Arheologi sajūsminās par krāšņu Senās Ēģiptes augstmaņa kapu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Ēģiptes tuksneši arvien glabā daudzus noslēpumus, bet ik pa laikam arī atklāj kādu Senās Ēģiptes civilizācijas noslēpumu. Ēģiptes Senlietu ministrija plašāk izrādījusi labi saglabājušos un krāsainu kapu, kurā pirms vairāk nekā 4000 gadu apglabāts kāds ēģiptiešu augstmanis, vēsta ASV raidsabiedrība CNN. 

Arheologi uzskata, ka kapenēs apbedīts cilvēks vārdā Huvi, kurš bijis augstmanis Senās Ēģiptes Piektās dinastijas valdīšanas laika periodā, kas aptvēra 25. un 24. gadsimtu pirms mūsu ēras. 

Pagājušās nedēļas nogalē augstmaņa kapenes Ēģiptes senlietu ministra Haleda al Enani vadībā apmeklēja ārvalstu vēstnieku un kultūras atašeju delegācija. 

Augstmaņa pēdējā atdusas vieta atrodas Senās Ēģiptes kapsētā Sakārā, kas atrodas uz dienvidiem no Kairas.

Kā norāda arheologi, Huvi kaps uz citu tā laika apbedījuma vietu fona izceļas ar savu atšķirīgo dizainu un spilgtajām krāsām. 

Kapenes ir veidotas "L" burta formā, un tajās ir vairākas telpas. Lielākā kambara sienas ir rotātas ar krāšņiem attēliem, kuros redzams augstmanis Huvi. 

Foto: EPA/AFP/Scanpix

Vairāku zīmējumu krāsas joprojām ir ļoti spilgtas, neskatoties uz to, ka zīmējumi ir vairāk nekā četrus tūkstošus gadu veci. 

Savukārt ieiet Huvi pēdējā atdusas vietā ir iespējams caur tuneli - šāda pazīme parasti raksturīga vien piramīdām. 

Šie apstākļi likuši arheologiem uzdot jautājumus par attiecībām starp Huvi un tā laika faraonu Džedkari Isesi, kura piramīda atrodas netālu. 

Foto: EPA/AFP/Scanpix

Saskaņā ar vienu no teorijām Huvi un faraons esot bijuši radinieki. 

Savukārt cita teorija liecina, ka Huvi kapavietas unikālais dizains varētu būt radies tā laika īstenoto valsts pārvaldes reformu un apbedījuma kulta rezultātā. 

Arheologi cer, ka augstmaņa kapavieta ļaus gūt labāku priekšstatu par faraona Džedkares Isesi valdīšanu, kas ilga 40 gadus. 

Foto: Senās Ēģiptes augstmaņa kaps

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu