Raidījums: VUGD amatpersona dzīvo dienesta viesnīcā, par īri maksā trīsreiz mazāk nekā studenti (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pirms gada Valsts kontrole revidēja Iekšlietu dienestu īpašumus. Vislielāko kritiku izpelnījās ugunsdzēsēji, kas vienu depo izmantoja medību vajadzībām, bet citos esošie dzīvokļi par zemām cenām bija izīrēti ar dienestu nesaistītām personām, svētdienas vakarā vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Revidentu sašutumu izpelnījās arī Ugunsdzēsības koledžas dienesta viesnīcas izmantošana. Kadetiem, kuri apgūst ugunsdzēsēju prasmes, par dzīvošanu jāmaksā trīs reizes vairāk, nekā tajā pašā ēkā esošo divu dzīvokļu iemītniekiem. 

Viens no dzīvokļiem nodots arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieka vietniekam Intaram Zitānam, kurš tur mitinās jau vairāk nekā desmit gadus. 

Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledža ir specializēta mācību iestāde, kas sagatavo ugunsdzēsējus glābējus. Te trīs gadus mācās nākamie virsnieki, obligātas apmācības iziet ikviens, kas pieteicies ugunsdzēsēju darbā.

"Tā pat kā jebkuram Iekšlietu ministrijas nodarbinātam un amatpersonām, jebkuram no mums ir tiesības uz dzīvojamām platībām, kuras ir dotajā brīdī valsts nodrošinājuma aģentūras rīcībā. Savukārt, kad mani pārcēla, tas bija diezgan sen, pārcēla mani veselu divu dienu laikā, un tas bija sestdienā svētdienā, protams, ar norunu, ka man piešķirs vienu no dzīvojamām platībām. Bija pieejamas vairākas, tuvākā darba vietai bija tieši koledža. Tā man viņu arī piešķīra," raidījumam norādījis Zitāns.

Liela daļa kadetu ir no reģioniem, tāpēc blakus mācību iestādei ir arī dienesta viesnīca. Taču vietas te visiem nepietiek, un nereti kursantiem pašiem uz jāmeklē īres dzīvokļi.

Ne visas telpas koledžas dienesta viesnīcā ir atvēlētas kadetiem. Augšējos stāvos ir divi dzīvokļi. Viens izīrēts kādai privātpersonai, otrā jau vairāk nekā desmit gadus mitinās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieka vietnieks Intars Zitāns.

Intars Zitāns par ugunsdzēsēju strādā no 1995. gada. Viņš ir no Alūksnes, kur uzkalpojās līdz Alūksnes brigādes komandiera amatam. 2007. gadā viņu paaugstināja par Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieka vietnieku un viņš pārcēlās uz Rīgu.

Dzīve Rīgā viņam ir labi nodrošināta, bez dzīvokļa viņam ir arī dienesta auto, par tā stāvvietu viņam nav jāmaksā, to var turēt koledžas pagalmā, vēsta raidījums.

Amatpersonas deklarācijā par 2017. gadu redzams, ka viņa alga ir trīs ar pus tūkstoši eiro mēnesī. Atlīdzību tūkstoš trīssimt eiro gadā viņš saņēmis arī par darbu koledžā. Līdz nesenam laikam koledža VUGD struktūrā bija viņa pārraudzībā. 

Pirms gada Valsts kontrole pabeidza revīziju par to, kā Iekšlietu dienesti apsaimnieko savus īpašumus. 

Tajā atklāts, ka koledžas dienesta viesnīcas iemītnieki par dzīvošanu maksā trīskārt lielāku maksu, nekā dzīvokļu īrnieki. 

Iekšlietu ministrijas pakļautībā esošo dienestu nekustamos īpašumus no 2014. gada pārvalda Nodrošinājuma valsts aģentūra. Pēc valsts kontroles aizrādījumiem, tā apņēmās pārskatīt noteiktās maksas.

Informācija par to, ka Ugunsdzēsības un civilās aizsardzības koledža ir Zitāna pārraudzībā, bija atrodama VUGD mājas lapā līdz raidījuma tapšanas brīdim. Pēc "Nekā personīga" intereses lapā tika veiktas izmaiņas. Taču arī vairāki citi avoti apstiprināja, ka Zitāns ir uzņēmies šefību pār koledžu, kurā pats dzīvo. 

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu