"Dēls piedzīvoja tēva nāvi un augšāmcelšanos!" Ģimene ASV izplāno vērienīgu naudas izkrāpšanas shēmu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Moldovā 2011. gadā kādā ceļmalā, krūmos tika atrasts vīrieša līķis. ASV dzīvojoša sieviete paziņojusi savam dēlam, ka mirušais vīrietis ir viņa tēvs. Vēlāk atklājies, ka tā bijusi shēma, lai izkrāptu divus miljonus ASV dolāru dolāru, vēsta portāls "The Washington Post".

Kāda ASV dzīvojoša sieviete vārdā Irina Vorotinova piezvanījusi savam dēlam, lai paziņotu par bērnu tēva, Igora Vorotinova, "nāvi".

Vīrieša "nāves" apstākļi bijuši visai aizdomīgi - ceļmalā atrastais vīrietis neizskatījās ne piekauts, ne arī nošauts. Kabatā atradusies Igora Vorotinova pase. Atklāšanas brīdī mirstīgās atliekas bija sākušas sadalīties. 

Policija ar mirušā vīrieša dēla palīdzību aiznesa mirstīgās atliekas uz vietējo morgu. Patologanatoms noteica, ka vīrieša nāves iemesls ir sirdstrieka. No ASV atlidojusī sieva apstiprināja, ka līķis ir viņas bijušais vīrs. Pēc kremācijas Ukrainā vīrieša pīšļi tika nogādāti ASV. Tur notikušo bēru ceremoniju kuplā skaitā apmeklēja vietējā krievu kopiena, kurā Igors bijis labi pazīstams. 

Nepilnu gadu vēlāk - 2012. gada jūnijā - Igora vecākais dēls Alkons, atgriezies Moldovā uz svinībām pie ģimenes drauga, atklāja, ka tēvs ir dzīvs un viņa vecāki ar savu shēmu izkrāpuši divus miljonus ASV dolāru.

Izrādījās, ka "mirušais" Igors Vorotinovs esot dzīvojis Moldovā un Ukrainā, tērējot savu daļu no dzīvības apdrošināšanas maksājuma, ko viņa sieva bija saņēmusi, kaut arī zināja, ka vīrs ir dzīvs, norāda ASV federālā prokuratūra.

Uzzinot par krāpniecību, ASV varasiestādes vairākus gadus meklēja Igoru Vorotinovu.

Pagājušonedēļ 54 gadus veco vīrieti Minesotas tiesā notiesāja par krāpniecību.

52 gadus vecā Irina Vorotinova vainu atzina jau 2016. gadā. Viņai par vīra bēru inscenēšanu un melošanu apdrošināšanas kompānijai piesprieda 37 mēnešu cietumsodu. 

Pāra vecākais dēls Alkons 2015. gadā tiesā atzina, ka nebija ziņojis varasiestādēm par vecāku krāpniecisko shēmu, brīdī, kad to uzzināja. Tiesa viņam piesprieda trīs mēnešu nosacītu sods.

Alkona advokāts apgalvojis, ka viņa klients pats esot bijis vecāku krāpniecības upuris, taču prokurori uz to raudzījās citādi, norādot, ka arī viņš bija iesaistīts patiesības slēpšanā.

"Mēs zinām, ka Moldovā patiešām bija atrasts līķis. Moldovas amatpersonas kaut kādā veidā tika piekukuļotas, lai sastādītu viltus miršanas apliecību un radītu iespaidu, ka Igors patiešām ir miris," tiesas dokumentos norāda prokurori. 

Prokuratūra uzskata, ka Vorotinovu plānā bija iesaistītas vairākas personas, ar kurām sazinājās Amerikas apdrošināšanas kompānija, tai skaitā policists un patologanatoms.

Policijas un morga darbinieki apgalvoja, ka vīrieša līķis netika nofotografēts, jo nevienam neesot bijis fotoaparāts.

2012. gada martā Irina saņēma dzīvības apdrošināšanas kompensāciju vairāk nekā divu miljonu ASV dolāru apmērā.

Saņemto naudu sieviete izsūtījusi uz vairākiem banku kontiem. Nauda tika pārskaitīta uz Šveici, Ungāriju un Moldovu. Pārskaitījumos bija iesaistīts arī viņas dēls Alkons.

Alkona Vorotinova advokāts norāda, ka dēls neesot zinājis, ka tēvs ir dzīvs, kamēr nebija ieraudzījis viņu pats savām acīm.

"Alkons piedzīvoja emocionālus amerikāņu kalniņus - vispirms viņa tēva šķietamo nāvi un pēc tam augšāmcelšanos. Viņam nācās pārdzīvot sava tēva bēres, bet pēc tam uzzināt, ka viņš tomēr ir dzīvs. Kas tie par cilvēkiem, kas paši savu bērnu pakļautu tādiem emocionāliem pārdzīvojumiem," raksta dēla advokāts.

Pēc tam, kad dēls uzzinājis, ka tēvs ir dzīvs, Alkons turpināja laiku pa laikam ceļot uz Moldovu un apciemot tēvu. Vienā no braucieniem pievienojusies arī dēla māte.

Pēc laika regulārie braucieni piesaistīja ASV varasiestāžu uzmanību.

2013. gada jūnijā Federālais izmeklēšanas birojs saņēma anonīmu ziņojumu no kāda cilvēka Moldovā, kurš apgalvoja, ka Igors Vorotinovs esot dzīvs. Ar viltotu vārdu - Nikolajs Patoka - viņš dzīvojot tad Moldovā, tad Ukrainā.

Novembrī, kad Alkons ar savu saderināto atgriezās ASV no kārtējā brauciena uz Moldovu, viņus lidostā sagaidīja ASV robežkontrole un konfiscēja viņu mantas. Alkona datorā FIB aģenti atrada fotogrāfijas ar "mirušo" tēvu.

Irina un Alkons tika aizturēti ASV 2015. gadā, bet pats Igors tikmēr atradās Moldovā.

Alkons sadarbojās ar izmeklētājiem un sniedza viņiem informāciju par vecāku likumpārkāpumu, kā rezultātā viņam tika piespriests maigāks sods.

Kad izmeklēšana tuvojās noslēgumam, Alkons negaidīti iesaistīja aģentus telefonsarunā ar Moldovā esošo tēvu.

Igors dēlam atklāja, ka viņa draugi Moldovā, pašam to nezinot, esot inscenējuši viņa nāvi un vēlāk nolaupījuši viņu, lai izkrāptu apdrošināšanas kompensāciju.

Tomēr prokuratūra stāstam nenoticēja un uzskatīja, ka tādā veidā Igors mēģinājis viņus pārliecināt par sievas nevainīgumu.

2018. gada novembrī Igoru Vorotinovu apcietināja Moldovā un izdeva ASV.

Pagājušonedēļ viņš panāca vienošanos ar prokuratūru, kura prasa piespriest viņam teju trīs ar pusi gadus cietumā. Spriedums lietā gaidāms jūlijā.

Prokuratūra neatklāj, kā Igors vai citi līdzzinātāji atraduši līķi un ielikuši tam kabatās Vorotinova dokumentus.

Irinas un Alkona advokāti apgalvo, ka sieva un dēls nekādu labumu no shēmas neesot saņēmuši, kamēr pats Igors ar draudzeni grezni uzdzīvojis Piedņestrā, starptautiski neatzītajā valstī Moldovā.

Irinu esot izputinājusi cīņa ar vēzi, savukārt Alkons esot mēģinājis izdarīt pašnāvību.

Irina slimības dēļ nespēj strādāt, tāpēc domājams, ka viņas dēlam nāksies atmaksāt izkrāptos divus miljonus dolāru, norāda vīrieša advokāts.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu