Parīzes Dievmātes katedrāles atjaunošanai apsolīti teju 700 miljoni eiro (12)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Otrdien, 16. aprīlī, miljardieri, uzņēmēji un pašvaldības otrdien apsolījušas jau teju 700 miljonus eiro Dievmātes katedrāles atjaunošanai, un arī dažādi fondi sākuši kampaņas ziedojumu vākšanai.

Francijas prezidents Emanuels Makrons apsolījis, ka Parīzes Dievmātes katedrāle tiks atjaunota pēc postošā ugunsgrēka pirmdienas vakarā.

Jau vēstīts, ka ugunsdzēsējiem izdevies izglābt 850 gadus senās būves akmens pamatstruktūru, taču liesmas iznīcinājušas jumtu un citas katedrāles būvdetaļas, tostarp sabruka katedrāles torņa 93 metrus augstā smaile.

Uzņēmums "Kering", kam pieder tādi modes zīmoli kā "Yves Saint Laurent" un "Gucci", jau pirmdienas vakarā paziņoja, ka ziedos 100 miljonus eiro katedrāles atjaunošanai. "Kering" konkurenti LVMH un šī uzņēmuma dibinātāja Bernāra Arno ģimene sekoja piemēram, solot 200 miljonus eiro katedrāles atjaunošanai.

Arī kosmētikas grupa "L'Oreal" un tās dibinātāji Betankūru ģimene apsolījušas kopumā 200 miljonus eiro.

Francijas naftas giganta "Total" vadība informēja, ka kompānija atvēlēs šim mērķim 100 miljonus eiro.

Katedrāles atjaunošanu atbalstīt solījuši arī vairāki Francijā labi pazīstami investori un uzņēmēji, apņemoties ieguldīt vairākus miljonus eiro, kā arī anonīmi ziedotāji.

Francijas Kultūras mantojuma fonds, kas nav valsts organizācija, informēja, ka katedrāles atjaunošanai jau nodrošinājis 1,6 miljonus eiro.

Ziedojumi sekmīgi tiek vākti arī mazākos apmēros pūļa finansējuma vietnēs, piemēram, platformā "Leetchi" saziedoti jau 20 000 eiro.

Palīdzēt solījusi arī Ungārijas pilsēta Segeda, kura Parīzes Dievmātes katedrāles atjaunošanai ziedos 10 000 eiro, atlīdzinot par palīdzību, ko saņēma no Parīzes pēc postošajiem plūdiem 1879.gadā.

Parīzes mērs Anna Idalgo šodien paziņoja, ka pilsēta atvēlēs 50 miljonus eiro un ierosināja tuvākajās nedēļās sarīkot starptautisku konferenci ziedojumu vākšanai.

Katedrāles atjaunošanai būs nepieciešami arī speciāli materiāli un meistari.

Kādas Francijas kokmateriālu kompānijas vadītājs ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka centīsies savākt 1300 ozolkoka baļķu katedrāles atjaunošanai. Taču uzņēmuma "Charlois" pārstāvis norādīja, ka tik daudz tik liela izmēru baļķus nebūs viegli atrast, jo Francijā nav pieejami šādu kokmateriālu krājumi tik lielam projektam.

Parīzē bāzētā Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija (UNESCO) solījusi atbalstīt Franciju katedrāles atjaunošanas procesā.

Arī Vācijas un Itālijas valdības ir piedāvājušas palīdzību, kā arī Krievija, solot palīdzēt ar saviem labākajiem ekspertiem.

Parīzes Dievmātes katedrāles atjaunošana, visticamāk, izmaksās simtiem miljoniem eiro un ilgs vairākus gadus, varbūt pat desmitgades.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu