"Var sekot noziedzniekiem, bet kāpēc sekot sētniekiem?" Ķīnā liek sētniekiem valkāt viedās aproces

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Sētnieks Ķīnā. Ilustratīvs attēls
Sētnieks Ķīnā. Ilustratīvs attēls Foto: Reuters/ScanPix

Ķīnā, Naņdzijā ielu uzkopšanas uzņēmums darbinieku kontrolēšanas nolūkā sācis izmantot viedās aproces, kas fiksē katru darbinieka soli. Darba devējs zina, kad darbinieks sāk un beidz darbu, vai darbinieks savu uzkopjamo teritoriju nav pametis ātrāk par noteikto laiku un vai viņš neslinko, vēsta Ķīnas laikraksts "South China Morning Post".

Ja aproce fiksē, ka tās nēsātājs 20 minūtes nav kustējies, no tās atskan skaņas signāls "Turpiniet darbu!"

Ja darbinieks uz šo signālu joprojām nereaģē, darba devējs var noskaidrot aproces koordinātas un pārbaudīt, kas notiek ar darbinieku.

Par viedo aproču izmantošanu Naņdzjinas sētnieku kontrolēšanā aprīļa sākumā vēstīja vietējie mediji.

Kā raksta izdevums "Abacus", lielākā daļa sētnieki nav apmierināti ar to, ka viņiem šīs ierīces ir jāvalkā.

"Es redzu uz ielām atkritumus, un es tos savācu. [Mēdz būt tā, ka] ielas ir tīras, bet tā lieta tāpat liek man staigāt šurpu turpu," viena Naņdzjinas sētnieka izteikumus citē Ķīnas laikraksts "South China Morning Post".

Kā liecina laikraksta rīcībā esošā informācija, viedās aproces Naņdzjinas sētnieki sākuši lietot martā.

Informācija par šādu strādājošo kontroli arī izsaukusi Ķīnas sociālā tīkla “Weibo” lietotāju sašutumu.

Viens "Weibo" lietotājs šīs aproces pat nodēvējis par važām, kas uzliktas darbaļaudīm.

"Var sekot noziedzniekiem, aizdomās turētajiem un narkotiku tirgotājiem, bet kāpēc sekot sētniekiem?" jautā kāds cits sociālā tīkla lietotājs.

Vairāki citi sociālā tīkla lietotāji izteikušies, ka naudu, kas tika tērēta viedo aproču iegādei, labāk būtu bijis atvēlēt sētnieku atalgojuma palielināšanai.

Vidējā sētnieka alga Ķīnā veido 230 līdz 300 dolārus mēnesī.

Neilgi pēc tam, kad par sētnieku viedajām aprocēm ziņoja Naņdzjinas mediji, attiecīgais uzņēmums paziņoja, ka aprocēs tiek atslēgta funkcija, kas kontrolē darbinieku pārvietošanos.

Tomēr uzņēmuma pārstāvji uzsvēra, ka pagaidām netiek plānots no šīm aprocēm atteikties pilnībā, jo tās ir palīdzējušas samazināt strādnieku darba uzraudzības izmaksas, kā arī ir palielinājušas sētnieku darba kvalitāti.

Pēdējos gados Ķīna aktīvi attīsta un ievieš dažādas sistēmas pilsoņu uzraudzīšanai un kontrolēšanai – par novērošanas objektiem kļūst arī bērni.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu