Mīnas sprādzienā Latvijā gājusi bojā Albānijas Bruņoto spēku virsleitnante (19)

Papildināts plkst. 20.15
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Zarife Hasanaja
Zarife Hasanaja Foto: 360grade.al

Mīnas sprādzienā Latvijā pirmdien, 6. maijā, gājusi bojā Albānijas Bruņoto spēku virsleitnante, kas piedalījās NATO Otrā pasaules kara spridzekļu neitralizēšanas misijā, un ievainoti vēl divi karavīri, paziņojis Albānijas Bruņoto spēku Ģenerālštāba priekšnieks Bardils Kolcaku.

Tiešraides ieraksts: Aizsardzības ministrija informē par traģisko nelaimes gadījumu Ādažu militārajā bāzē

"Pulksten 9.30 cieta trīs Albānijas karavīri, leitnante stundas laikā pēc sprādziena nomira," norāda Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš

Apmācības Ādažu militārajā bāzē ir pārtrauktas.

Ievainoti ir arī kontingenta komandieris Klodians Tanuši un seržants Julians Kapajs. Viens no cietušajiem atrodas reanimācijā, otrs neesot smagi cietis.

Latvijas NBS komandieris un Kanādas pulkvedis Džošs Majors izsaka visdziļāko līdzjūtību Albānijai un cietušo ģimenēm.

To, kas tieši ir sprādzis, Kalniņš nekomentē - jo vēl neesot skaidrs - vai tā ir mīna no iepriekšējām mācībām, vai mīna no Otrā pasaules kara.

"Ādažu kara bāzē notiek intensīvas apmācības. Šis bija viens no 10 miljoniem - traģisks atgadījums. Pašlaik notiek stingra izmeklēšana. Es esmu devis pavēli pilnībā veikt pārbaudi poligonā, lai atrastu vēl neatrastās mīnas, līdz tam brīdim apmācības nenotiks" norāda Kalniņš.

Netiek izpausts mirušās Albānijas virsleitnantes ģimenes stāvoklis.

Vaicāts, vai cietušo un bojāgājušās ģimenei Latvija izmaksās kompensācijas, Kalniņš norādīja, ka kompensācijas tiks izmaksātas, atbilstoši Albānijas likumdošanai, bet Latvijas puse paudusi gatavību transportēt gan bojāgājušās mirstīgās atliekas, gan cietušos uz to mītnes zemi.

"Latvijas vēsturē šis nav pirmais gadījums. 2011. gada oktobris - septiņi cietušie, viens no viņiem miris, viens kļuva par invalīdu, vēl šodien tiek sniegts viņiem atbalsts," atgādināja Kalniņš.

"Smags incidents šodien noticis Latvijā, kur mīnas sprādzienā gājusi bojā virsleitnante Zarife Hasanaja. Ievainots arī kontingenta komandieris Klodians Tanuši un seržants Julians Kapajs," vēsta laikraksts "Albanian Daily News".

NBS pirmdien savā tviterkontā informēja, ka pagājušajā nedēļā Latvijas armijas nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas speciālisti neitralizēja 343 sprādzienbīstamos priekšmetus.

Latvijā dienesta pienākumus pilda aptuveni 20 nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas inženieri no Albānijas.

Daudznacionālo kaujas grupu Latvijā vada Kanāda, un to veido aptuveni 1400 karavīru no Albānijas, Čehijas, Itālijas, Kanādas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas un Spānijas, kas rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā, piedaloties mācībās kopā ar NBS, tādējādi uzlabojot savietojamību ar reģionālajiem sabiedrotajiem, lai spētu reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem.

Komentāri (19)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu