Tiešraides arhīvs. Konkurences padome informē par RS pārkāpumiem "nanoūdens" lietā (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Konkurences padomes preses brīfings
Konkurences padomes preses brīfings Foto: TVNET

Trešdien, 24. aprīlī, Konkurences padome preses brīfingā informē par Rīgas sabiedriskā transporta nodrošinātāja "Rīgas satiksmes" pārkāpumiem "nanoūdens" lietā, informēja Konkurences padomes pārstāve Zane Gorškova.

Preses brīfingā piedalās Konkurences padomes priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama un Konkurences padomes Juridiskā departamenta direktors Valentīns Hitrovs.

Video: Konkurences padome informē par "Rīgas satiksmes" pārkāpumiem "nanoūdens" lietā

Konkurences padome konstatējusi, ka vairāki uzņēmumi ar pasūtītāja aktīvu līdzdalību ir apzināti kropļojuši konkurenci divās "Rīgas satiksmes" cenu aptaujās. Tās rīkotas no 2012. līdz 2014. gadam par kopējo līgumsummu vairāk nekā 800 000 eiro, un to mērķis bija nano tehnoloģiskās ķīmijas piegāde.

Jau iepriekš Konkurences padomē informēja, ka minētajā iepirkumā pretendenti savstarpēji saskaņoja dalības nosacījumus, vienojās par plānoto uzvarētāju, kā arī veica citas saskaņotas darbības piedāvājumu sagatavošanā un iesniegšanā, kas atbilst aizliegtas vienošanās pazīmēm. Padomes iegūtā informācija liecina, ka arī pasūtītājs - "Rīgas satiksme" - piedalījās aizliegtas vienošanās īstenošanā, iesaistoties pretendentu iesniedzamo piedāvājumu saskaņošanā, un bija informēts gan par aizsega piedāvājumu iesniegšanu, gan iepriekš noteiktu uzvarētāju.

Konkurences padomes Izpildinstitūcijas vadītājs Māris Spička norādīja, ka īpaši negatīvi vērtējami gadījumi, kad par karteļa īstenošanu atbildīgs ir pasūtītājs, kam būtu jāgādā par godīgu iepirkuma norisi un taupīgu publisko līdzekļu izlietošanu. "Lietas izmeklēšanas laikā konstatētie fakti liecina, ka iespējamais pārkāpums varētu būt īstenots tieši pasūtītāja atbildīgā darbinieka aktīvas rīcības rezultātā," viņš sacīja.

Par konkurences kropļošanu uzņēmumiem var tikt piemērots naudas sods līdz 10% no to iepriekšējā finanšu gada neto apgrozījuma.

Tāpat ziņots, ka "Rīgas satiksmes" "nanoūdens" lietu Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa plāno skatīt šogad 27. maijā. Lietā apsūdzēts bijušais uzņēmuma darbinieks Vjačeslavs Stunžāns, nanolīdzekļu piegādātājs Aleksandrs Bezkorovainijs, revidents Valērijs Baškirovs un Vita Baurovska. Šajā krimināllietā trīs personām inkriminēti divi noziedzīgi nodarījumi par krāpšanu lielā apmērā organizētā grupā un divi noziedzīgi nodarījumi par legalizāciju lielā apmērā organizētā grupā.

Papildus vienai no šīm personām inkriminēta arī dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana mantkārīgā nolūkā, kas izraisīja smagas sekas.

Ceturtajai personai inkriminēta krāpšana un noziedzīgi iegūtu līdzekļa legalizēšana.

Lai arī "Rīgas satiksme" atzīta par cietušo, bet nav pieteikusi kaitējuma kompensāciju, kopumā uzņēmumam par pirmo iepirkumu nodarīti zaudējumi 482 060 eiro apmērā, bet par otro iepirkumu 352 182 eiro apmērā.

Savukārt Valsts policijas lietvedībā atrodas vēl viens izdalīts kriminālprocess "nanoūdens lietā", kurā figurē divas personas, kurām piemērots statuss - "persona, pret kuru sākts kriminālprocess".

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu