13 pasta darbiniecēm par naudas izkrāpšanu piespriež nosacītu brīvības atņemšanu (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tiesa; ilustratīvs foto.
Tiesa; ilustratīvs foto. Foto: Reuters / Scanpix

Naudas izkrāpšanā apsūdzētajām 13 pasta darbiniecēm piespriesta nosacīta brīvības atņemšana, informē Kurzemes rajona tiesas priekšsēdētāja palīdze Velga Lūka.

Viņa informēja, ka šodien tiesa ir pasludinājusi saīsināto spriedumu, visas 13 apsūdzētās atzīstot par vainīgām viņām izvirzītajās apsūdzībās.

"Apsūdzētajām ir piespriests sods - nosacīta brīvības atņemšana un noteikts pārbaudes laiks. Soda apmēri apsūdzētajām ir atšķirīgi. Tie ir noteikti, ņemot vērā noziedzīgo nodarījumu skaitu un to smagumu. Sodi ir noteikti amplitūdā no septiņiem mēnešiem līdz trijiem gadiem ar tikpat ilgu pārbaudes laiku," pastāstīja Lūka.

Viņa skaidroja, ka desmit dienu laikā kriminālprocesa dalībnieki tiesai var iesniegt lūgumu, ka tie vēlas saņemt pilno spriedumu. Ja neviens no procesa dalībniekiem šādu lūgumu neiesniegs, tad spriedums stāsies likumīgā spēkā.

Savukārt, ja kāds iesaistītais iesniegs lūgumu izsniegt pilnu spriedumu, tad tiesnesis noteiks laiku, kad tiks sagatavots pilns spriedums. Pēc pilna sprieduma saņemšanas to varēs pārsūdzēt desmit dienu laikā.

Laikraksts "Latvijas Avīze" iepriekš ziņoja, ka divas VAS "Latvijas pasts" kādreizējās revidentes ņēmušas kredītus ar svešu cilvēku pasu kopijām, no ātro kredītu firmām izkrāpjot ap 20 000 eiro. Tas noticis 2006. un 2007. gadā.

Kopumā fiksētas 66 noziedzīgas epizodes, kas visas ir faktiski vienādas. Proti, revidentes ieradās dažādās Liepājas pasta nodaļās ar trešo personu pasu kopijām un lūdza noformēt uz tām kredītus, ko pašas pēc tam arī saņēma. Tā tika izmantotas 13 pasta darbinieces, no kurām 12 atrodas uz viena apsūdzētā sola ar revidentēm, bet pret vienu lieta ir izdalīta atsevišķi. Revidentes solījušas, ka naudu pašas atmaksāšot.

Pasta darbinieces, gan nodaļu vadītājas, gan operatores, no kurām daļa joprojām strādā "Latvijas pastā", policijā liecinājušas, ka piekritušas nelikumīgām darbībām, jo baidījušās, ka revidentes pretējā gadījumā atradīs pārkāpumus un tad tiks zaudētas prēmijas un varbūt pat darbs, vēsta "Latvijas Avīze". Par palīdzēšanu pasta darbinieces esot saņēmušas simbolisku pateicību - kādu šokolādi, tolaik arī piecus latus.

2010. gadā lieta nonāca tiesā, taču daudzo apsūdzēto un liecinieku skaits, tiesneša maiņa un izmaiņas likumos procesu paildzinājušas. "Latvijas Avīze" arī noskaidrojusi, ka galvenā apsūdzētā kādu laiku bēguļojusi, bet tikusi noķerta un uz laiku apcietināta.

Par krāpšanu, kredītu nelikumīgu saņemšanu un citu personu datu nelikumīgu izmantošanu pasta darbiniecēm draud cietumsods līdz pieciem gadiem.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu