Kims Čenuns un Vladimirs Putins paceļ glāzes par satikšanos (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vladimirs Putins un Kims Čenuns
Vladimirs Putins un Kims Čenuns Foto: AP/ Scanpix

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns un Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien, 25. aprīlī, tikušies Krievijas Tāla Austrumu pilsētā Vladivostokā.

Kims, kuram šī ir pirmā oficiālā vizīte Krievijā, ieradās Vladivostokā trešdienas, 24.aprīļa, pēcpusdienā ar vilcienu un viņu sagaidīja sarkanais paklājs un goda sardze. 

Krievijas prezidents Vladmirs Putins svinīgajā pieņemšanas brīdī Ziemeļkorejas līderim Kimam Čenunam piedāvāja tostu par draudzību un sadarbības stprināšanu starp valstīm.

Abi līderi pēc sarunām viens otru apdāvināja ar dāvanām. Putins Čenunam uzdāvināja glāžu komplektu, savukārt Kims Čenuns zobenu. 

"Es esmu pārliecināts, ka jūsu vizīte šodien Krievijā palīdzēs mums labāk saprast, kā mēs varam atrisināt situāciju Korejas pussalā un ko Krievija var darīt pašreizējā pozitīvā procesa atbalstam," pavēstīja Putins.

Kims savukārt pauda cerību, ka tikšanās ar Putinu palīdzēs attīstīt divpusējās attiecības un noregulēt situāciju Korejas pussalā.

Pēc sasveicināšanās ceremonijas abiem līderiem notika sarunas divatā, kas sākotnēji ieplānotās nepilnas stundas vietā ilga teju divas stundas.

Kims plāno uzturēties Vladivostokā līdz piektdienai un apmeklēt vairākus kultūras pasākumus, tostarp baleta izrādi un apskatīt pilsētas akvāriju, ziņo Krievijas mediji.

Šī ir Kima un Putina pirmā tikšanās. Pēdējais Krievijas un Ziemeļkorejas samits notika 2011. gadā, kad pašreizējā Ziemeļkorejas līdera tēvs Kims Čenirs devās uz Sibīriju, lai tiktos ar Dmitriju Medvedevu, kas tobrīd ieņēma Krievijas prezidenta amatu.

Putina un Kima samits noorganizēts pēc vairākkārtējiem Putina uzaicinājumiem apmeklēt Krieviju.

Kopš pagājušā gada marta Ziemeļkorejas līderis ir četras reizes ticies ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu, trīs reizes ar Dienvidkorejas prezidentu Munu Džēinu un divreiz ar ASV prezidentu Donaldu Trampu. Vienreiz Kims ticies arī ar Vjetnamas prezidentu.

Pēdējais samits ar Trampu izrādījās neveiksmīgs, un politologi pieļauj, ka Kims tagad meklēt plašāku starptautisku atbalstu savai nostājai attieksmē ar ASV.

Politologi pieļauj, ka Phenjana, vēršoties pie Maskavas, cenšas arī līdzsvarot Ķīnas ietekmi. Ķīna pēdējos gados ir kļuvusi par Ziemeļkorejas galveno sabiedroto un lielāko tirdzniecības partneri.

Maskava ir atbalstījusi domu par sankciju atvieglošanu Ziemeļkorejai, bet Vašingtona pārmetusi Maskavai, ka tā mēģina palīdzēt Phenjanai izvairīties no dažiem soda pasākumiem. Krievija šīs apsūdzības ir noliegusi.

Vladimira Putina dāvana Ziemeļkorejas līderim Kimam Čenunam
Vladimira Putina dāvana Ziemeļkorejas līderim Kimam Čenunam Foto: Reuters / Scanpix
Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna dāvana Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam
Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna dāvana Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam Foto: Reuters / Scanpix
Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu