Štāls: Pasaules čempionātā lielākās cerības ir uz Dārziņu un Daugaviņu

Foto: Edijs Pālens / LETA
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Jau šīs nedēļas nogalē Slovākijā startēs 2019. gada pasaules čempionāts hokejā, kur jau 23. reizi pēc kārtas elites divīzijā spēlēs arī Latvijas hokeja izlase. Bijušais valstsvienības spēlētājs, hokeja skolas „Kurbads” vadītājs un treneris, kā arī Biznesa augstskolas Turība absolvents Juris Štāls uzsver, ka Latvijas izlases sastāvs ir jaudīgs, ar labām kvalitātēm kā uzbrukumā, tā arī aizsardzībā. Arī uz vārtsargu līniju varam raudzīties ar pārliecību, jo izlasei palīgā dosies Elvis Merzļikins. 

Štāls norāda, ka turnīra lielākās cerības ir Lauris Dārziņš un Kaspars Daugaviņš, lai gan līdera dotības piemīt arī Ronaldam Ķēniņam un Rūdolfam Balceram. Kā mūsējiem būs veicies čempionātā, varēsim spriest vēlāk, taču pirmās trīs vietas var prognozēt ASV, Zviedrijai un Somijai.

Prasmīgu spēlētāju izlasē netrūkst

"Izlases sastāvs izskatās jaudīgs. Ar spēli uzbrukumā viss būs kārtībā, arī aizsardzība mums ir labā līmenī. Prasmīgu spēlētāju izlasē netrūkst. Arī uz vārtsargu līniju varam raudzīties ar pārliecību, jo izlasei palīgā dosies Elvis Merzļikins, kuram nupat noslēgusies sezona NHL," uzskata Štāls.

Bijušais hokejists arī atklāja, ka ir pārliecināts, ka neatkarīgi no tā, kurš sargās komandas vārtus, spēlētāji, nesaudzējot sevi, palīdzēs vārtu vīram, guļoties ripas ceļā un provocējot pretinieku izdarīt metienus no pēc iespējas sliktākām pozīcijām.

Štāls uzskata, ka treneriem komandas sastāvs par 95% ir skaidrs jau labu laiku pirms čempionāta. Tikai spēlētāju traumas, kāds īpašs izņēmums vai ārkārtas gadījums spēj izmainīt viņu ieceres. Piemēram, Kaspara Daugaviņa potītes trauma, kas liegusi piedalīties pārbaudes spēlēs, par laimi nav tik nopietna, lai ietekmētu viņa dalību turnīrā. Tā, protams, nebūtu iepriecinoša ziņa, ja viņš nevarētu pārstāvēt Latviju pasaules čempionātā, jo komandai pietrūktu Kaspara pieredzes un līdera spēju, bet sportā neaizstājamu cilvēku nav.

Sagatavošanās periods pirms čempionāta tika veltīts fiziskās kondīcijas uzlabošanai un spēlētāju virknējumu iespēlēšanai, meklējot kombinācijas, kuru izveidošana nesīs vislabākos rezultātus, tāpēc ir būtiski, lai treniņu ciklā piedalās visi vadošie spēlētāji. Jaunie spēlētāji uz sagatavošanās posmu tiek aicināti vērtīgas pieredzes gūšanai un, iespējams, ka nākotnē tieši viņi veidos Latvijas izlases pamatsastāvu.  

Iegūst gan Hārtlijs, gan Latvijas hokeja sabiedrība

Runājot par trenera faktoru, tad Štāls uzskata, ka no sadarbības iegūst abas puses."Bobs Hārtlijs, veiksmīgi veicot darba pienākumus Latvijas izlasē, panācis līguma noslēgšanu ar vienu no spēcīgākajiem Kontinentālās hokeja līgas klubiem, patīkami pārsteidzot hokeja pasauli un līdzjutējus. Viņa vadītās komandas regulāri sasniedz augstus rezultātus, un izņēmums nav arī šī sezona. Savukārt Latvijas hokejistiem Boba Hārtlija klātbūtne sniedz vērtīgu pieredzi un zināšanas spēles izpratnē, kā arī motivācijas veidošanā. Bobs ir īsts cīnītājs – viņš nepadosies grūtību priekšā, bet atradīs veidu, kā tās pārvarēt."

Dārziņš un Daugaviņš – stabilas izlases vērtības

Latvijas hokeja izlasei regulāri tiek piesaistīts kāds jauns, talantīgs spēlētājs ar lielu potenciālu, kurš spējīgs sniegt pienesumu komandas spēles uzlabošanā. Jaunas zvaigznes un elki Latvijas hokejā ienāk palēnām. Jaunie vienmēr ir enerģiski, ar lielu cīņassparu, taču par stabilām izlases vērtībām Štāls sauc Kasparu Daugaviņu un Lauri Dārziņu.

"Viņi gadu gaitā uzkrājuši lielu pieredzi gan izlasē, gan augsta līmeņa klubos. Katram spēlētājam ir sava loma laukumā – vienam tas ir uzbrukums, citam aizsardzība, bet vēl kādam agresīva cīņa, palielinot spēles tempu vai ierobežojot pretinieku līderus," atzīst Štāls.

"Tas ir Boba Hārtlija ziņā, kuram uzticēties vairāk, bet katrs sniedz pienesumu kopējā, lielā zobrata ritējumā, lai tiktu panākts gala rezultāts. Katrā sporta komandā, neatkarīgi no spēlētāju vienlīdzības un prasmēm, atrodas kāds, kurš spējīgs uzņemties līdera lomu un svarīgos brīžos pavilkt komandu uz priekšu. Kā Latvijas izlases līderus varu izcelt jau pieminētos Lauri Dārziņu un Kasparu Daugaviņu, lai gan dotību un prasmju netrūkst arī Ronaldam Ķēniņam un Rūdolfam Balceram."

Foto: Jura Štāla personīgais arhīvs

Attieksme, cīņa un psiholoģiskā sagatavotība

"Vienmēr esmu uzsvēris - sākumā katrs maksimāli labi padarīsim savu darbu, tad visu paveikto saliksim kopā un spēles beigās rezultāts uz tablo neizpaliks. Galvenais, lai pēc nospēlēta mača ir sajūta, ka izdarīji maksimumu un laukumā atdevi visu. Ja tāda sajūta būs katram komandas spēlētājam, neradīsies pārmetumi pret sevi vai komandu," atzīst Štāls.

Bijušais izlases spēlētājs uzskata, ka ikviens hokeja mačs sastāv no kāpumiem, kritumiem, veiksmīgām un ne tik veiksmīgām epizodēm – tāds ir sports. "Komanda, kura būs psiholoģiski noturīgāka, pieļaus mazāk kļūdu, un visticamāk arī  izcīnīs uzvaru. Prognozēju, ka principiālākais un nozīmīgākais duelis čempionātā būs ar Šveices izlasi. Iespējams, ka šī cīņa noteiks, kurš iekļūs ceturtdaļfinālā, taču nekādā gadījumā nedrīkst gatavoties vienai konkrētai spēlei."

Katra mača sākuma rezultāts ir 0:0, tāpēc ikvienā spēlē jācīnās par visiem 100% - to novērtē gan treneri, gan līdzjutēji. Ceru, ka attieksme laukumā un ārpus tā sniegs Latvijas izlasei iespēju cīnīties ceturtdaļfinālā.

Medaļas Zviedrijai, Somijai, ASV

Štāls arī prognozē čempionāta rezultātus, kur viņa favorītes ir trīs izlases.

"Uzdrošinos teikt, ka potenciāls kļūt par turnīra spožāko un pamanāmāko spēlētāju ir Džonijam Gudro no ASV izlases. Izpētot komandu sastāvus, favorītu statusā var izcelt ASV, Somiju un Zviedriju, bet cerēsim, ka Latvijas izlase gan mums, gan visai hokeja pasaulei spēs sagādāt negaidītu pārsteigumu," atzīst Štāls. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu