Polija gatavojas pasargāt valsti pret Otrā pasaules kara kompensāciju prasībām

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Polijas karogs.
Polijas karogs. Foto: Pixabay

Polijas valdība gatavo likumprojektu, kas pasargātu valsti no jebkādām prasībām par kompensācijām saistībā ar Otro pasaules karu, otrdien, 7. maijā, atklājis Polijas premjerministra kancelejas vadītājs Mihals Dvorčiks.

Viņš sacīja, ka plašāka informācija par likumprojektu tiks atklāta, kad parlamenta apakšpalāta sapulcēsies uz nākamo sesiju, kas plānota no 15. līdz 17. maijam.

Polijas valdošās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) līderis Jaroslavs Kačiņskis nedēļas nogalē izteicās, ka Polijai nav finansiālu saistību attiecībā uz kara gadiem - nedz likuma priekšā, nedz "elementārās morāles" priekšā.

Viņš paziņoja, ka Polijai pienāktos saņem simtiem miljardiem eiro, iespējams pat vairāk nekā triljonu eiro par karā piedzīvotajiem postījumiem.

Kačiņskis kampaņas pasākumā arī sacīja, ka Vācijas kara laika noziegumi tiek piedēvēti Polijai, lai gan Polija bija pirmā Eiropā, kas cīnījās pret agresoru Otrajā pasaules karā.

Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis, kurš arī piedalījās šajā pasākumā, pavēstīja, ka valdība atradīs tiesiskus risinājumus, kā aizsargāt Poliju pret jebkādām prasībām par karā nodarītu kaitējumu.

Dvorčiks otrdien, 7. maijā, paziņoja, ka ASV likums, kas paredz novērot kompensāciju izmaksāšanu holokaustā izdzīvojušajiem Eiropas valstīs, neattiecas uz Poliju.

Dvorčiks intervijā Polijas Radio norādīja, ka Savienoto Valstu likumam nav juridiska spēka Polijā, un pauda nožēlu, ka "daži cilvēki cenšas politiskos nolūkos izmantot faktu, ka šāds dokuments ir pieņemts Savienotajās Valstīs".

ASV prezidents Donalds Tramps parakstīja šo likumu pagājušā gada maijā. Likums nosaka, ka ASV Valsts Departamentam ir jāziņo Kongresam par to, kādus soļus Eiropas valstis spērušas, lai kompensētu holokaustā izdzīvojušajiem un viņu mantiniekiem īpašumus, kas tika konfiscēti nacistiskās Vācijas okupācijas un padomju okupācijas apstākļos.

Polijas ārlietu ministrs Jaceks Čaputovičs jau tūlīt pēc likuma parakstīšanas nodēvēja to par netaisnīgu, piebilstot, ka tas arī sašķeļ Polijas pilsoņus "ebrejos un neebrejos".

Otrā pasaules kara laikā nacistiskās Vācijas spēki noslepkavoja lielāko daļu Polijas ebreju. Pēc kara komunistu režīms Polijā masveidā konfiscēja un nacionalizēja privātīpašumus. Lielākā daļa šo īpašumu piederēja poļiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu