Sudānā gāzts prezidents Baširs (3)

LETA/AFP
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/LETA

Ceturtdien, 11. aprīlī, Sudānas bruņotie spēki pēc vairākus mēnešus ilgušajiem valdības pretinieku protestiem no varas atstādinājuši prezidentu Omaru al Baširu, kurš valsti vadījis trīs desmitgades.

"Es kā aizsardzības ministrs paziņoju par šī režīma gāšanu un tā vadītāja turēšanu apcietinājumā drošā vietā," televīzijā uzrunājot valsts iedzīvotājus, paziņoja aizsardzības ministrs Avads Ibnufs.

Baširu uz diviem gadiem aizstās pagaidu militārā padome, pavēstīja ministrs, piebilstot, ka valsts robežas un gaisa telpa tiek slēgtas līdz turpmākiem rīkojumiem.

Tikmēr galvaspilsētas Hartūmas ielās izvietoti bruņutransportieri un tanki.

Pie armijas štāba, kur atrodas arī Bašira oficiālā rezidence un Aizsardzības ministrija, kopš sestdienas turpinājās protesti, pieprasot prezidenta atkāpšanos.

Pirmdien drošības spēki nesekmīgi centās izklīdināt protestētājus, bet armija iejaucās, lai aizsargātu demonstrantus.

Aizsardzības ministrs iepriekš paziņoja, ka Sudānas bruņotie spēki nepieļaus valsts ieslīgšanu haosā.

80 gadus vecais Baširs pie varas atradās 30 gadus. Protesti Sudānā sākās decembrī, protestētājiem apsūdzot Bašira valdību nemākulīgā valsts vadīšanā, kā rezultātā pieaugušas pārtikas cenas un regulāri trūkst degviela.

Oficiālā ziņu aģentūra SUNA vēsta, ka ietekmīgais "Nacionālais Izlūkošanas un drošības dienests (NISS ) paziņojis, ka tas visā valstī atbrīvo visus politieslodzītos".

Kasalā un Portsudānā, valsts austrumos, nesagaidījuši, ka šie solījumi tiek izpildīti, protestētāji iebrukuši NISS ēkās, stāsta aculiecinieki.

Uzbrukumi NISS ēkām notikuši, neraugoties uz protestu organizētāju aicinājumiem demonstrantiem atturēties no uzbrukumiem valdības amatpersonām un ēkām.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu