Publicētas dispečeru un pilotu sarunas liktenīgajā SSJ 100 lidmašīnas reisā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP / Scanpix

Krievijas televīzijas kanāls "Ren TV" publicējis dispečeru pārrunas ar lidmašīnas "Aeroflot" apkalpi, kad lidmašīna pēc ārkārtas nolaišanās aizdegās Maskavas "Šeremtjevas" lidostā.

Pilots Denis Jevdokimovs bojājumus, kas tika konstatēti pēc tam, kad zibens trāpīja lidmašīnā, uzskatījis par nopietniem, bet ne kritiskiem. Ekipāža uz zemi raidīja signālu "Pan-Pan", kas nozīmē, ka lidmašīna ir bīstamā stāvoklī, bet ārkārtas palīdzība netika pieprasīta. 

"Lūdzam atgriešanos. Radiosakaru zaudējums. Lidmašīnā iespēra zibens un tā deg," teica gaisakuģa komandieris. 

Dispečers, kurš strādāja ar pilotu pirms lidmašīna nosēdās uz zemes, ziņojumu nodeva saviem kolēģiem. Pēc tam pilots paziņoja, ka nevarēs piezemēties ar pirmo reizi. Savukārt dispečers pajautāja vai nav nepieciešama palīdzība.

"Nē, pagaidām viss ir normāli." Lai arī situācija esot bijusi kontrolējama, pilots pieminēja, ka ir parādījušās problēmas ar sakariem un automātisko vadāmību. 

Pēc šīs informācijas saņemšanas, lidmašīna atkal sāka zaudēt augstumu. Dispečers paziņoja, ka pilotu nedzird. Pēc neilga brīža, lidmašīnas apkalpe lēma nolaisties uz zemes vadoties pēc automatiskajām ierīcēm.

» Aculiecinieku video: Traģiskā lidmašīnas aizdegšanās Maskavā

Foto: Šerementjevas lidostā aizdegas lidmašīna

Dispečers lidmašīnas lietu nodeva saviem kolēģiem, kuri atradās lidostas dispečeru tornī. Pēc neilga brīža pilots jautāja pēc palīdzības. Savukārt dispečeri paziņoja, ka pilots var turpināt iesākto nolaišanos.

Dispečers paziņoja pilotam par vēja ātrumu un atļāva nosēšanos lidostā. 

"Glābējus uz nolaišanās joslu," teica pilots. Pēc šīs frāzes diologs sāka raustīties. 

"Nedarbojas sakari. Automātiskas vadības sistēmas atteikšanās. Lidmašīna gāja uz zemēšanos normālā stāvoklī. Trauksmi izsludināju es," saka dispečers no lidostas torņa.

Dispečers arī jautāja vai pilots varēs pats stūrēt. Pēc šī jautājuma lidmašīna aizdegās. 

Jau tika ziņots, ka Maskavas Šeremetjevas lidostā svētdien, 5. maijā, avārijas nolaišanās laikā aizdegusies iekšzemes reisa pasažieru lidmašīna ar 78 cilvēkiem, un no viņiem gājis bojā 41 cilvēks, liecina Krievijas Izmeklēšanas komitejas sniegtā informācija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu