Lēta vai dārga barība mājdzīvniekam - kāda atšķirība?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Nereti mājdzīvnieku saimniekiem pie plašajiem dzīvnieku barību stendiem veikalos nākas apjukt - dažas barības ir dārgākas, dažas - lētākas, lai gan saturs tām it kā ir vienāds. Kas veido dzīvnieku barības cenu, kā tās atšķiras un kuru labāk izvēlēties savam mīlulim?

Produktu speciālists Jānis Gruntmanis norāda, ka galvenā un būtiskākā atšķirība starp lētu un dārgu barību ir tā, ka dārgā barība būs sabalansēta: "Tas nozīmē, ka tajā ir viss dzīvniekam nepieciešamais daudzums ogļhidrātu, proteīnu, vitamīnu, tauku un minerālvielu."

Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Pilnvērtīgā, sabalansētā barībā būs:

  • olbaltumvielas (proteīni) - piedalās augšanas, muskuļu attīstības un organisma atjaunošanās procesos un pilda organisma aizsargfunkcijas;
  • vitamīni - nepieciešami organisma funkcionēšanai un vielmaiņas procesiem;
  • tauki - nodrošina A, D, E un K vitamīnu uzsūkšanos, uzlabo ādas un apmatojuma veselību;
  • ogļhidrāti - galvenais organisma enerģijas avots;
  • minerālvielas - nepieciešamas kaulu un locītavu attīstībai, smadzeņu darbībai, asins ķermenīšu veidošanai.

"Daudzi uzskata, ka galvenais dzīvniekam barībā ir gaļa," stāsta Gruntmanis. "Protams, tas ir svarīgi, bet tas nav viss, kas dzīvniekam nepieciešams - tur nav ogļhidrātu un dažādu vitamīnu, piemēram, kalcijs, kas nepieciešams veselīga organisma normālai attīstībai un funkcionēšanai."

"Zemas kvalitātes barībās visbiežāk kādas no dzīvniekam nepieciešamajām vielām nav vispār, un tās, kuras ir, var nebūt sabalansētas - tātad atbilstošas dzīvnieka vajadzībām," skaidro speciālists. 

"Svarīga ir arī izejmateriālu kvalitāte - uz iepakojuma tas nebūs rakstīts.

Foto: Kvalitatīva dzīvnieku barība veikalā "PetCity" 

Lētākās barībās izejmateriāli var būt nekvalitatīvi, - tie var būt sintētiski radīti, lai būtu garāks derīguma termiņš un lētāka ražošana. Zemas kvalitātes barības arī var saturēt lielu daudzumu uzturā neizmantojamu graudaugu, kas apsmidzināti ar pesticīdiem."

Zemas kvalitātes barība:

  • visbiežāk satur dzīvnieku subproduktus - ādu, nagus, skrimšļus, ragus;
  • pagatavota no nekvalitatīviem izejmateriāliem;
  • tiek ražota augstā temperatūrā, kā rezultātā iet bojā vērtīgas vielas;
  • tiek pievienoti spēcīgi garšas pastiprinātāji un krāsvielas;
  • tiek izmantots liels daudzums graudaugu.

Ar dzīvnieku uzturu ir tāpat, kā ar cilvēku - jo nekvalitatīvāku barību tu ēd, jo vairāk veselības problēmu tev radīsies, stāsta Jānis Gruntmanis: "Šīs problēmas nerodas uzreiz, bet, ja tu visu laiku ēd sliktu pārtiku, organismā sāk trūkt nepieciešamās vielas. Dzīvnieks nepateiks, kā viņš jūtas, bet pirmās izmaiņas saimnieks varēs pamanīt apmatojuma un zobu veselībā, mīluļa svarā un izkārnījumos."

Ja dzīvnieku baro ar profesionālu un augstas klases barību, tam ir preventīvs efekts - dzīvniekam saņemot visas nepieciešamās uzturvielas, ir mazāka iespēja iedzīvoties veselības problēmās. 

"Augstvērtīga barība – tas ir ieguldījums mīluļa veselībā, dzīves ilgumā un kvalitātē!" norāda Gruntmanis.

Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Sabalansētas barības priekšrocības:

  • spīdīga spalva mājdzīvniekam;
  • mitrināta āda;
  • veselīga fiziskā forma;
  • organisms saņem visas nepieciešamās vielas;
  • retāk jāapmeklē veterinārārsts;
  • sabalansētu uzturu var sadalīt dienas devās un plānot izdevumus.

Arī tas, ka kvalitatīvas barības ir ļoti dārgas, ir maldīgs priekšstats, norāda eksperts: "Tā kā visas profesionālās barības ir sabalansētas, tām ir ieteicamās dienas devas. Suns, piemēram, var apēst ļoti daudz, jo ēdīs tikai ēšanas pēc.

Tāpēc barība var sanākt ļoti dārga, ja saimnieks dzīvnieku baro neatbilstoši norādījumiem uz iepakojuma.

Savukārt, ja ievēro noteiktās porcijas, tad barība pietiks ilgākam laikam un šos izdevumus var plānot. Vidēja izmēra kaķim dienā nepieciešami vien 70 grami barības. It kā tas liekas maz un varbūt kaķis prasīs vēl, bet, ja tiek dota sabalansēta barība, tad jāņem vērā - ražotājs noteicis, ka tieši tik viņam dienā ir nepieciešams, un ne vairāk. Tātad, šajā gadījumā, ja iepakojums ir divi kilogrami, pietiks veselam mēnesim."

Sadarbībā ar "PetCity".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu