VARAM: Mēs nesakam nē radioaktīvo atkritumu glabātuves būvniecībai Latvijas tuvumā (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFI

Pretēji Daugavpils mēra Andreja Elksniņa (S) aicinājumam Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) neplāno iestāties pret radioaktīvo atkritumu glabātuves būvniecību Lietuvas pilsētā Visaginā, kas atrodas tuvu Latvijas robežai, skaidro ministrija.

Daugavpils dome aizvadītajā nedēļā aicināja VARAM un Ārlietu ministriju paust stigru pozīciju pret slēgtās Ignalinas atomelektrostacijas (AES) radioaktīvo atkritumu glabātuves būvniecību Lietuvas pilsētā Visaginā.

Pēc VARAM paustā, Latvija par šādu ieceri informāciju pirmo reizi saņēmusi jau 2004. gadā, pārrobežu ietekmes uz vidi novērtējuma procesa laikā.

Savukārt, 2005. gadā notika Lietuvas sagatavotā ziņojuma par šīs glabātavas ietekmes uz vidi novērtējuma izvērtēšana un arī ziņojuma sabiedriskā apspriešana.

Sabiedriskās apspriešanas laikā notikusi arī sanāksme Daugavpilī.

Līdz ar to, VARAM ieskatā, sabiedrībai bijusi iespēja iepazīties ar plānotās radioaktīvo atkritumu glabātavas izveidi un uzdot interesējošos jautājumus. 

» Daugavpils iedzīvotāji satraukti par Lietuvas ieceri veidot radioaktīvo atkritumu glabātuvi

VARAM skaidro:

"Šajā glabātavā tiks apglabāti iecementēti radioaktīvie atkritumi. Jāņem vērā, ka šie atkritumi nav lietotā kodoldegviela, līdz ar to radioaktivitāte ir mazāka."  

Norādot, ka glabātavas būvniecība notiek, ievērojot augstas drošības standartu prasības, vienlaikus nodrošinot nepārtrauktu būvniecības darbu uzraudzību.

Vienlaikus ministrija pauž - kā jebkura valsts, arī Lietuva ir atbildīga par tās teritorijā esošajiem radioaktīvajiem atkritumiem un tai ir jānodrošina Ignalinas atomelektrostacijas likvidēšana un tās laikā radušos radioaktīvo atkritumu atbilstoša apsaimniekošana.

Ministrijā atgādina, ka šādas glabātavas izveide notikšot saskaņā ar starptautiskajām prasībām, kā arī norāda, ka iespēju robežās tā sekos līdzi minētajam projektam, jo glabātavas būvniecība tiešā veidā varētu skart arī Latvijas iedzīvotāju veselību un vides aizsardzību, kas ir būtisks faktors visa šī projekta īstenošanā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu