Koalīcijas partneri vienojušies, ka Valsts prezidentu vēlēs pēc EP vēlēšanām (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Valsts prezidenta darba galds. Ilustratīvs attēls.
Valsts prezidenta darba galds. Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Valdošās koalīcijas partneri ir vienojušies Valsts prezidenta vēlēšanas rīkot Saeimas ārkārtas sēdē 29. maijā, vēsta Latvijas Televīzija (LTV).

Šo datumu oficiāli vēl jāapstiprina Saeimas prezidijam.

Jau vēstīts, ka koalīcijas partijas vienojušās Valsts prezidenta amatam virzīt Eiropas Savienības tiesas tiesnesi Egilu Levitu, pēc partiju pārstāvju tikšanās 15. aprīlī paziņoja premjers Krišjānis Kariņš (JV).

» Koalīcijas vairākums varētu atbalstīt Levita kandidatūru Valsts prezidenta amatam

Tomēr vēl nav zināms, kā balsos visi koalīcijas partneres, partija "KPV LV" deputāti.

Partijas līderis Artuss Kaimiņš norādīja, ka viņš, kā arī vairāki "KPV LV" frakcijas deputāti atbalstīts Levitu, bet kopumā atsevišķiem deputātiem iespējams arī citādāks balsojums. Pēc viņa domām, Levits ir "ideāls kandidāts" prezidenta amatam, taču "KPV LV" deputātiem netiks uzspiesta kāda no kandidatūrām.

Kaimiņš zināja teikt, ka arī frakcijas vadītājs Atis Zakatistovs esot paudis gatavību balsojumā atbalstīt Levita kandidatūru. Saeimas deputāte, labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) aģentūrai LETA apliecināja, ka atbalstīs Levita kandidatūru. Saeimas deputāts Aldis Blumbergs (KPV LV) līdzīgi pauda, ka, ja koalīcija pēkšņi nevienosies par kādu citu pretendentu, tad arī viņš balsos par Levita kandidatūru.

Ja Levita kandidatūru atbalstīs četras no piecām koalīcijas partijām, kā arī vismaz četri publiski minētie "KPV LV" deputāti, tad viņam kopumā ir nodrošinātas 53 balsis.

"KPV LV" frakciju pārstāv 15 parlamentārieši. Četri no viņiem balsoja pret valdības apstiprināšanu.

Līdz šim ir panākta vienošanās, ka valdību atbalstošie deputāti un visa frakcija par saviem atbildības jautājumiem lemj atsevišķi.

Saeimas opozīcijas partijas Valsts prezidenta amatam varētu izvirzīt savu kandidātu vai kandidātus, bet konkrētus pretendentus pārsvarā vēl nenosauc. Zaļo un zemnieku savienībā ietilpstošā Latvijas Zaļā partija varētu Valsts prezidenta amatam atkārtoti virzīt Raimondu Vējoni, kurš ir nācis tieši no šīs partijas rindām.

Pats Vējonis, kura iespējas tikt pārvēlētam pašlaik izskatās necilas, joprojām neatklāj, vai atkārtoti kandidēs uz augsto amatu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu