"Mums gribas vainot pesticīdus un hormonus, tikai ne sevi!" Dietoloģe Neimane par aptaukošanās problēmu (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Mūsdienās mainījies gan uzturs, gan dzīvesveids - mūsu dzīvi krietni atvieglo tehnoloģijas, jākustas ir aizvien mazāk, tāpēc ir vieglāk aptaukoties sarunā ar portālu TVNET stāsta dietoloģe Lolita Neimane.

Mūsdienās zūd vajadzība tērēt enerģiju. Mēs neejam kājām lielus attālumus, pieliekot soli, kad salst. Tā vietā braucam automašīnā ar apsildāmu sēdekli. Mums nav ziemā jāiet uz šķūnīti pēc malkas un jākurina krāsns.

"Pēdējās desmitgadēs mūsu dzīvesveids ir ļoti mainījies. Bērnībā mēs pēc skolas gājām ārā, kur palikām līdz vēlam vakaram. Mūsu drēbes bija vienkāršas, mēs salām, drebinājāmies, skrējām un kustējāmies!

Tad parādījās dūnu mēteļi, dūnu segas, termoveļa - kļuva aizvien siltāk un siltāk. Mēs ne mirkli negribam izjust diskomfortu.

Bet man arvien vairāk patīk tā frišā sajūta, kad ir vēss. Apkuri es izslēdzu jau agrā pavasarī un ļoti bieži vēdinu telpas. Šajā pavasarī staigāju ļoti viegli ģērbusies, dažkārt kolēģi un draugi brīnās - tad saku: "Es audzēju labos, brūnos taukus!"" atklāj dietoloģe.

"Līdz āliņģim vēl neesmu tikusi, bet gan jau! Stindzinoši auksts baseins pēc pirts man sagādā fantastiskas izjūtas, tāpat kā ledus uz sejas un mutē konfektīšu vietā." 

"Populāra kļūst aukstuma diēta, kas palīdz aktivizēt brūnos taukus (red. - "labie" tauki, kas izstrādā siltumu, ņemot enerģiju no baltajiem taukiem). Izteikti brūnie tauki ir zīdainīšiem, un tie paredzēti, lai nenosaltu. Piemēram, ēdot aukstu ēdienu vai dzerot aukstu ūdeni, organisms patērē enerģiju, lai to sasildītu. Barības vadam gan nepatīk ļoti auksts un karsts - pārspīlēt nevajag.

Vidēji tikai aptuveni divos no 100 gadījumiem liekais svars ir saistīts ar vielmaiņā iesaistīto orgānu traucējumiem, piemēram, vairogdziedzera, olnīcu, hipofīzes u.c.

Reizēm šķiet - nevar būt, ka svars tik ļoti pieaudzis no ēšanas, jābūt medicīniskiem iemesliem, bet visrūpīgākie un daudzveidīgākie izmeklējumi uzrāda, ka nav," stāsta dietoloģe.

Viņa saviem studentiem rāda kādu senu latviešu pavārgrāmatu. "Toreiz ēdieni bija ārkārtīgi vienkārši, piemēram, auzu ķīselis, ķiļķenu putra. Bet kā toreiz cilvēki strādāja!"

"Vēl manos jaunības gados veļu nācās mazgāt ar rokām - bija īpaša veļas diena. Gaļas mašīna bija jāgriež ar rokām, putukrējums jāputo ar rokām, gludeklis bija smags. To visu esam piemirsuši.

Tagad istabu iztīra i-robots, gludinām ar tvaika gludekli.

Mēs esam apgādāti ar ierīcēm, ģērbjamies silti, ēdam pārstrādātu ēdienu, un mums ir slinkums kustēties," viedokli pauž eksperte. 

"Tomēr daudziem gribas teikt: "Mans bērns ir apaļīgs, jo vistās ir augšanas hormons" vai "Manās svara problēmās vainojama ģenētiski modificēta pārtika". Kāda māmiņa man uzrakstīja vēstuli ar lūgumu sniegt atzinumu, ka skolās nedrīkst izmantot mikroviļņu krāsnis. Atbildēju, ka nevaru sniegt atzinumu par mikroviļņu kaitīgumu, jo šādu nopietni vērtējamu zinātnisku pētījumu nav.

Mums gribas vainot pesticīdus, hormonus, pārtikas piedevas, bet tikai ne sevi," pauž dietoloģe. 

Viņa stāsta, ka studentiem jautā, vai viņi zina, kas ir konfekšu "Migle", kas daudziem garšo, sastāvā? Pirmā sastāvdaļa ir cukurs, otrā kartupeļu čipsi, kuros ir garšas pastiprinātāji, bet kakao ir maz.

Kāpēc cilvēki saka, ka viņiem negaršo 90% šokolāde? Tāpēc, ka tā ir rūgta. Produktus, kuriem ir klāt garšas pastiprinātāji, apēd vairāk - atver čipsu paku un nespēj rimties, bet vai novārītus kartupeļus ar mizu var daudz apēst?

Kā nekrist kūciņu, cepumu un konfekšu kārdinājumā?

"Esmu pamanījusi, ka mediķi ar pacientiem runā ļoti maigi: "Ziniet, jums ir podagra, paaugstināts asinsspiediens, diabēts. Varbūt jums vajadzētu pamainīt ēšanas ieradumus." Ir jāatrod pareizie vārdi un jāsaka tieši, "jāpilina" visiem ārstniecībā iesaistītajiem mediķiem, gan ģimenes ārstam, gan ginekologam, gan ķirurgam un kardiologam, gan fizioterapeitam, lai cilvēks saprot.

Mana paziņa - liela saldummīle, divu mēnešu laikā zaudēja desmit kilogramus. Pirms tam es viņu reāli sabaidīju, teicu: "Klau, tu tūlīt svērsi centneru un tev būs diabēts." Sievietei 50 un plus gados jau arī nevajag modeles augumu - nav slikti, ja svars ir mazliet virs normas," teic Neimane. 

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu