnas klubs šobrīd pretendē jau uz trešo UEFA Čempionu līgas pusfinālu pēdējo piecu sezonu laikā, kamēr "Ajax" starp četrām labākajām šī turnīra vienībām nav iekļuvusi kopš 1997.gada. Zīmīgi, ka toreiz Amsterdamas klubu pusfinālā apturēja tieši "Juventus". Abas komandas savā starpā tikās 1996.gada UEFA Čempionu līgas finālā, panākumu gūstot Itālijas vienībai. Kopš tā laika šī komanda tā arī vairs nav kļuvusi par spēcīgāko Eiropā, lai gan piecas reizes spēlēts finālos.

Savstarpējās cīņās "Juventus" nav zaudējusi jau 11 mačos pēc kārtas, turklāt piecās no pēdējām septiņām cīņām gūtas uzvaras.

"Juventus" nonākusi soļa attālumā no astotā Itālijas čempiontitula pēc kārtas, ko komanda, visticamāk, nodrošinās jau šajā nedēļas nogalē, kamēr "Ajax" šobrīd vietējā čempionātā aizvada sīvu cīņu ar Eindhovenas PSV - piecas kārtas pirms turnīra beigām tām ir vienāds punktu skaits.

UEFA Čempionu līgas fināls notiks 1.jūnijā Madridē.

Iepriekšējā sezonā par turnīra čempioni tika kronēta Madrides "Real", kas Kijevā ar rezultātu 3:1 pārspēja "Liverpool" vienību. Madrides "Real" kļuva par pirmo komandu, kam UEFA Čempionu līgā kopš tās izveidošanas izdevies uzvarēt trīs gadus pēc kārtas. Tāpat karaliskais spāņu klubs pie šīs trofejas tika ceturto reizi pēdējo piecu gadu laikā.

Madrides "Real" ir visu laiku titulētākā Eiropas prestižākā klubu kausa dalībniece, par Vecā kontinenta labāko komandu kļūstot 13 reizes. Kopš Čempionu līgas izveides, kas notika 1992./1993.gada sezonā, "Real" spēlētāji trofeju virs galvas cēluši septiņas reizes. Spānijas galvaspilsētas klubam šī bija 16.reize Eiropas klubu nozīmīgākā turnīra finālā, kurā viņi zaudējuši vien trīs gadījumos, pēdējo reizi 1981.gadā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu