Ko jauniem cilvēkiem vajadzētu zināt par finansēm?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Daļa sabiedrības uzskata un pauž viedokli, ka jauniešiem par finansēm vajadzētu sākt mācīt tikai tad, kad viņi ir sasnieguši pilngadību vai uzsākuši darba attiecības. Taču, ja pēc iespējas ātrāk sāksi interesēties par finanšu jomu, Tu nesaskarsies ar finansiālām grūtībām, un budžets Tev būs jau zināms jēdziens.

Svarīgi ir apzināties, ka ne velti skolās ir tādi priekšmeti kā matemātika un ekonomika. Un, lai arī nereti jauniešiem par maciņa saturu visbiežāk rūpējas vecāki, vismaz pirmajos patstāvīgākas dzīves gados, tas nenozīmē, ka atbildība un zināšanas par tām neeksistē. Tāpēc turpinājumā aplūkosim dažas svarīgas nianses, kas būtu jāzina jauniem cilvēkiem, ja runa ir par finansēm.

 Pirms pērc, apdomā sekas

Šī ir viena no izplatītākajām un atzītākajām kļūdām, kuras pieļauj jaunieši. Neapdomīgu tēriņu jēdziens tiem neeksistē. Jaunieši pērk to, ko vien vēlas, un ar visu spītu sev pierāda, ka pirkums ir obligāta vajadzība, taču bieži vien pārtērējoties nonāk pie zināmām raizēm un pat bažām, kā paskaidros, kur iztērēta nauda, ja tā nav pašu nopelnīta.

Ikvienam ir jādomā uz priekšu, it īpaši ja runa ir par pirkumiem. Apdomā vairākas reizes, vai prece Tev ir patiesi vajadzība, jo bieži vien nākas nožēlot pirkumu, saprotot, ka tā bija kārtējā mirkļa vājuma vadīta iegriba.

Pirms aizņemies naudu internetā un bankās, izvērtē vai spēsi naudu atdot

Mūsdienās aizdevumu iespēju ir daudz un dažādas. Patēriņa kredīts internetā, kredītlīnija, ātrie kredīti. Ir novērots, ka brīdī, kad jaunietis sāk strādāt algotu darbu, saņemot ik mēneša ienākumus jeb algu, viņi saskaras ar nepārvaramu vēlmi tērēties. Un nereti notiek tā, ka jaunieši jau pirmajās mēneša dienās ir tā pārtērējušies, ka nav naudas, lai savilktu galus līdz nākošajai algai. Tad nereti pirmā doma, kas nāk prāta, ir ātrie kredīti. Taču tas ir ļoti neapdomīgs solis un nebūt nav risinājums.

Aizdevuma ņemšana ir ļoti atbildīgs solis, kas ir rūpīgi jāizvērtē, jo neapdomīga rīcība var novest pie attiecīgām sekām. Vispirms, lai aizņemtos naudu internetā vai bankās, ir jāizvērtē, vai to vēlāk, noteiktajā termiņā būs iespējams atmaksāt. Šī ir viena no populārākajām kļūdām, ko pieļauj jauni cilvēki, taču svarīgi vispirms ir apsēsties un saprast, vai patiesi ātrie kredīti un citi aizdevuma veidi ir vienīgais risinājums, kā tikt galā ar savām tikko radušajām finansiālajām grūtībām.

Pirms dārgiem pirkumiem, konsultējies ar nozares speciālistiem

 Dažkārt jauni cilvēki, nostrādājot darba vietā, piemēram, gadu, vēlas iegādāties savā īpašumā kādu nekustamo īpašumu - vai tā būtu zeme vai dzīvoklis, vai māja. Un šo pirkumu viņi vēlas iegādāties paši saviem spēkiem, aizņemoties naudu.

Tomēr ir svarīgi saprast, ka mūsdienās neviens ne no kā nav pasargāts. Lai iegādātos nekustamo īpašumu, šeit runa ir par lielām finansēm, tāpēc ir svarīgi iesaistīt, kādu zinošu sava amata profesionāli, kas spētu palīdzēt atrast izdevīgāko un pieņemamāko piedāvājumu.

Jāatzīst, ka mūsdienās sludinājumu klāsts ir tik apjomīgs, ka tas bieži vien maldina cilvēkus. Šeit iet runa nevis par dažiem simtiem, bet par tūkstošiem. Un neapdomīgi veicot pirkumu var nākties saskarties ar dažādām nepatīkamām un neplānotām grūtībām, kas lielā mērā spēj atstāt robu Tavam maciņam.Nenāks par ļaunu apspriesties ar nozares speciālistiem. Tādā veidā būsi pasargājis savas finanses.

Plāno savu budžetu

Itin bieži jauni cilvēki ir tie, kas uzskata, ka viņi paši tiek ļoti labi galā ar savām finansēm, taču ikvienam, neatkarīgi no vecuma, ir ieteicams plānot savu ikmēneša budžetu. Plānošana nozīmē tikai to, ka Tev rūp sava finanšu situācija un Tu nevēlies saskarties ar finansiālām grūtībām.

Speciālisti saka, ka brīdī, kad Tu pilnībā apzināsies savus ienākumus un katru savu izdevumu, Tu būsi finansiālā drošībā.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu