Kudors: Nepievēršoties konservatīvākām vērtībām, ES var izjukt (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Austrumeiropas politikas pētījumu centra izpilddirektors Andis Kudors.
Austrumeiropas politikas pētījumu centra izpilddirektors Andis Kudors. Foto: Evija Trifanova/LETA

Eiropas Savienībai (ES) vairāk ir jāaizstāv sabiedrībai būtiskas konservatīvās vērtības, pretējā gadījumā tā var izjukt, šādu viedokli intervijā pauž Jaunās konservatīvās partijas (JKP) saraksta pirmais numurs Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās Andis Kudors.

Pēc viņa domām, ja migrācijai un citiem jautājumiem risinājumi netiks meklēti ar konservatīvāku nostāju, tad paātrinātā virzība uz federalizāciju var panākt pretēju efektu.

"Eiropas devīze ir "Vienoti dažādībā". Vienotība ir bijusi akcentēta, bet dažādība brīžiem ir stumta malā," izteicās Kudors.

Kudors sagaida, ka jaunajā EP sasaukumā eiroskeptiķu un populistu būs vairāk. JKP tikmēr esot proeiropeiski noskaņota, un konservatīvisms neesot saistāms ar populismu un radikālām idejām.

"Tomēr tas [konservatīvisms] ir principiāli nepieciešams, lai ES nākotnē neizjuktu. Ja risinājumi netiks veikti ar konservatīvu nostāju veidotā attieksmē gan migrācijā, gan citos jautājumos, tad paātrinātā virzība uz federalizāciju var panākt pretēju efektu," uzskata Kudors,

"ir nepatīkami klausīties, kā daļa no Briseles cilvēkiem ir reaģējuši uz "Brexit". Reakcija ir neadekvāta, jo tiek teikts, ka briti bija bremzējošais faktors ES. Es gan teiktu, ka līdzsvarojošais.

Baltijas valstīm, Polijai un Ziemeļvalstīm ar britiem bieži bija līdzīgi uzskati un vērtējumi par kaut kādiem nepieciešamajiem risinājumiem. Man patīk daļa no Francijas prezidenta Emanuela Makrona idejām, tomēr nevaru piekrist, ka risinājums pret kādu potenciālu tālāku ES sairšanu ir "vairāk federālisma". Tā var pazaudēt ne tikai Lielbritāniju. Tā nav pareiza attieksme.

Mēs iestājamies par nāciju valstu savienību, bet tā vienalga ir vienota Eiropa.

Ar pārāk lielu jaudu virzot integrācijas procesu, kas nerēķinās ar lielu daļu sabiedrības, tiktu panākt pretējs efekts."

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu