CSDD plāno ierobežot mobilo tālruņu lietošanu automobiļos (9)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Autovadītājs ar telefonu rokā
Autovadītājs ar telefonu rokā Foto: Publicitātes foto

Ideja par mobilo tālruņu ierobežošanu automobiļos neattiektos uz pasažieriem, atzina Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).

Vakar, 10. aprīlī, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā CSDD vadītājs Andris Lukstiņš norādīja uz problēmu ar mobilo telefonu lietošanu pie stūres. Viņa ieskatā, būtu jāaizliedz lietot attiecīgās ierīces, piemēram, ar mobilo sakaru operatoriem vienojoties,

ka, pārvietojoties ar automašīnu ātrāk par 30 kilometriem stundā, attiecīgās ierīces tiek atslēgtas.

CSDD precizēja, ka patlaban virknē Eiropas valstu tiek domāts, kā ierobežot mobilo ierīču lietošanu pie auto stūres, bet tas attiektos tikai uz autovadītājiem.

"Zviedrijā jau pirms vairākiem gadiem ir izstrādāta "Vision Zero" filozofija, kas paredz bojā gājušo skaita samazināšanu līdz nullei. Un tā balstās uz to, ka cilvēkam kā dzīvai radībai nav raksturīga perfekta uzvedība, viņš var kļūdīties un tieši tādēļ satiksmes sistēma jāveido tā, lai šādas kļūdas nebūtu letālas un sistēma pasargātu gan autovadītāju, gan līdzbraucējus," informēja CSDD.

Iestādē pauda pārliecību, ka ir jārada sistēma, lai autovadītājiem nebūtu kārdinājums un iespējas mobilos tālruņus pie stūres lietot.

Par šo jautājumu tika spriests vakardienas Saeimas komisijā, kur viens no galvenajiem jautājumiem bija - kā pasargāt autovadītājus un viņu līdzbraucējus.

CSDD piebilda, ka, izpētot, kādā virzienā domā citās valstīs, tika minēts Zviedrijas piemērs, kur tiek domāts, kā samazināt iespējas autovadītājiem lietot tālruņus, ja tiek pārsniegts ātrums 30 kilometri stundā.

"Jau šobrīd vairāki mobilo tālruņu ražotāji piedāvā iespēju brīvprātīgi uzstādīt liegumu saņemt zvanus un īsziņas, ja auto ātrums ir lielāks par 30 kilometriem stundā. Tas izslēdz kārdinājumu lietot mobilo ierīci un palīdz autovadītājam koncentrēties savam tiešajam pienākumam vadīt transportlīdzekli. Šādi ierobežojumi nekāda ziņā neattiecas uz pasažieriem," uzsvēra CSDD.

» Stājušās spēkā izmaiņas noteikumos par transportlīdzekļu tehnisko apskati

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu