Pasaules cietumi, kuros baidītos nokļūt jebkurš noziedznieks (3)

Dzeloņstieples pie Gvantanamo cietuma Kubā. Foto: Reuters/ScanPix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Lai arī cietumsods bieži vien tiek uzskatīts par samērā maigu soda veidu, īpaši, ja runa ir par smagiem noziegumiem, ir vietas pasaulē, kurās soda izciešana atgādina brutālu noziegumu pret pašiem ieslodzītajiem. Portāls "ATI" apkopojis piecus cietumus pasaulē, kuros valdošo apstākļu dēļ, negribētu nokļūt neviens.

"La Sabaneta" cietums Venecuēlā

Venecuēla, valsts Dienvidamerikas ziemeļos, ir otra asiņainākā zeme uz pasaules pēc slepkavību skaita gadā. Šīs valsts cietumi tiek uzskatīti par vieniem no vardarbīgākajiem pasaulē.

Humberto Prado, Venecuēlas cietumu uzraudzības biedrības prezidents, teicis, ka "80 procentus valsts cietumu patiesībā pārvalda bruņoti ieslodzītie". 

Sabanetas cietums uz šī fona ir īpaši briesmīgs - šajā būvē, kas paredzēta 700 ieslodzītajiem, mitinās 3700 no Venecuēlas bīstamākajiem noziedzniekiem.

Cietumā esot briesmīgi sanitārie apstākļi un ļoti apšaubāma varas hierarhija - šajā cietumā vidēji uz 150 ieslodzītajiem esot  viens sargs. Ieslodzītie izveidojuši paši savu pārvaldes struktūru, kuras augšgalā ir bandas.

Nabadzīgākie ieslodzītie ir spiesti maksāt ietekmīgākiem noziedzniekiem, lai tiktu pie vietas, kur pārlaist nakti. 

Nav brīnums, ka šādos apstākļos bieži notiek cietumnieku sacelšanās. 1994. gadā noticis viens no asiņainākajiem protestiem cietuma vēsturē - tā rezultātā izcēlies ugunsgrēks un dažādu ievainojumu rezultātā dzīvību zaudējuši 108 ieslodzītie. 2016. gadā masveida nemieru rezultātā dzīvību zaudēja 16 cilvēki - bandu nemieru saasinājumā ieslodzītie tikuši sacirsti gabalos. Pārbaude cietumā atradusi lielu daudzumu automātisko šaujamieroču, ieroču un pat apdraudētus dzīvniekus.

Bijušais Venecuēlas prezidents, Hugo Čavess, teicis: "Sabaneta ir kā vārti uz piekto elles loku".

Raikera salas cietums Ņujorkā, ASV

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dean Meminger (@deanmeminger) on

Šī ir trešā lielākā ieslodzījuma vieta ASV. Raikera salas cietums (vietējie to dēvējot vienkārši par "Salu") ir paredzēts īstermiņa aizturēšanai līdz vienam gadam, kā arī aizturēšanai pirms tiesas.

Varētu šķist, ka atrašanās blakus vienai no slavenākajām un modernākajām ASV pilsētām un īsie cietumsoda termiņi varētu nozīmēt, ka soda izciešana šajā cietumā nav nemaz tik briesmīga, taču tā nebūt nav taisnība.

"Salas cietums" ir bēdīgi slavens ar sistemātisku vardarbību - šeit bīstamākie ir nevis citi cietumnieki, bet gan cietuma uzraugi.

2009. gadā laikraksts "The New York Times" ziņojis, ka pret cietumsargiem sākti septiņi tiesas procesi par ieslodzīto mudināšanu uz vardarbību. Vienā no gadījumiem, kāds sargs bija licis sešiem ieslodzītajiem brutāli piekaut divus cietumniekus.

Viens no tiem nokļuvis slimnīcā ar pārplēstu plaušu. Laikraksts tāpat ziņojis, ka 2013. gadā 11 mēnešu periodā tieši no sargu rokas smagus ievainojumus - lūzumus, dziļus griezumus un galvas traumas - guvuši 129 ieslodzīto. 

Foto: Kadri no bēdīgi slavenā Gvantanamo cietuma Kubā, kurā ASV tur par terorismu notiesātos

"Bang Kwang" cietums Bankokā, Taizemē

Šis cietums, ko jokojot mēdz dēvēt par "Bankokas Hiltonu" ir pārapdzīvota maksimālās drošības labošanas iestāde, kurā mitinās gan vietējie, gan ārzemju ieslodzītie.

Šim cietumam ir īpaši slikta reputācija, kas nopelnīta ar aizturēšanas vietas īpatnējajām un cietsirdīgajām "tradīcijām", kā arī cietsirdību pret ieslodzītajiem.

Cietums, kas uzbūvēts 1970. gadā un paredzēts 3500 ieslodzītajiem, nu kļuvis par mājām vairāk kā 8000 cilvēku. Lielākā daļa cietumnieku notiesāti uz 25 vai vairāk gadiem. Aptuveni desmit procenti no notiesātajiem gaida nāvessoda izpildi. Visi cietuma "jauniņie" pirmos trīs ieslodzījuma mēnešu staigā ar kāju važām, uz nāvi notiesātie tās nenovelk nekad.

Ieslodzītajiem dienā tiek pasniegta viena ēdienreize - bļodiņa ar rīsiem un zupa, kas nereti ir pilna tārpiem. Papildus ēdienu iespējams iegādāties cietuma ēdnīcā - šī situācija novedusi pie tā, ka nabadzīgākie ieslodzītie burtiski vergo turīgāko cietumnieku labā, lai saņemtu iespēju tikt pie ēdiena.

Vairums ieslodzīto cieš no bada un slimībām, kuras izraisa toksiskie garaiņi, kas nokļūst cietuma teritorijā defektīvās kanalizācijas sistēmas dēļ. 

Viena no baisākajām lietām par šo cietumu ir tas, cik viegli tajā ir nokļūt. Lielbritānijas pilsonis Džonatans Vīlers, kurš cietumā nokļuva 33 gadu vecumā 1993. gadā par narkotiku pārvadāšanu, ticis notiesāts uz 50 gadu ieslodzījumu, tikmēr kāds vietējais par apšaudi un sievas noslepkavošanu ticis atbrīvots pēc 11 gadiem.

Vīrietis, kurš pēc 18 gadiem tomēr spējis atgriezties mājās, par savu pieredzi teicis sekojošo - "Dzīvība tur ir tik lēta, ka narkotiku tirdzniecība tiek uzskatīta par smagāku pārkāpumu, kā slepkavība".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TRAVLR #travlr (@travlr) on

"Vologdas piecītis" Uguns salā, Krievijā

Šis augstas drošības cietums atrodas Krievijā, 400 kilometru attālumā no Maskavas. Cietums atrodas uz salas ezera vidū un paredzēts Krievijas bīstamākajiem noziedzniekiem. Ieslodzītie kamerās, kuras paredzētas diviem, pavada 22.5 stundas diennaktī. Tuviniekiem ir atļauts ieslodzītos apraudzīt vien divas reizes gadā. 

"Šī vieta iznīcina cilvēkus," saka cietumu psiholoģe Svetlana Kiseļova.

"Cietumnieki pavada aptuveni deviņus mēnešus adaptējoties. Pēc trīs vai četriem gadiem tiem sāk sabrukt personība. Nav iespējams, ka kāds šeit pavada 25 gadus un nav pilnīgi psiholoģiski iznīcināts," apgalvo eksperte.

Galvenais moku rīks šajā cietumā ir izolācija, kas tiek pastiprināta, ja ieslodzītais pārkāpj cietuma noteikumus - šādos gadījumos ieslodzītie tiek ieslēgti mazā, tumšā istabā ar koka solu un metāla spaini. Šādā kamerā sodu izcieš 15 dienas.

Cietumniekiem ir arī ierobežota pieeja sanitārajām telpām - tualetēm un dušām.

Puse ieslodzīto ciešot no tuberkulozes.

Cietumniekiem ik dienu paredzēta pusotra stunda pastaigu, taču pastaigu būris ir tik mazs, ka cietumniekiem atliek vieta tikai lai mazliet pašūpotos.

 "USP Florence ADMAX", Kolorado štats, ASV

Šajā augstākās drošības pakāpes cietumā tiek turēti bīstamākie ASV noziedznieki un teroristi. Cietums slavens arī ar to, ka līdz šim neviens nav spējis no tā izbēgt - tas uzbūvēts tā, lai cietumnieki nevarētu nojaust, kur tieši cietuma ēkā tie atrodas. Vienīgais dabīgās gaismas avots ieslodzīto kamerās ir 10 centimetrus plata un 1.20 metrus augsta atvere cietuma sienā.

Arī šajā cietumā galvenais soda mērs ir izolācija - ieslodzītie kamerās pavada 23 stundas diennaktī un principā nekontaktējas ar sargiem vai citiem ieslodzītajiem.

Kāds bijušais sargs šo cietumu nodēvējis par "tīrāku elles versiju".

» Ieslodzījums par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu. Kas notika aiz Brasas cietuma restēm?

Foto: Kadri no 2019. gada pavasarī slēgtā Brasas cietuma, kurā sodu izcieta par smagiem un sevišķi smagiem noziegumiem notiesātie

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu