No 9. maija var pieteikt kandidātus Valsts prezidenta amatam (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens / LETA

No ceturtdienas, 9. maija, Saeimas deputāti var pieteikt kandidātus uz Valsts prezidenta amatu.

Saskaņā ar likumu kandidatūras iesniedzamas Saeimas Prezidijam rakstveidā ne agrāk kā 60 dienas un ne vēlāk kā 55 dienas pirms esošā Valsts prezidenta pilnvaru laika beigām.

Valsts prezidenta vēlēšanām Saeimas Prezidijs sasauc Saeimas sēdi ne agrāk kā 40 dienas un ne vēlāk kā 30 dienas pirms esošā Valsts prezidenta pilnvaru laika beigām.

Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa pilnvaras noslēgsies jūlija pirmajā pusē.

Par Valsts prezidentu var ievēlēt Latvijas pilsoni, kurš vēlēšanu dienā ir sasniedzis 40 gadu vecumu un kuram nav citas valsts pilsonības, kā arī uz viņu neattiecas kāds likumā minēts ierobežojums. Par Valsts prezidentu var ievēlēt Latvijas pilsoni ar nevainojamu reputāciju.

Kā ziņots, koalīcijas vairākums vienojies Valsts prezidenta amatam atbalstīt Eiropas Savienības Tiesas tiesneša Egila Levita kandidatūru. Savukārt Latvijas Zemnieku savienības valde nolēmusi Valsts prezidenta amatam virzīt tiesībsarga Jura Jansona kandidatūru, kas varētu būt arī visas Zaļo un zemnieku savienības kopīgi virzīts kandidāts, ja viņu atbalstīt nolems arī apvienībā ietilpstošā Latvijas Zaļā partija.

Tikmēr partijas "KPV LV" atsevišķi opozicionāri vēl varētu apspriest iespējamo rīcību šajā jautājumā.

Vējonis nolēmis nekandidēt uz otro termiņu augstajā amatā.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu