Igaunijā atrasta vērtīga apslēptā manta (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Pērn Igaunijā kāds arheologs-amatieris atradis piecus metāla stienīšus. Kā vēlāk izrādījies, tie bijuši no bronzas - šādas "bagātības" Igaunijā atrastas pirmo reizi, vēsta portāls "Postimees".

Arheologs un monētu pētnieks Tallinas Universitātē Maurijs Kiudso portālam "Postimees" atklāja, ka pagājušogad kāds arheologs-amatieris uz Seno pieminekļu aizsardzības departamentu atnesis piecus metāla stienīšus. Vīrietis tos bija atradis pirms vairākiem gadiem, taču tad vēl neviens nesaprata, cik patiesībā vērtīgi tie ir.

Stienīši tika atrasti netālu no Somu līča Igaunijas ziemeļos, Rietumviru apriņķī. Kiudso atklājis, ka šie pieci stienīši izgatavoti no bronzas. Kopā šī atraduma svars ir aptuveni puskilograms - vieglākais stienītis sver 63 gramus, bet smagākais - 165.

Veicot turpmākus meklējumus šajā apriņķī, tika atrasti vēl vairāki bronzas stienīši.

Kā stāsta arheologs, šis ir ļoti vērtīgs un nozīmīgs atradums: "Šie ir pirmie nozīmīgie dārgumi no bronzas, ko esam atraduši Igaunijā. Līdz šim atradumi bijuši nelieli un grūti datējami."

Saskaņā ar pirmajiem provizoriskajiem minējumiem, Igaunijā atrastie bronzas stienīši varētu būt datēti ar 10-12 gadsimtu - precīzs periods gan tiks noteikts turpmāku pētījumu gaitā. Šāds pieņēmums izteikts, jo arī Latvijā bijuši līdzīgi atradumi - šeit atrasti aptuveni simts bronzas stienīši no 10-12 gadsimta.

"Šis atradums apstiprina pieņēmumu, ka vietējie amatnieki 3-4 gadsimtā izmantoja bronzu, un tā tika importēta Igaunijā bronzas stienīšu veidolā," stāsta arheologs.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu