Kongo DR ebolas vīruss nogalinājis 1000 cilvēkus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters / Scanpix

Ebolas vīrusa uzliesmojumā, kas pērn augustā sākās Kongo Demokrātiskajā Republikā (Kongo DR), miruši jau aptuveni 1000 cilvēku, piektdien, 3.aprīlī, paziņojusi ANO Pasaules Veselības organizācija (PVO).

PVO sākotnēji pauda cerību, ka izdosies savaldīt nāvējošā vīrusa izplatīšanos, daļēji pateicoties jaunai vakcīnai. Taču pēdējās nedēļās augsta ranga PVO amatpersonas paudušas bažas, ka nedrošība nemierīgajos reģionos, nepietiekamie finanšu resursi un vietējo politiķu manipulēšana ar Ebolas jautājumu, lai noskaņotu cilvēkus pret veselības aprūpes dienestu darbiniekiem, nopietni iedragājuši centienus ierobežot vīrusa izplatīšanos.

"Mums ir darīšana ar sarežģītu un nestabilu situāciju,"

žurnālistiem Ženēvā norādīja PVO amatpersona, piebilstot, ka gaidāma intensīva vīrusa tālāka izplatīšanās.

Kopš uzliesmojuma sākuma līdz 1. maijam Kongo DR Ituri un Ziemeļkivu provincēs bija reģistrēti 1510 inficēšanās gadījumi un 994 nāves gadījumi.

Mirušo skaits, visticamāk, būs pārsniedzis 1000, kad PVO vēlāk piektdien saņems jaunāko informāciju, paziņoja amatpersona.

PVO pašreiz ir pietiekams skaits vakcīnu, taču drīz to krājumi var apsīkt, atzina amatpersona, piebilstot, ka nav iespējams prognozēt, kurā virzienā vīruss izplatīsies.

Dažādu kaujinieku grupējumi klātbūtne Ituri un Ziemeļkivu provincēs ir apgrūtinājusi veselības aprūpes darbinieku iespējas piekļūt cilvēkiem, kas varētu būt nonākuši saskarsmē ar vīrusu. Aplēsts, ka tādi ir aptuveni 12 000.

Situāciju sarežģī arī politiķu manipulēšana ar Ebolas jautājumu pēc vēlēšanām, kas notika decembrī.

Šis ir jau desmitais Ebolas vīrusa uzliesmojums Kongo DR pēdējo 40 gadu laikā un smagākais kopš uzliesmojuma Rietumāfrikā 2013.- 2016. gadā, kad dzīvību zaudēja vairāk nekā 11 000 cilvēku.

Ebolas vīruss izplatās, nonākot saskarsmē ar inficēta cilvēka asinīm un citiem ķermeņa šķidrumiem. Mirstības rādītāji pēc inficēšanās ir ļoti augsti.

Saslimšanas pazīmes ir augsta temperatūra, galvas, muskuļu, kuņģa sāpes, iesnas un citi gripai raksturīgi simptomi. Pēc tam sākas plaša asiņošana.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu