Lai ērti un veselīgi – kā mājdzīvniekam izvēlēties piemērotāko guļvietu?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Mājdzīvnieka atpūtas vieta parasti ir viena no pirmajām lietām, ko saimnieks steidz iegādāties jaunajam četrkājainajam ģimenes loceklim. Pirmajā mirklī tas šķiet vienkāršs un ātrs pirkums, jo veikalos atrodamais klāsts ir plašs, tomēr lielais piedāvājums var sarežģīt izvēli. Guļvietai jāatbilst mājas interjeram, tai jābūt skaistai un vienkārši kopjamai, kā arī jāsniedz mīlulim tikpat patīkamas sajūtas kā cilvēkiem gulēšana savās gultās.

Guļvietas kalpošanas ilgums gan ir atkarīgs no konkrētā mājdzīvnieka – piemēram, kucēns ar zobiem un nagiem var ātri vien iznīcināt par izturīgākā materiāla guļvietu, tādēļ svarīgi iegādāties mīluļa atpūtas vietu atkarībā no viņa paradumiem un veselības.

Svarīga ir arī guļvietas kopšana un regulāra tīrīšana – šādos gadījumos, ja dzīvnieks nav pārāk dauzonīgs, tad viena guļvieta var pat kalpot visu mūžu. Tieši tāpēc daudzas guļvietas veidotas tā, lai visas to maliņas un pildījumu varētu izjaukt un regulāri mazgāt.

Piedāvājam iepazīties ar populārāko guļvietu priekšrocībām:

Standarta gulēšanas miga, paklājiņš

Visizplatītākās ir paklāji vai spilvena formas migas bez augstām malām, parasti pārklātas ar flīsu, džinsu, mākslīgo kažokādu, velūru, plīšu vai citu mīkstu, taču izturīgu audumu. Pildījumam pārsvarā izmanto mitrumu neabsorbējošus materiālus, piemēram, poliesteru. Spilvena tipa migas ir piemērotas lielākajai daļai dzīvnieku, taču vecākiem suņiem vai suņiem ar locītavu vai skeleta problēmām var nesniegt pietiekamu ortopēdisku atbalstu. Savukārt paklājiņi ir piemēroti, piemēram, lai tiktu ievietoti būros, kas tiek ņemti uz ceļojumiem vai izstādēm. 

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Atvēsinošais matracis

Tāda guļvieta mājdzīvnieku var atvēsināt karstā vasaras laikā, jo ir veidota no pašdzesējama materiāla tā, lai, dzīvniekam apguļoties, viņš justu atvēsinošu efektu. Konkrētā guļvieta ir lieliski piemērota vasarai vai arī, piemēram, ievietošanai mašīnās, jo tajās dzīvnieks mēdz sakarst, bet matracis sniedz vēsumu. Matracis noder arī tām mājvietām, kurās ir karsti visu cauru gadu, - lai pēc vēsas ziemas rīta pastaigas mīlulim nevajadzētu uzreiz atgriezties kontrastējoši karstā istabā, viņš var apgulties uz atvēsinošā matrača. Konkrētais matracis ir pielāgots visiem dzīvnieku izmēriem.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Miga

Migas tipa guļvietas ir ne tikai ar mīkstu pamatni, bet arī ar augstām malām, pret ko dzīvniekam ir ērti atbalstīties. Migas malas var būt pilnā apmērā vai daļējas, atstājot, piemēram, kādu daļu atvērtu, lai mīlulim būtu vienkāršāk pārvietoties vai novērot apkārtni. Līdzīgi paklājam, arī migas ir pārklātas ar mīkstu auduma pārklāju un papildus pamatnei arī malas var būt polsterētas.

Šī tipa migas ir piemērotas mīluļiem, kuriem ir arī lielāka nepieciešamība pēc drošības sajūtas un kuri vēlas guļot pret kaut ko atbalstīties ar muguru.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Virtuļa tipa guļvieta

Līdzīgi iepriekšējām, arī virtuļa tipa guļvietas ir ar augstām malām, taču šīs vienmēr ir apaļas un slēgtas visās malās. Pārsvarā šīs migas ir ļoti mīkstas, ļaujot dzīvniekam droši savilkties kamoliņā.

Virtuļa tipa migas ir arī laba alternatīva mīluļiem, kuriem parasti patīk gulēt saimnieka gultā.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Ortopēdiska guļvieta

Kā jau nosaukums liecina, ortopēdiskās migas jeb paklāji ir paredzēti dzīvnieka ortopēdisko problēmu atvieglošanai. Šāda miga arī sniedz labu atbalstu vecākiem suņiem un dzīvniekiem, kuriem var būt nosliece uz ortopēdiskām problēmām, kā arī ļoti tieviem mājdzīvniekiem. Ortopēdiskā miga ir stingrāka un cietāka par parasto, lai dzīvnieks ar problēmām varētu pēc iespējas ērtāk iekārtoties. Ortopēdiskās migas virspuse ir pārklāta ar materiālu, kas nav slidens un neabsorbē mitrumu. Pildījums ir augstas kvalitātes blīvas putas, kurām piemīt dzīvnieka formu saglabājoša "atmiņa".  Ir gan ortopēdiskas spilventiņu, gan gultiņu veida migas.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Slēgta guļvieta

Pusslēgta vai ar mazu durvju atveri, citādi slēgtas migas, galvenokārt ir piemērotas mazākajiem suņiem un lielākajai daļai kaķu. Šāda tipa migas mīlošiem dzīvniekiem patīk, ja viņu guļvieta ir pasargāta no apkārtējās kņadas, kaķu gadījumā tā varētu būt arī pacelta nedaudz augstāk. Slēgtās migas parasti ir no plīša, mīkstas mākslīgās spalvas vai flīsa, un gulēšanas pamatne ir ar papildu pildījumu (sāni parasti ne).

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Insektu atbaidīšanas matrači

Šo guļvietu iespējams ļoti ērti vasarā novietot zālē, starptelpā, koridorā vai uz terases, jo tas ir veidots no tādas tekstūras un materiāla, kuram kukaiņi nevar pieķerties. Saimniekam jāatceras, ka viņš var ienest mājās dažādus parazītus arī no āra, tādēļ, ja mīlulim ir ierasts gulšņāt koridorā tuvu apaviem, matracis var mīluli pasargāt, piemēram, no blusām.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Augsta guļvieta

Virs grīdas paceltas guļvietas mājās izmanto arī kā interjera elementu (kas atgādina arī miniatūrus dīvānus), taču tām ir arī praktisks mērķis. Augstāka guļvieta ir siltāka nekā uz grīdas esošā, kā arī apgrūtina dažādu parazītu piekļūšanu migai no grīdas.

Šāda guļvieta nav piemērota dzīvniekiem ar locītavu un dažādām ortopēdiskām problēmām, kā atsevišķu suņu šķirni minot takšus ar garu mugurkaulu.

Fotogalerija: Plašais guļvietu klāsts "PetCity" veikalos 

Sadarbībā ar "PetCity".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu