PVO: Latvijā personīgo maksājumu daļa kopējos veselības aprūpes izdevumos ir starp augstākajām ES (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Slimnīcas gaitenis. Ilustratīvs foto.
Slimnīcas gaitenis. Ilustratīvs foto. Foto: Ieva Makare/LETA

Personīgo maksājumu daļa Latvijā kopējos veselība aprūpes izdevumos ir starp augstākajām Eiropas Savienībā (ES), teikts Pasaules Veselības organizācijas (PVO) pārstāvju veiktajā pētījumā.

Piemēram, 2015. gadā šis rādītājs sasniedza pat 42%, kas bija divas reizes vairāk nekā vidēji Eiropā. Tātad Latvijas veselības sistēmā ļoti liela nozīme ir personīgajiem maksājumiem no "iedzīvotāju kabatas", teikts PVO pārskatā "Vai iedzīvotāji var atļauties maksāt par veselības aprūpi?".

Šīs īpatsvars norāda uz relatīvi mazo valsts sektora izdevumu daļu veselībai, teikts pētījumā.

Finansiālās aizsardzības stiprināšanai ir vajadzīgi valsts sektora papildu ieguldījumi veselības aprūpes sistēmā. Latvijā valsts izdevumi veselības aprūpei ir zemāki par to, ko valsts atļauties, ņemot vērā iekšzemes kopproduktu (IKP), uzskata PVO.

Pēc PVO domām, īpaša uzmanība būtu jāpievērš ārstniecības un zobārstniecības pakalpojumiem, jo īpaši starp nabadzīgiem cilvēkiem, ambulatorajai ārstēšanai nepieciešamo zāļu pieejamības uzlabošanai, paplašinot kompensējamo zāļu sarakstu, samazinot līdzmaksājumu daļu.

Tāpat Latvijā būtu nepieciešama "pārāk augstās un neefektīvās līdzmaksājumu maksimālās summas samazināšana un lielākas iedzīvotāju daļas atbrīvošana no līdzmaksājumu veikšanas".

PVO eksperti arī pauž, ka Latvijā ir plaša bezrecepšu zāļu lietošana, kas ievērojami pārsniedz šādu zāļu lietošanu citās ES valstīs.

Kā ziņots, PVO pārstāvis Tamāšs Evetovits uzskata, ka Latvijas budžeta izdevumiem veselības aprūpei būtu jāsasniedz 5% no IKP.

PVO eksperts akcentēja, ka veselības aprūpes sistēmai jāaptver visi iedzīvotāji, neatkarīgi no nodarbinātības statusa un nodokļu iemaksas. Viņš arī uzsvēra, ka veselības aprūpes iestādes nav nodokļu ievācējas, un nodokļu nomaksa ir jāuzrauga citām institūcijām.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu