"Milzu morgs" - miruši cilvēki pārņem sociālo tīklu "Facebook" (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"Facebook".
"Facebook". Foto: Reuters / Scanpix

Mirstība patlaban pasaulē ir nedaudz augstāka par dzimstību un arvien vairāk cilvēku aiz sevis internetā atstāj tā dēvētos spoku profilus. Kā vēsta medijs "The Sun" mirušie cilvēki varētu pārņemt sociālo tīklu "Facebook" jau tuvāko 50 gadu laikā.

Oksfordas zinātnieki prognozē, ka mirušo profili līdz 2100. gadam varētu sasniegt aptuveni piecus miljardus. 

Viņi sociālo tīklu "Facebook" ir nosaukuši par milzīgu morgu cilvēku digitālajai personai. 

""Facebook" būtu nepieciešams uzaicināt vēsturniekus, arhivētājus, arheologus, lai piedalītos apjomīgo datu izpētē, lai par tiem varētu iegūt daudz vairāk informācijas, jo ļoti iespējams, ka nākotnē mums pat nevajadzēs rakties zemē, lai saprastu, kas ar cilvēku ir noticis. Visticamāk, to varēs izdarīt, apskatot un savācot lielos datus, ko cilvēki ir atstājuši aiz sevis," stāsta Deivids Vatsons no Oksforsa interneta institūta.

Zinātnieku komanda ir apvienojusi arī ANO datus par globālajiem nāves gadījumiem ar "Facebook" palīdzību.

Viņu prognožu analīze rāda, ka no 2018. gada lietotāju skaita, pirms 2100. gada, nomirs vismaz 1,4 miljardi "Facebook" lietotāju. 

Kā vēsta medijs, saskaņā ar šiem datiem līdz 2070. gadam mirušo skaits būs krietni lielāks par dzīvo cilvēku skaitu platformā.

Savukārt, ja "Facebook" turpinās paplašināt savu lietotāju daudzumu līdzšinejā tempā, tad līdz gadsimta beigām mirušo lietotāju skaits varētu sasniegt pat 4,9 miljardus.

Zinātnieks Vatsons piebilst, ka vēl nekad vēsturē nav bijis izveidots tik plašs arhīvs par cilvēku uzvedību un kultūru.

"Facebook" ne tikai parāda mediju kultūru un reklāmas dabu, bet kā stāsta Vatsons, tas ir kļuvis par arhīvu, kas varēs palīdzēt jaunajām paaudzēm izprast, kādi bija viņu senči.

"Šī arhīva kontrolēšana būs mūsu vēstures kontrolēšana. Tāpēc ir svarīgi nodrošināto to, lai piekļuve šiem vēsturiskajiem datiem būtu neierobežota.

Ir svarīgi, lai nākamās paaudzes varētu izmantot mūsu digitālo mantojumu."

Portāla "Tvnet.lv" žurnālists Iļja Kozins izskaidrojošā rakstā apskata, kas notiek ar cilvēka sociālo tīklu profiliem pēc viņa nāves? Iekļaujot arī Latvijas vienu no populārākajiem sociālajiem tīkliem "Draugiem.lv".

» Soctīklu aizsaule. Kas notiek ar mirušo cilvēku profiliem?

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu