NEPLP: Politiķi, iespējams, apzināti kultivē dažādas maldinošas tiesisko aktu un procesu interpretācijas (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
LTV ēka Zaķusalā
LTV ēka Zaķusalā Foto: Gatis Dieziņš/LETA

Politiķi, iespējams, apzināti kultivē dažādas maldinošas tiesisko aktu un procesu interpretācijas, vērtējot Saeimas deputātu argumentāciju saistībā ar Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) organizēto konkursu uz Latvijas Televīzijas (LTV) valdi, norādīja padomē.

Ņemot vērā medijos izskanējušo informāciju par Saeimas Juridiskā biroja atzinumu un tajā pausto, NEPLP norādīja, ka šādu atzinumu nav saņēmusi un no komentāriem par medijos izskanējušajiem apgalvojumiem atturēsies. NEPLP uzsvēra, ka, izmantojot savas likumā noteiktās tiesības, LTV valdes konkursa procedūra ir bijusi tiesiska, ievērojot spēkā esošo normatīvo regulējumu.

"Diemžēl jāatzīst, ka, izmantojot Eiropas Parlamenta priekšvēlēšanu gaisotni un atsevišķu politisko spēku vēlmi iegūt kontroli pār neatkarīgām institūcijām un sabiedriskajiem medijiem, politiķi, iespējams, apzināti kultivē dažādas maldinošas tiesisko aktu un procesu interpretācijas," secināts padomē.

NEPLP uzsvēra, ka EDSO Misijas novērtējuma gala ziņojuma otrajā rekomendācijā ir norādīts:

"Lai nodrošinātu plašsaziņas līdzekļu regulatora neatkarību un sabiedrības uzticību, parlamenta locekļiem vajadzētu atturēties no iejaukšanās plašsaziņas līdzekļu iestādes darbā".

Padome atkārtoti norādīja, ka, organizējot konkursu uz LTV valdes amatiem, tā ir rīkojusies tiesiski. NEPLP uzskata, ka patlaban publiskajā telpā tiek izplatīta pretrunīga informācija par šo konkursu, tā gaitu un rezultātiem.

NEPLP vadītāja Dace Ķezbere uzsvēra, ka NEPLP atbilstoši likumā noteiktajai kompetencei ir rīkojusies tiesiski. "Sabiedriskie mediji nav salīdzināmi ar vairumu citu valsts kapitālsabiedrību, - tiem ir īpaša jēga un nozīme demokrātiskā valstī. NEPLP ir par atklātu un caurskatāmu sabiedrisko mediju valdes locekļu iecelšanu," akcentēja Ķezbere.

Kā ziņots, pēdējā laikā rezonansi un kritiku sabiedrībā raisījuši NEPLP pieņemtie lēmumi saistībā ar LTV vadības izraudzīšanos. Vēlāk LTV valdes priekšsēdētāja amatam izraudzītais Einārs Giels, gan LTV valdes locekles amatam izvēlētā Eva Juhņēviča paziņoja, ka atsakās no šo amatu ieņemšanas.

  • Pēc Latvijas Žurnālistu asociācijas iesnieguma prokuratūra sākusi pārbaudi LTV valdes priekšsēdētāja amata konkursa rezultātu atbilstību likuma prasībām.
  • Vairāki koalīcijas politiķi norādījuši, ka sagaida NEPLP rīcības LTV vadības konkursā apspriešanu Cilvēktiesību komisijā.
Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu