"15min.lt" pēta: bēdīgi slavenā meitenīte, kura piedzima četru promiļu reibumā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Bērns ar māti; ilustratīvs foto.
Bērns ar māti; ilustratīvs foto. Foto: EPA/Scanpix

Pēdējās dienās, pasaules uzmanību ir piesaistījis jaundzimušais, kurš Klaipēdā nāca pasaulē ar četrām promilēm alkohola asinīs, kamēr mātei dzemdību laikā ir bijušas divas promiles. Vai alkohola lietošana grūtniecības laikā Lietuvā ir bieža parādība un kādas sekas šāda rīcība atstāj uz mazuli, vēsta Lietuvas ziņu portāls "15 minūtes".

» Klaipēdā jaundzimuša bērna asinīs atrod četras promiles alkohola

Viļņas Universitātes dekāns un medicīnas profesors Dr. Alģirds Utkus ir veicis pētījumus par alkohola lietošanu grūtniecības laikā, lai noskaidrotu situāciju Lietuvā. Pētījums tika veikts pēc jaundzimušo asins analīzēm.

Kā izrādās, Amerikas pētījumi liecina, ka viena no desmit sievietēm ASV lieto alkoholu gaidību laikā. Eiropā tie esot 2-7% no kopējā grūtnieču skaita, kuras iedzerot kaut ko alkoholisku, esot stāvoklī.

Profesors Utkus norādīja, ka Lietuvā tie ir 3% no visām grūtniecēm, kuras lieto alkoholu. Viņš izsakās, ka pat neliels daudzums alkohola pēdējās grūtniecības nedēļās var kaitēt auglim.

Pētījums tika veikts 2086 jaundzimušo asins paraugiem no visiem Lietuvas reģioniem. Kā rezultātā, atklājās, ka 3% no visām sievietēm ir lietojušas alkoholu pēdējā grūtniecības mēnesī, bet 0,15% sieviešu - to ir lietojušas ļoti lielos apmēros.

Profesors Utkus norāda, ka 30 minūšu laikā pēc alkohola lietošanas, tas iesūcas mātes asinīs, šķērso placentu un tiek augļūdenī, no kura uzsūcās bērna asinīs.

"Augļa organisms alkoholu pārstrādā daudz lēnāk, nekā pieaudizs cilvēks, tādēļ, kad šķietami alkohols vairs nav mātei asinīs, tas noteikti vēl ir mazulim. Alkohols saglabājas ilgi arī augļūdenī, kur atrodas mazulis, līdz ar to, bērns caur to uzņem alkoholu," medijiem atklājis profesors.

Viens līdz trim jaundzimušajiem no 1000 bērniem piedzimst ar augļa alkohola sindromu, kas nodara bojājumus mazuļa orgānos un ievērojami traumē bērna centrālo nervu sistēmu. Šo sindromu var noteikt pēc mazuļa sejas.

"Iedzimto augļa alkohola sindromu var noteikt pēc sejas īpašībām: palielināts attālums starp degunu un augšlūpu, saspiesta deguna sieniņa, šauras un plānas lūpas, kā arī iespējami defekti nagiem," norādījis profesors.

» "Aizgāja un meitiņu atstāja." Jauna informācija par pamatīgā reibumā Lietuvā piedzimušo meitenīti

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu