Vācijas tiesa EP vēlēšanās ļauj piedalīties cilvēkiem ar garīgu invaliditāti (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Vācijā vairāk nekā 80 000 cilvēku ar intelektuālu un garīgu invaliditāti ieguvuši vēlēšanu tiesības un varēs piedalīties gaidāmajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, pirmdien nospriedusi Vācijas Konstitucionālā tiesa.

Spriedums attiecas uz cilvēkiem, kuriem ir tiesas noteikts aizbildnis, kas viņiem palīdz visās jomās garīgo vai intelektuālo traucējumu dēļ.

Tas attiecas arī uz notiesātajiem, kuri atzīti par tādiem, kas nav krimināli atbildīgi un rezultātā ievietoti psihiatriskajās slimnīcās.

Opozīcijas esošie "zaļie", kreiso ekstrēmistu partija "Die Linke" ("Kreisie") un brīvie demokrāti (FDP) atbalstīja prasību par vēlēšanu tiesību piešķiršanu cilvēkiem ar intelektuālu un garīgu invaliditāti.

Janvārī tiesa bija nospriedusi, ka pastāvošie likumi, kas cilvēkiem ar intelektuālu invaliditāti liedza vēlēšanu tiesību īstenošanu, ir nekonstitucionāli.

Martā Vācijas parlaments pieņēma atbilstošas likumdošanas normas, tomēr kancleres Angeles Merkeles valdošā koalīcija kavējās saistībā ar šīm izmaiņām spert attiecīgus soļus. Domstarpības raisīja jautājums, vai izmaiņas būtu jāattiecina jau uz maijā gaidāmajām EP vēlēšanām.

Atbalsta organizācija "Lebenshilfe" pauda gandarījumu par pirmdienas spriedumu. "Vēl viena svarīga uzvara invalīdiem un demokrātijai Vācijā. Beidzot darīts gals diskriminācijai vēlēšanu likumā," pauda organizācija.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu