Interesanti par Lieldienu olu un zaķa vēsturi

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Wikimedia Commons

Lieldienas ir kristiešu svētki. Tajos tiek svinēta Jēzus Kristus augšāmcelšanās trešajā dienā pēc krustā sišanas. Kāda tam visam saistība ar Lieldienu olām, zaķi un šokolādi, kas mūsdienās ir šo svētku tradīcijas sastāvdaļa?

Lielākā daļa cilvēku Lieldienās notiesā kādu olu, tomēr sākumā baznīca to neatļāva darīt nedēļā pirms Lieldienu svētdienas. Katra ola, kas šajā nedēļā tika izdēta, tika izrotāta un noglabāta, bet vēlāk pasniegta bērniem kā dāvana.

Viktoriāņi šo tradīciju papildināja ar mākslīgi izgatavotām, lielām olām, kas tika piepildītas ar Lieldienu dāvanām. Laika gaitā šī tradīcija attīstījās un kļuva par tādu, kādu mēs to redzam šodien.

Savukārt šokolādes olas pirmo reizi parādījās 19. gadsimta Francijā un Vācijā, tomēr tās bija ārkārtīgi cietas un rūgtas. Šokolādes ražošanas tehnoloģijām attīstoties, tika izgudrotas šokolādes olas ar tukšu vidu. Tās ātri kļuva populāras un ir tādas joprojām.

Lieldienu zaķis populārs sāka kļūt 19. gadsimtā. Kāpēc tieši zaķis? Zināms, ka zaķi parasti vienā reizē pasaulē laiž ļoti lielus zaķēnu metienus, tāpēc zaķis tāpat kā ola kļuva par auglības un jaunas dzīves simbolu.

Leģenda vēsta, ka Lieldienu zaķis dēj, rotā un paslēpj olas, tāpēc Lieldienās bieži vien bērniem liek meklēt zaķa noslēptās olas.

Tiesa, Zviedrijā zaķa vietā ir dzeguze, bet dažās Vācijas daļās – lapsa.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu