Tiek solīti 2000 eiro par vairāk nekā divu gadsimtu senā klints noslēpuma atšifrēšanu (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Iegravētais noslēpums uz klints Britānijas ciematā, Francijas rietumos.
Iegravētais noslēpums uz klints Britānijas ciematā, Francijas rietumos. Foto: AFP/ FRED TANNEAU

Ciemats Francijas rietumos sola 2000 eiro balvu tam, kurš atšifrēs 230 gadus vecu gravējumu, kas atrasts uz klints Brestas pludmales nomalē, vēsta britu raidorganizācija BBC.

Līdz šim nevienam nav izdevies atšifrēt šīs rindas, kas tika atklātas pirms pāris gadiem. Burti atgādina franču alfabētu, taču daži burti ir apgriezti otrādāk, kā arī pētnieki un interesenti ir ievērojuši dažus skandināvu valodas burtus.

Foto: AFP/ FRED TANNEAU

Divi gadskaitļi ir redzami - 1786. un 1787. gads -, laiks īsi pirms Revolūcijas Francijā. Uz klints ir iegravēts arī kuģis un sirds ar krustu.

Daži akadēmiķi uzskata, ka uzraksts varētu būt senajā Bretonas vai basku valodā, kā arī daļa pētnieku domā, ka persona, kas to ir gravējusi, iespējams, ir tikai daļēji pārzinājusi seno valodu.

Iegravētie simboli varētu nozīmēt to, ko gravētājs tajā mirklī ir dzirdējis.

Foto: AFP/ FRED TANNEAU

Viena teorija ir tāda, ka uzraksts ir saistīts ar jūras aizsardzības spēku celtniecību.

1780. gados Brestas līča aizsardzībai šeit tika uzcelti forti un ieroču izvietojumi, kuru paliekas joprojām ir redzamas. Līdz 1783. gadam Francijā un Anglijā bija karš.

"Mēs šeit lūguši palīdzību gan vēsturniekiem, gan arheologiem, bet neviens nav spējis atšifrēt šo klints mīklu," saka ciemata mērs Dominikss Kaps.

"Tāpēc mēs izdomājām, ka, iespējams, pasaulē ir cilvēki, kuri var atšifrēt šo noslēpumu. Tā vietā, lai paliktu neziņā, izdomājām rīkot konkursu!" informē mērs.

Lingvistiskie un arheoloģiskie entuziasti tiek aicināti reģistrēties Bretaņas apgabala, Plaugastelas mēra administrācijā, lai piedalītos konkursā. Simtiem cilvēku jau ir izteikuši interesi.

Rezultāti tiks apkopoti šī gada novembrī, kad žūrija lems par visdrošāko klints noslēpuma interpretāciju.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu