Raidījums: Kariņam trūkst atbalsts Saeimā, lai reformētu FKTK (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Premjerministrs Krišjānis Kariņš.
Premjerministrs Krišjānis Kariņš. Foto: Evija Trifanova/LETA

Premjerministram Krišjānim Kariņam (JV) šobrīd nav nepieciešamā atbalsta Saeimā, lai īstenotu valdības ieceri - reformēt banku uzraugu - Finanšu un kapitāla tirgus komisiju (FKTK), kas paredz arī komisijas padomes pirmstermiņa vēlēšanas, vēsta "LNT Ziņas".

Izmaiņu pamatotību apšauba ne vien opozīcija, bet arī koalīcijas partneri.

Valdība aicina Saeimu mainīt likumu, lai paplašinātu FKTK funkcijas naudas atmazgāšanas novēršanā. Izmaiņas paredz mainīt kārtību, kā tiek izraudzīta komisijas padome.

Plānots, ka turpmāk Saeima ievēlēs visu tās sastāvu, nevis tikai padomes priekšsēdētāju un vietnieku, kā līdz šim. Turklāt līdz oktobrim plānots sarīkot padomes pirmstermiņa vēlēšanas.

Kā skaidro Saeimas Budžeta komisijas vadītājs Mārtiņš Bondars (AP), izmaiņas ir daļa no reformas, lai censtos novērst, ka Latvija tiek iekļauta to valstu sarakstā, kuras netiek galā ar naudas atmazgāšanu.

"Latvija ir ziepēs - kopumā, ja skatās no finanšu sektora viedokļa. Vai mēs tiksim ārā no tām ziepēm, es nezinu. Bet, ja mēs neko nedarīsim, mēs būsim ziepēs. Ja Latvija nokļūs tajā "melnajā sarakstā", nu, draugi, tad ir tā - apgrābsti, Dievs, visus mūs. Tad ir jautājumi gan ekonomikai kopumā, gan katram uzņēmumam individuāli."

Tikmēr opozīcijas deputāti no partijas "Saskaņa" izmaiņas uzskata par nepamatotu neuzticības izteikšanu FKTK vadītājam Pēteram Putniņam un pieļauj, ka Latvija pārspīlē ar starptautisko rekomendāciju ieviešanu naudas atmazgāšanas novēršanā.

Valdības piedāvājumu par nepārliecinošu turklāt uzskata arī koalīcijas partneri no Nacionālās apvienības un Jaunās konservatīvās partijas.

"Budžeta komisijai tomēr būtu jāsaņem juridisks apstiprinājums arī no Eiropas Centrālās bankas un no Eiropas banku institūciju juristiem, teiksim, ka šie likuma grozījumi nav pretrunā ar mūsu saistībām un ka tie nevarētu tikt Eiropā interpretēti kā kaut kāda veida iejaukšanās regulatora darbā," uzsver Saeimas deputāts Gatis Eglītis (JKP).

Līdz ar to premjera Krišjāņa Kariņa piedāvātajai FKTK reformai šobrīd nav vairākuma atbalsta Saeimā. Tāpēc Budžeta komisija otrdien nolēma vismaz uz nedēļu atlikt likuma izmaiņu virzību, lai gan sākotnēji bija plānots, ka Saeima par tām balsos jau šo ceturtdien.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu