Naids pret žurnālistiem daudzviet pasaulē pāraug vardarbībā (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Mikrofons, ilustratīvs attēls
Mikrofons, ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Populistu un autoritāru līderu uzkurināts naids pret žurnālistiem pārvēršas vardarbībā un to valstu skaits, kurās žurnālisti var justies droši, samazinās, ceturtdien savā ikgadējā ziņojumā "Pasaules preses brīvības indekss" brīdina starptautiskā preses un vārda brīvības organizācija "Reportieri bez robežām" (RSF).

Latvija organizācijas ziņojumā par 180 valstīm saglabājusi 24. vietu, Igaunija pakāpusies par vienu pozīciju uz 11. vietu, bet Lietuva pakāpusies par sešām pozīcijā no 36. vietas uz 30. vietu.

RFS ziņojumā brīdināts, ka politiķu naidīgums pret medijiem izraisījis vardarbīgus incidentus, kas paliek arvien biežāki, radot briesmas žurnālistiem.

"Ja politiskās debates sāk līdzināties pilsoņkara tipa atmosfērai, kurā pret žurnālistiem izturas kā pret grēkāžiem, tad demokrātija nonākusi lielās briesmās," norādīja RSF vadītājs Kristofs Deluārs.

Ziņojumā secinās, ka preses brīvības jomā situācija par labu uzskatāma tikai ceturtajā daļā no 180 aplūkotajām valstīm.

Savienotās Valstis "Pasaules preses brīvības indeksā" noslīdējušas par trim pozīcijām uz 48.vietu. Ziņojumā norādīts, ka periods kopš Donalda Trampa kļūšanas par prezidentu bijis viens no tumšākajiem mirkļiem amerikāņu žurnālistikā.

Ziņojumā teikts, ka vēl nekad iepriekš ASV žurnālisti nav bijuši pakļauti tik daudziem nāves draudiem un tik bieži nav vērsušies pēc aizsardzības pie privātām apsardzes firmām.

"Reportieri bez robežām" bažījas, ka autoritārie līderi vairs nezina nekādas robežas, kā piemēru minot šaušalīgo žurnālista Džamala Hašogi slepkavību Saūda Arābijas konsulātā Stambulā.

Ziņojumā norādīts, ka preses brīvības jomā arī Turcija ir viena no sliktākajām valstīm, nodēvējot to par pasaulē lielāko žurnālistu ieslodzītāju. Ziņojumā secināts, ka Turcijā turpina pieaugt represijas pret dažiem kritiskajiem izdevumiem, kas šajā valstī vēl darbojas.

Krievija RSF ziņojumā nodēvēta par vēl vienu "represiju pionieri", kas turpina slīdēt uz leju "Pasaules preses brīvības indeksā", kur pašreiz ieņem 149. vietu.

Tikmēr Turkmenistāna noslīdējusi līdz pašai pēdējai vietai, atstājot virs sevis pat Ziemeļkoreju.

Tadžikistāna zaudējusi 12 pozīcijas, ierindojoties 161. vietā, bet Armēnija pakāpusies par 19 pozīcijā un pašreiz atrodas 61. vietā. Arī Kirgizstāna pakāpusies par 15 pozīcijām, ierindojoties 83.vietā.

Preses brīvības indeksa pirmajā vietā joprojām atrodas Norvēģija, kurai seko Somija, Zviedrija un Nīderlande.

Pēdējās vietas starp 180 apskatītajām valstīm ieņem Vjetnama (176), Ķīna (177), Eritreja (178), Ziemeļkoreja (179) un pēdējā, 180.vietā, atrodas Turkmenistāna.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu