LPS vadītājs no teritoriālās reformas nesaskata nekādus ieguvumus (9)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis.
Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis. Foto: Paula Čurkste/LETA

No Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) administratīvi teritoriālās reformas piedāvājuma pašlaik nav redzami faktiski nekādi ieguvumi, šādu nostāju intervijā LTV "Rīta panorāmai" pauda Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) vadītājs Gints Kaminskis (LZS).

Kaminskis uzskaitīja virkni apsvērumu, kas esot neskaidri un darot bažas par reformu, savukārt nevienu pozitīvu reformas aspektu neminēja.

LPS vadītāja vērtējumā, pirmkārt, nav pareizi tas, ka VARAM kā pirmo piedāvā vienkārši karti ar pārzīmētām pašvaldību robežām.

Pēc viņa vārdiem, karte varot būt vien kāds piektais līdz septītais solis reformā, bet jāsāk būtu bijis ar reformas mērķu noteikšanu un soļiem, kā pie tiem nonākt.

LPS vadītājs apšaubīja, ka reformā uz administratīvajām izmaksām būtu iespējams ietaupīt ap 120 miljonus eiro.

Viņš apgalvoja, ka LPS bažas nav par pašvaldību darbinieku iespējamām atlaišanām, bet vispār par dažādu teritoriju pastāvēšanas iespējām pēc iespējamās reformas.

Tāpat Kaminskis pārmeta, ka reformas virzībā esot saskatāma milzīga steiga.

Taujāts, vai un kā pašvaldību reformu veiktu LPS, Kaminskis faktiski neatbildēja. Viņš vien izteicās, ka reformu varot veikt, bet tad nepieciešams stabils pamatojums un pierādīta efektivitāte.

Ja kādu novadu pievieno kaut kam, nekas viņiem nemainās, par pašreizējo piedāvājumu izteicās vietvaru pārstāvis.

Kaminskis kritiski izteicās par to, ka LPS pārstāvji nav pieaicināti reformas piedāvājuma izstrādē, lai arī no pašvaldību puses vēlme tika izrādīta. Viņš uzsvēra, ka pašvaldībām šis jautājums ir ļoti svarīgs, ko apliecinājis fakts, ka uz vakardienas prezentāciju bija sabraukuši teju visu pašvaldību pārstāvji.

» VARAM prezentēs jauno pašvaldību teritoriālo karti

Kā ziņots, VARAM izstrādātā karte paredz pašvaldību skaitu samazināt no 119 līdz 35.

Platības ziņā lielākās būtu Liepājas un Madonas pašvaldības. Ministrijas piedāvātajā kartē tās attiecīgi aptver 3656,93 un 3347,35 kvadrātkilometru plašu teritoriju.

Pēc iedzīvotāju skaita lielākās pašvaldības atbilstoši šai kartei būtu Rīga, Daugavpils un Liepāja.

Visās šajās vietvarās dzīvotu vairāk nekā 100 000 cilvēku.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu